Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az útikönyveknél is Horvátország a sláger

2004.07.07. 08:16
A könyvek forgalmi adójának csökkenése és a kiadók között élesedő verseny miatt idén a tavalyi áron vásárolhatók az útikönyvek.
Idén nem drágultak a Magyarországon kapható útikönyvek tavalyhoz képest - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett kiadók és terjesztők. A magyarországi útikönyv-, térkép- és atlaszpiac 1,5-2 milliárd forintra becsülhető, jelentős bővülés 2004-ben nem várható. Az árak nem emelkedtek a könyváfa csökkenése és a kiadók közötti verseny miatt. A könyvek áfája 12 százalékról 5 százalékra csökkent, míg a térképeké 12-ről 15 százalékra, a tankönyvként használt iskolai atlaszoké pedig 0-ról 15 százalékra nőtt.

Olcsók és drágák

Az útikönyveknél ugyanakkor a fejlődés dinamikus, a kiadók a forgalom 5-15 százalékos növekedését várják. A mintegy 15 éve Magyarországon lévő három vezető kiadó - a Cartographia Kft., a Panoráma könyvekkel, a Medicina Rt. és a Polyglott sorozattal az Orbán és Társa Kft. - mellé fokozatosan újabb, kisebb-nagyobb cégek sorakoztak fel - mondta Orbán Tamás, az Orbán és Társa kiadó tulajdonosa.

A 8-10 kiadó útikönyveinek túlnyomó része jelenleg fordítás. A legjobban fogyó alacsony árkategóriájú könyvek (100-250 oldal, 1500-2200 forint) a Cartographia-könyvek, a müncheni Polyglott Verlag magyar nyelvű, valamint a Corvina Kft. - korábban a Magyar Könyvklub Rt. - által Marco Polo sorozat néven forgalmazott kötetei, amelyek a német Mairs Verlag kiadványainak magyar változatai - tudta meg a napilap Turcsán Zsuzsától, a Cartographia termékmenedzserétől.

A középkategóriában (300-400 oldal, 2,5-3 ezer forint) a legkeresettebbek a Panoráma, a Dekameron és a Hibernia útikönyvek, míg a legdrágábbak között az idegen nyelvű, s főleg a fiatalok által kedvelt Lonely Planet, Rough Guide, Michelin Green Guide, Nelles vagy a magyar nyelven kiadott Útitárs és a Nyitott szemmel sorozatok sorakoznak. Ezek általában vaskosabb, 400-500 oldalas, 6-8 ezer forintos kiadványok. A magyar utazók nem elsősorban az ár alapján választanak útikönyveket, vannak, akik már megszoktak egy-egy kiadványt, s a következőt is ebben a kiadásban vásárolják meg, vagy éppen ismeretterjesztő könyvként veszik, még akkor is, ha még nem tervezik a kiutazást - véli Tarr Zsuzsanna, az Útitársat kiadó Panemex Kft. ügyvezetője.

A csaknem tíz éve magyarul is olvasható, felső kategóriás Útitárs világszerte a legkeresettebb - több mint harminc nyelven megjelenő - útikönyv, amit az angol Dorling-Kindersley (DK) ad ki. A magyar nyelvűeket Hongkongban és Olaszországban nyomtatják, így ezek árát elsősorban a forintárfolyam befolyásolja. Árat idén nem emelt a kiadó, mivel ezek amúgy is a drága könyvek. Az átlagosan négyezer darabos induló példányszám egy-egy könyvből két év alatt fogy el, ennél a mennyiségnél rentábilis a kiadás, a haszon 10-15 százalék - tette hozzá Neulaender Márta, az Útitárs könyveket terjesztő Grafo Kft. ügyvezetője.

Párizs, Horvátország, Marokkó

Egész évben keresettek - s már évek óta slágernek számítanak - Párizs, Róma, illetve Franciaország és Olaszország útikönyvei, de Erdély, Bécs, London és az Ír-sziget is felzárkózott az élmezőnyhöz. Nyáron elsősorban a Földközi-tenger országai keresettek, ezek között továbbra is Horvátország vezet, az autóstérképek között az olasz és spanyol utakat jelölők fogynak a legjobban.

A felfedezett célországok között most - az utazás szempontjából olcsónak mondható - Egyiptom, valamint Marokkó keresett. A világpolitikai események a magyar útikönyveladásokban is megmutatkoznak, így érezhetően alábbhagyott az érdeklődés Jeruzsálem, Izrael, New York és Törökország iránt is.