Jácint
17 °C
31 °C

Magyarország Uruguay fejlettségi szintjén

2003.09.23. 08:49
Magyarország a kelet-közép-európai térség harmadik legfejlettebb országa - derül ki a Világbank most közzétett adataiból. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GNI) hazánkban közel háromnegyede annak, ami a legszegényebb EU-tagállamban, Portugáliában jellemző.
Tavaly 12 810 dollár volt a magyar bruttó nemzeti jövedelem egy főre jutó (vásárlóerő-paritáson számolt) értéke, ami nagyjából Uruguayhoz hasonló szintet jelent. Az uniós csatlakozásra váró országok közül Szlovénia és Csehország jelentősen magasabb értékekkel büszkélkedhet - a szlovén mutató például az EU-minimumszintet is meghaladja.

A térség többi gazdasága ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben lemarad hazánk mögött, a bővítés második hullámába tartozó Románia és Bulgária esetében már csak a magyarországi szint mintegy fele az egy lakosra jutó jövedelem. A csatlakozási tárgyalások megkezdésére váró Horvátország ezzel szemben közel tízezer dolláros eredménnyel büszkélkedhet.

Norvégia, USA, Dánia

A világ legfejlettebb országa tavaly Norvégia volt, majd - szoros versenyben - az Egyesült Államok következett. Az EU-tagállamok közül Dánia áll az első helyen (a hasonló listákon általában előtte álló Luxemburgról a Világbank nem közölt adatot), míg a négy legnagyobb nyugat-európai gazdaság ennél némileg alacsonyabb eredményt ért el. Az uniós lista végén a megszokott mediterrán hármas helyezkedik el, 17-20 ezer dollár közötti jövedelemmel. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a sokáig szintén az EU "szegényházának" számító Írország immár dobogós helyre küzdötte fel magát.

Csökkenő különbség

Az idén és jövőre mérséklődik a tizenötök és az újonnan csatlakozók közötti különbség, hiszen - a Nemzetközi Valutaalapnak a friss világbanki adatok előtt néhány nappal közzétett prognózisa szerint - 2003-ban és 2004-ben térségünk sokkal dinamikusabb növekedésre számíthat, mint Nyugat-Európa. Miközben az eurózóna kilátásait folyamatosan borúlátónak véli az IMF, Kelet-Közép-Európa megítélése gyakorlatilag változatlan.