Jenő
-2 °C
6 °C

A magyar turistákban bíznak a szállásadók

2006.07.11. 08:12
A forint gyengülése a belföldi és a beutazó turizmust egyaránt erősíti. A futball-vb végeztével megindulhattnak hazánk felé a német turisták.

Minden jel arra mutat, hogy a belföldi forgalom fellendülése lesz az idei idegenforgalmi főszezon meghatározó jegye. A Napi Gazdaság által megkérdezett szakemberek egyértelmű növekedést várnak az idei szezonban, aminek alapja a balatoni turizmus felívelése lesz. Ezt támasztják alá a várakozások, illetve az is, hogy a külföldi nyaralások a forint gyengülésével egyre drágábbá válnak, azaz sokak számára megéri itthon maradni. Kelecsényi Ágnes, a Magyar Turizmus Zrt. marketing-vezérigazgatóhelyettese szerint a forint gyengülése a beutazó turizmus várható fellendülésében is jelentős szerepet játszik.

Bár az utazási irodák egyelőre nem számoltak be jelentősebb visszaesésről a kiutaztatásban, valószínűsíthető, hogy a "last minute-döntéseket" befolyásolta a magyar fizetőeszköz mélyrepülése. A foglaltsági adatok a forgalom bővülését vetítik előre, igaz, elég sok az ad hoc utazó, akiknek döntéseit nehéz előre kalkulálni. Az előre lekötött csoportos, illetve konferenciautazások számának alakulása mindezzel együtt biztató képet mutat.

Jöhetnek a németek

A Balatonnál a tavalyi évhez hasonlóan idén is várhatóan a németek, a dánok és a hollandok viszik a prímet - mondta el a Napi Gazdaságnak Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. balatoni referense. A fővárosban ugyanakkor enyhe visszaesésre kell számítani, igaz, tavaly 20 százalékkal bővült a forgalom, amivel nehéz lépést tartani.

A foci-vb végeztével az utolsó akadály is elhárult a fő piacnak számító német turisták megindulása előtt. A vb idegenforgalomra gyakorolt hatásait korábban egyébként eltérően ítélték meg a beutaztató turizmus szereplői. Túlsúlyban voltak azonban azok a vélemények, amelyek szerint nem kell komolyabb visszaeséstől tartani, már csak azért sem, mert a külföldi szabadságolások július közepén indulnak és jellemzően augusztus második feléig tartanak, így a foci-vb éppen elkerülte az európai nyaralási szezont - talán nem is véletlenül. A KSH hétfőn nyilvánosságra hozott első féléves szállodai mutatószámai mindenesetre minimális, egyszázalékos visszaesést mutattak a kihasználtság szempontjából az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A szállodák átlagosan 55 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Kevesebben, viszont a tavalyinál drágábban vettek ki szobákat: a vendégéjszakák száma kismértékben - 1 százalékkal - csökkent, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel azonban 13 százalékkal nőtt. A fővárosi szállodacsoportokat 3-6 százalékos csökkenés jellemezte. Az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák, az ország keleti részén és a Balaton partján levő négycsillagos egységek ezzel szemben a vendégéjszakák számának jelentős, 7-9 százalékos emelkedéséről számoltak be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?