Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kispályás gazdagok

2002.11.15. 14:00
A leggazdagabb magyarok listájára a 2,5-40 milliárd közötti becsült vagyonnal rendelkező vállalkozók kerültek fel - tájékoztatta a sajtót Kocsi Ilona, a Magyar Hírlap főszerkesztője a lap által megjelentetett Magyarország száz leggazdagabb embere című kiadvány bemutatóján.
A kiadvány készítői adataik összeállításakor nem vették figyelembe a feketegazdaságból meggazdagodottakat, de az adóhivatal adatbázisára sem támaszkodhattak, és a külföldi érdekeltségeknek sem néztek utána.

Az adatokat személyes megkérdezések és becslések alapján tették közzé, a szereplők a rájuk vonatkozó adatokat pontosíthatták a megjelenés előtt.

Várszegi a mi krőzusunk

A magyar elit összvagyonát hatszázmilliárdra becsülték, ami nem éri el a legmódosabb lengyel vállalkozó vagyonát.

A Magyar Hírlap szerint a legmódosabb vállalkozó negyvenmilliárdos vagyonával Várszegi Gábor, a Fotex alapító vezetője, akinek saját focicsapata az MTK, míg cége a Ferencvárost tulajdonolja.

Második helyre került Széles Gábor, akinek javait 32 milliárdra taksálták. Az egyik legsikeresebb vállalkozónak tartott Demján Sándor, a harmadik helyre szorult a maga 30 milliárdjával, a lap által becsült vagyont Demján nem erősítette meg, az újság szerint ugyanakkor az biztos, hogy "vagyona döntő részét a magyar kultúra és a szegény sorsú gyerekek támogatására kívánja fordítani".

A hatodik Veres Tibor, a Wallis csoport egyik alapító tulajdonosa, akinek vagyonát 25 milliárdra becsülik.

A legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP első embere, Csányi Sándor 15 milliárd forinttal lett a kilencedik.

Szeremley Huba, a kisgazda székház megvásárlásával országos ismertségre szert tett borász 15 milliárdos javaival a lista 10. helyezettje lett, ő a vagyonát ausztráliai emigrációjában alapozta meg. Erdős Ákos nyomdaipari és médiavállalkozó 15 milliárd forintra taksált vagyonával a tizenegyedik helyet kapta.

A leggazdagabb magyar nő

Az egyetlen nő, aki a Top 100-ban szerepel, Kristyán Judit, a meggyilkolt médiacézár, Fenyő János özvegye, aki 15 milliárddal a tizenkettedik lett.

Az ex-SZDSZ-es honatya, Zwack Péter csak a harmincadik lett a rangsorban, 5 milliárddal, míg ugyancsak ekkora összeggel harminckettedik lett Somody Imre.

Ungár András, a Budapesti Ingatlanhasznosítási Rt. tulajdonosa a 45. helyet kapta 4 milliárd forintjával. A Hír TV-nek is otthont adó cégvezető egyébként Schmidt Máriának, Orbán Viktor volt miniszterelnök egykori tanácsadójának férje, valamint az SZDSZ-es képviselő Ungár Klárának a bátyja.

Tehetős pártközeli

A Szakonyi Péter és Emőd Pál által szerkesztett kötetben nem vették górcső alá a politikusokat, illetve a pártközelinek tartott vállalkozókat, ennek ellenére számos, a korábbi, illetve a mostani kormányhoz köthető személy szerepel a Top 100-ban.

A legmódosabb párt-közelinek tartott személy a Vegyépszer élén álló, a Fidesszel hírbe hozott Nagy Elek 25 milliárd forinttal. Helyet kapott a Top 100-ban Kapolyi László szocialista parlamenti képviselő, az MSZDP elnöke is, aki 4,5 milliárdot tudhat a magáénak.

Ötvenedik az MSZP háttéremberének tartott üzletember és a mostani miniszterelnök tanácsadója, Gyurcsány Ferenc, aki kapcsolati tőkéje mellett 3,5 milliárd forinttal gazdálkodhat. Ugyancsak az MSZP-hez köthető Máté László, a párt egykori pénztárnoka, aki hatvanegyedik lett 3 milliárdjával.

Az előző kormányhoz közeli Kolosi Tamás, Tárki-főnök 2,5 milliárddal a nyolcvanhetedik lett. Nagy Imre, a KISZ utolsó vezetője szintén 2,5 milliárddal a kilencvenedik.

Szerény média

A médiamogulok közül a legmódosabb Tolvaly Ferenc 3 milliárd forinttal és 65. helyével, ő a TV2 vezérigazgatói posztját töltötte be. Gyárfás Tamás csak a 83. lett a maga 2,5 milliárd forintjával, Pintér Dezsőnek ugyancsak ekkora vagyona, de ő csak a 92. helyet szerezte meg.

A nagy magyar feltalálók közül Béres József a lista 19-ik helyén szerepel nyolcmilliárddal, a világhírű Rubik-kocka alkotója, Rubik Ernő a 93-ik helyen szerepel 2,5 milliárdos vagyonával.

Az informatikai szektorban Bojár Gábor számít a legmódosabbnak. A Graphisoft alapítójának 5,5 milliárdosra taksálják a javait, aki így a huszonötödik lett.

Lepp Gyula, az Elender egyik alapítója az 52. 3,2 milliárddal, Kürti Sándor, a Kürt Computer Rt vezérigazgatója 3 milliárddal ötvenkilencedik, míg Kóka János, az Elender másik alapítója 2,5 milliárdos becsült vagyonával a nyolcvannyolcadik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!