Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Már képezik az uniós szakértőket

2003.09.04. 09:30
Az uniós pénzek fogadásával foglalkozó kormányzati szerveknél idén ezer fő vett, illetve vesz részt térítésmentes képzésen, ahol az EU regionális, szociális, területfejlesztési és mezőgazdasági politikájának egyes részleteit ismerhetik meg.
Az uniós pénzek fogadásával foglalkozó kormányzati szerveknél idén ezer fő vett, illetve vesz részt térítésmentes képzésen, ahol a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási tárca finanszírozásában ismerhetik meg az EU regionális, szociális, területfejlesztési és mezőgazdasági politikájának egyes részleteit.

Több tanfolyam indul

Az idén 30, jövőre 350 millió forintból - felerészt uniós pénzből - gazdálkodó képzőközpont az állami intézményrendszer és a tudományos szféra szereplőinek, valamint a pályázóknak szóló képzési programok koordinálására jött létre. Az oktatói és tananyagbázist a 14 felsőoktatási intézményben 1998-ban létrehozott Európa Tanulmányi Központok adják, s részben ezek illetékességi körébe tartozna a jövőben a vidéki képzések szervezése.

Novembertől havonta ismétlődő háromnapos pályázatíró-tréning indul Budapesten, 20-25 ezer forint részvételi díjjal. Részletes, kilencven órás elméleti alapozóképzés a strukturális alapok felhasználásáról januárban lesz, a részvételi díj 110 ezer forint.

A hollandok is segítenek

Az elképzelések szerint a közszféra, valamint a civil szervezetek képviselői térítésmentesen okulhatnak, míg a cégeknek fizetniük kell majd a tanfolyamokért. 2004-ben régiónként 100-300 fő alapos felkészítésére lesz mód, akik az önkormányzatokat segíthetik majd.

A holland nagykövetség 400 ezer eurós támogatásával létrejött MATRA program keretében régiónként hatvan, összesen 420 kiválasztott pályázatíró kap háromszor két napos képzést. A rendszerből a projektkészítés első lépése hiányzik - véli Bujáki Gábor egyetemi oktató, a Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke. Véleménye szerint a pályázókhoz először azt az információt kellene eljuttatni, hogy egyáltalán miről kell projektet készíteniük, vagyis mit tartalmaznak a Nemzeti Fejlesztési Terv alapján összeállított operatív programok, a projektírók ezután jöhetnek. A nagyelőadás és konferencia erre szerinte nem alkalmas, személyes tanácsadásra volna szükség, amire azonban nem különítettek el pénzt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!