Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Az újabb sarc: jön a tévéadó

2006.11.03. 08:55
Az állam nem vállalja át tovább a vendéglátóhelyek, szállodák és a kereskedők televízió-üzembentartási díjának fizetését - értesült a Népszabadság. A lap szerint készülékenként 2091 forintot kell fizetni, a díjat az APEH hajtja be.

A költségvetési törvény tervezete szerint ismét bevezetik januártól az üzembentartási díjat, amit az APEH hajt be jövő áprilistól, írja a Népszabadság. Az üzembentartási díjat 1997 és 2002 között kellett fizetni minden televíziókészülék után, majd a Medgyessy-kormány átvállalta ezt a terhet mindenkitől, ám a szállásadók, a vendéglátósok és - a szórakoztató-elektronikát forgalmazók kivételével - a kereskedők jövőre újra fizethetnek.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a hírre úgy reagált a Népszabadságban, hogy a magyarországi idegenforgalmi ágazat már így is túl van adóztatva, ez pedig egy újabb olyan teher, amely irreális, és a magyar éttermek és szállodák versenyképességét rontja. A vendéglátó-ipari egységek és a szállodák jogdíjat fizetnek a tévéhasználatért, amely akár havonta 20-30 ezer forint is lehet.

Áremeléshez vezet

Elutasító a véleménye Darvas Zoltánnak, a siófoki Panoráma Hotel igazgatójának. Mint mondta, szállodájukban 150 szoba és televíziókészülék van, így az intézkedés havonta több mint 430 ezer forint többletköltséget jelentene, ha valóban minden készülék után be kellene fizetni a 2901 forintot.

A szállodák mellett az éttermekben is dráguláshoz vezethet a díj újbóli bevezetése. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője erről csak annyit mondott a Népszabadságnak: nincs semmi ok arra, hogy a költségvetés a díj átvállalásával a jövőben is támogassa az éttermeket, szállodákat és kereskedőket.  • Vennék
  • Hírek