Szilárda
-4 °C
3 °C

Bővült a kiskereskedelmi üzlethálózat

2003.09.05. 12:05
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat a második negyedévben - az előző negyedévben tapasztalt mérséklődést követően - ismét bővült -közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.
A második negyedévben 6.400 üzlet kezdte meg működését és 5.600 zárt be, melynek egyenlegeként 790-nel (0,5 százalékkal) növekedett az üzletállomány. Az első hat hónapra összesített adatok 0,3 százalékos növekedést mutatnak. A második negyedév végén a hazai 163,9 ezer kiskereskedelmi üzletet 111,4 ezer vállalkozás működtette.

Budapest súlya tovább nőtt

Az országos üzlethálózaton belül a közép-magyarországi régió, illetve Budapest már korábban is kiemelkedő súlya tovább nőtt: 2003. június 30-án az üzlethálózat 28 százaléka a közép-magyarországi régióban koncentrálódott, ezen belül Budapest 19 százalékkal részesedett, míg a többi régió részesedése 11-15 százalék között volt. A második negyedévben megnyitott üzletek között 2 hipermarket és 3 nagy alapterületű szakáruház található.

Területi bontásban vizsgálva, a második negyedévi üzletszámbővülés 46 százaléka a közép-magyarországot, egyharmada Budapestet érinti. Féléves szinten a legnagyobb mértékben a közép-magyarországi régió ellátottsága javult, ahol 662 új üzletet nyitottak. A legjelentősebb csökkenés a dél-dunántúli régióban volt, itt 511-el csökkent az üzletek száma az első félévben.

Településnagyság szerint vizsgálva 2003 első félévében a 10 ezernél kisebb lélekszámú településeken csökkent a működő üzletek száma, míg az ennél nagyobb népességnagyságú településeken növekedett. A legjelentősebb üzletszám-növekedést a legnagyobb, 100 ezer fő feletti lakosú településeken regisztrálták, ahol az első félévben 726-tal, ezen belül a második negyedévben 416-tal nőtt a kiskereskedelmi üzletek száma.

Kevesebb élelmiszerbolt

Országos szinten az első félév végén az üzletállomány 31 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, egynegyedét a kultúr- és egyéb iparcikk-üzletek, 18 százalékát a textil-, ruházati és lábbeli üzletek, 12 százalékát a műszakicikk- és vasáruüzletek tették ki. A második negyedévi országos üzletszám-gyarapodás egyes üzlettípusokban nem tudta ellensúlyozni az első negyedévben bekövetkezett üzletszámcsökkenést. Így 2003. június 30-án az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek száma 176-tal, a bútor-, műszaki- és vasáruüzleteké 55-tel, az üzemanyagtöltő állomásoké és a használtcikk üzleteké 17-17-tel, a textil-, ruházati- és lábbeli boltoké pedig 9-cel kevesebb volt, mint az elmúlt év végén.

A második negyedévben közel 900-zal, míg fél év alatt összesen 1.200-zal nőtt a társas vállalkozások által üzemeltetett üzletek száma, ezzel június végén részesedésük megközelítette az 55 százalékot. Az egyéni vállalkozások által működtetett kiskereskedelmi boltok száma a második negyedévben több mint százzal, a fél év során összesen 700-at meghaladóan mérséklődött. Az első félév végén az üzletet üzemeltető vállalkozások több mint háromnegyede 1 boltot működtetett, 22 százalékuk 2-10 bolttal rendelkezett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!