Szilárda
0 °C
6 °C

Újabb kamatvágás várható?

2004.11.02. 08:06
A legtöbb piaci szereplő az alapkamat csökkenésére számít, várakozásaikat a jegybank nyilatkozatai is alátámasztják, s ezt segíti jegybanktörvény módosításának következményeként várhatóan kialakuló új struktúra.
Egyre masszívabbá válnak a folyamatos kamatcsökkentéshez fűződő várakozások, s ezt immár a jegybank elnökének nyilatkozatai is táplálják. Ezért az állampapír-piaci hozamokba egyre jobban beárazódik az optimista jövőkép.

Folyamat

A jelenlegi helyzetben a logika egyértelműen azt diktálja, hogy - hacsak valami rendkívül kedvezőtlen esemény nem történik - a két hete történt jegybanki kamatcsökkentéssel egy folyamat vette kezdetét, illetőleg egy korábbi, egy időre szüneteltetett folyamat indult újra. Magyarán arra lehet számítani, hogy a jegybank az alapkamatot még néhány hónapon át havi félszázalékos mértékben csökkenti.

Lényegében ezt szűrték le a piaci szereplők a jegybankelnök e témában történt megnyilatkozásaiból is. Bár ezt ilyen konkrét módon nem mondta ki, Járai Zsigmond kifejezetten további kamatcsökkentések lehetőségéről beszélt a közelmúltban, természetesen óvatosan fogalmazva és az ehhez szükséges feltételeket - elsősorban az infláció csökkenésének folytatódását - hangsúlyozva.

Ugyancsak a további kamatcsökkentések esélyét növeli - bármi legyen is valakinek a véleménye a dolog alkotmányossági vonzatáról, illetve az uniókonformitással és jegybanki függetlenséggel kapcsolatos összefüggésekről - a jegybanktörvény nagy vihart kavaró módosításának következményeként várhatóan kialakuló új struktúra.

Erősödő pozíció

A törvénymódosítással ugyanis a kamatdöntéseket hozó monetáris tanácsban a jövőben megerősödnének a kormányhoz közel állók pozíciói, márpedig köztudomású, hogy kormánykörökben a további kamatcsökkentéseket preferálják. A két hete történt kamatvágás azóta sem járt olyan következménnyel, hogy a forint lényegesen gyengült volna, ez sem lehet tehát akadály, ráadásul kormánykörökben kifejezetten gyengébb forintot szeretnének látni.

Minden érv amellett szól tehát, hogy a kamatcsökkentési sorozat folytatódjék. Ilyen körülmények között a piac aligha tehet mást, mint hogy beárazza a nagy valószínűséggel bekövetkező jövőbeni eseményeket. Ez természetesen ez esetben az állampapírok hozamszintjének csökkenését jelenti.

Mivel újabb lényeges makrogazdasági adat nem látott napvilágot a múlt héten, a csökkenő hozamok aligha magyarázhatók mással. Még akkor sem, ha a lendület egy napra - kedden - megtört, ekkor ugyanis viszonylag jelentősebb korrekció következett be. Szerdától aztán újra folytatódott a hozamok csökkenésének tendenciája.

Sokakat érint

Tekintettel arra, hogy nem egyszeri, hanem rendszeres jövőbeni kamatcsökkentés látszik beárazódni - még ha óvatosan is -, a dolog nem kizárólag a rövidebb lejáratú papírokat érinti, hanem a hosszú hátralévő futamidejű kötvényeket is: ezen, a kéthetes betéti kamatra a gyökeresen eltérő időhorizont miatt elvileg sokkal kevésbé érzékeny instrumentumok piaca is felpezsdült, a vevők aktivitása e körben is feltornászta az árakat.

A likviditási kincstárjegy aukcióján a beárazódási folyamat azért nem látszott - itt az alapkamatot némileg meghaladó, 10,52 százalékos átlaghozam alakult ki -, mert e papír életében már csak egy kamatcsökkentés lehetséges, az is igen közel esik a lejárathoz. A három hónapos papír hozama azonban már a jegybanki kamatszint alatt volt (10,41 százalék), igaz, nem sokkal. Ne felejtsük azonban el, az aukció épp kedden volt, s ezen a napon történt egy komolyabb korrekció a piacon, amit akkor többen - mint utólag látszik, alaptalanul - trendfordulónak véltek.

Csökkenés

A csütörtöki kötvényaukciókon azonban, ahol öt és tíz éves papírokat értékesítettek, már szinte sugárzott az optimizmus, e két papír hozama az egy hónapja tartott utolsó aukcióhoz képest nagyjából a kamatcsökkentés mértékével lett alacsonyabb, ami figyelemre méltó, hiszen elvben a kéthetes kamat csökkenése ilyen futamidőnél lényegesen kisebb mértékű hozamcsökkenést indokolt volna.

Az aukciós átlaghozamok az aktuális piaci helyzethez (amit leginkább az előző napi referenciahozammal mérhetünk) képest is mintegy ötpontos csökkenést jelentettek, ami ilyen futamidő esetében nem csekély. Csütörtök délután persze már a másodpiacon is az aukciós hozamoknak megfelelő szinten kereskedtek az érintett kötvényekkel, s hasonló mértékben csökkent néhány más futamidő hozamszintje is.

Ami a közeljövőt illeti, leginkább a jelenlegi hozamszintek fennmaradására vagy lassú, csekély mértékű csökkenésére lehet számítani. Az értékpapírpiac sajátossága persze, hogy bármikor bármi történhet, s akár külpiaci, akár hazai váratlan történések gyökeresen boríthatják a papírformát.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft