Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A magyar turistákban bíznak a szállásadók

2006.07.11. 08:12
A forint gyengülése a belföldi és a beutazó turizmust egyaránt erősíti. A futball-vb végeztével megindulhattnak hazánk felé a német turisták.

Minden jel arra mutat, hogy a belföldi forgalom fellendülése lesz az idei idegenforgalmi főszezon meghatározó jegye. A Napi Gazdaság által megkérdezett szakemberek egyértelmű növekedést várnak az idei szezonban, aminek alapja a balatoni turizmus felívelése lesz. Ezt támasztják alá a várakozások, illetve az is, hogy a külföldi nyaralások a forint gyengülésével egyre drágábbá válnak, azaz sokak számára megéri itthon maradni. Kelecsényi Ágnes, a Magyar Turizmus Zrt. marketing-vezérigazgatóhelyettese szerint a forint gyengülése a beutazó turizmus várható fellendülésében is jelentős szerepet játszik.

Bár az utazási irodák egyelőre nem számoltak be jelentősebb visszaesésről a kiutaztatásban, valószínűsíthető, hogy a "last minute-döntéseket" befolyásolta a magyar fizetőeszköz mélyrepülése. A foglaltsági adatok a forgalom bővülését vetítik előre, igaz, elég sok az ad hoc utazó, akiknek döntéseit nehéz előre kalkulálni. Az előre lekötött csoportos, illetve konferenciautazások számának alakulása mindezzel együtt biztató képet mutat.

Jöhetnek a németek

A Balatonnál a tavalyi évhez hasonlóan idén is várhatóan a németek, a dánok és a hollandok viszik a prímet - mondta el a Napi Gazdaságnak Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. balatoni referense. A fővárosban ugyanakkor enyhe visszaesésre kell számítani, igaz, tavaly 20 százalékkal bővült a forgalom, amivel nehéz lépést tartani.

A foci-vb végeztével az utolsó akadály is elhárult a fő piacnak számító német turisták megindulása előtt. A vb idegenforgalomra gyakorolt hatásait korábban egyébként eltérően ítélték meg a beutaztató turizmus szereplői. Túlsúlyban voltak azonban azok a vélemények, amelyek szerint nem kell komolyabb visszaeséstől tartani, már csak azért sem, mert a külföldi szabadságolások július közepén indulnak és jellemzően augusztus második feléig tartanak, így a foci-vb éppen elkerülte az európai nyaralási szezont - talán nem is véletlenül. A KSH hétfőn nyilvánosságra hozott első féléves szállodai mutatószámai mindenesetre minimális, egyszázalékos visszaesést mutattak a kihasználtság szempontjából az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A szállodák átlagosan 55 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Kevesebben, viszont a tavalyinál drágábban vettek ki szobákat: a vendégéjszakák száma kismértékben - 1 százalékkal - csökkent, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel azonban 13 százalékkal nőtt. A fővárosi szállodacsoportokat 3-6 százalékos csökkenés jellemezte. Az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák, az ország keleti részén és a Balaton partján levő négycsillagos egységek ezzel szemben a vendégéjszakák számának jelentős, 7-9 százalékos emelkedéséről számoltak be.