Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nőtt a szállodák vendégforgalma

2004.05.12. 11:49
Megélénkült a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest január-márciusban, folytatódott az elmúlt év második felében tapasztalt tendencia - adta közzé a KSH. A szállodák szobakihasználtsága néhány százalékponttal javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen emelkedett egy év alatt.
Az idei év január-március közötti időszakában a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 415 ezer külföldi vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A vendégek száma 14 százalékkal, az éjszakák száma 15 százalékkal nőtt a tavalyi év első három hónapjához képest. A külföldivendég-éjszakák száma a szállodákban 16 százalékkal, a panziókban 6 százalékkal növekedett. A három-, négy- és ötcsillagos szállodákban hasonló mértékű (17-21 százalékos) növekedést tapasztaltak, a két- és egycsillagos egységekben 13-31 százalékos visszaesés figyelhető meg.

Az Európai Unió tagországaiból érkezett vendégek 14 százalékkal több éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A legtöbb fontos küldő országból (Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Franciaország, Svájc) jelentősen fellendült a forgalom. Az osztrák állampolgárok az előző év azonos időszakához hasonló számú éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Több a vendég

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 506 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma négy, az éjszakák száma öt százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A vendégforgalom növekedése - a vendégéjszakák száma alapján - a szállodákban kilenc százalékos, a panziókban három százalékos volt. Ugyanakkor a turista- és ifjúsági szállók, illetve az üdülőházak 11-22 százalékos csökkenést jelentettek.

A szállodák átlagosan 35 százalékos szobakihasználtsággal működtek 2004 első negyedévében, ami négy százalékponttal magasabb a 2003. azonos időszakinál. Ezen belül a négy- és ötcsillagos házak 45-47 százalékos, a gyógyszállodák 52 százalékos szobafoglaltságot mértek.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összességében 30 milliárd forint bevételt realizáltak, ez folyó áron 16 százalékkal növekedett 2003. január-márciushoz képest. Az összes bevétel közel fele (48 százaléka) szállásdíjakból, 30 százaléka a vendéglátásból, 22 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott. Mindhárom bevételcsoport dinamikusan - a szállásdíjbevétel 21, a vendéglátás 13, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal - növekedett. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágazat együttes fogyasztóiár-indexe január-márciusban 11 százalékos növekedést jelez. Ezen belül a vendéglátás területén 11, a szálláshely-szolgáltatás területén 10 százalékos áremelkedést mértek.