Jenő
-3 °C
6 °C

Magyarország Uruguay fejlettségi szintjén

2003.09.23. 08:49
Magyarország a kelet-közép-európai térség harmadik legfejlettebb országa - derül ki a Világbank most közzétett adataiból. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GNI) hazánkban közel háromnegyede annak, ami a legszegényebb EU-tagállamban, Portugáliában jellemző.
Tavaly 12 810 dollár volt a magyar bruttó nemzeti jövedelem egy főre jutó (vásárlóerő-paritáson számolt) értéke, ami nagyjából Uruguayhoz hasonló szintet jelent. Az uniós csatlakozásra váró országok közül Szlovénia és Csehország jelentősen magasabb értékekkel büszkélkedhet - a szlovén mutató például az EU-minimumszintet is meghaladja.

A térség többi gazdasága ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben lemarad hazánk mögött, a bővítés második hullámába tartozó Románia és Bulgária esetében már csak a magyarországi szint mintegy fele az egy lakosra jutó jövedelem. A csatlakozási tárgyalások megkezdésére váró Horvátország ezzel szemben közel tízezer dolláros eredménnyel büszkélkedhet.

Norvégia, USA, Dánia

A világ legfejlettebb országa tavaly Norvégia volt, majd - szoros versenyben - az Egyesült Államok következett. Az EU-tagállamok közül Dánia áll az első helyen (a hasonló listákon általában előtte álló Luxemburgról a Világbank nem közölt adatot), míg a négy legnagyobb nyugat-európai gazdaság ennél némileg alacsonyabb eredményt ért el. Az uniós lista végén a megszokott mediterrán hármas helyezkedik el, 17-20 ezer dollár közötti jövedelemmel. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a sokáig szintén az EU "szegényházának" számító Írország immár dobogós helyre küzdötte fel magát.

Csökkenő különbség

Az idén és jövőre mérséklődik a tizenötök és az újonnan csatlakozók közötti különbség, hiszen - a Nemzetközi Valutaalapnak a friss világbanki adatok előtt néhány nappal közzétett prognózisa szerint - 2003-ban és 2004-ben térségünk sokkal dinamikusabb növekedésre számíthat, mint Nyugat-Európa. Miközben az eurózóna kilátásait folyamatosan borúlátónak véli az IMF, Kelet-Közép-Európa megítélése gyakorlatilag változatlan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?