Olivér
4 °C
8 °C

Nő a vállalkozások adóterhe

2003.09.24. 13:08
A vállalkozásoknak kedvező a társasági adókulcs csökkentése 18 százalékról 16 százalékra, de az osztalékadó emelése 20 százalékról 25 százalékra azt jelenti, hogy összességében 1,5-2 százalékponttal nő az adóteher - mondta Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.
A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke úgy nyilatkozott: "Jó lenne visszatérni a kályhához, azaz a szakbizottságokban megvitatni az adóváltozások hatásait, majd ezután az Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén megegyezni, s csak azt követően kellene a javaslatokat a Parlamentnek benyújtani".

Nem kaptak hatástanulmányt

Az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) szakbizottsága sokéves működése során most először nem kapott átfogó hatástanulmányt a Pénzügyminisztériumtól az adótörvények várható következményeiről, s mivel saját számításaink nem egyeztek a szaktárcáéval, így a múlt heti plenáris ülésen érdemi véleménycsere sem alakulhatott ki - jelentette ki Széles Gábor.

A vállalkozások számára kétségtelenül kedvező a társasági adókulcs csökkentése 18 százalékról 16 százalékra - mondta Széles. "Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ez csak azoknak a cégeknek jelent könnyítést, amelyek a nyereséget visszaforgatják" - figyelmeztetett a gyáriparosok elnöke.

Összességében nő az adóteher

Amennyiben a nyereséget illetve annak egy részét osztalék formájában veszi ki a vállalkozás, akkor - mivel a jelenlegi 20 százalékos forrásadó 25 százalékra nő - összességében, legalábbis az első számítások szerint, nem csökken az adóteher, hanem 1,5-2 százalékponttal nő, így nem javul a versenyképesség sem. Ez a tény viszont arra ösztönözheti a vállalkozások pénzügyi vezetőit, hogy elkerüljék ezt az adóteher növekedést, azaz a gazdaság kifehérítésének folyamata megfordulhat.

Érzékenyen érintheti a nagyvállalkozások gazdálkodását a cégautók után fizetendő adók megduplázása, ami az 5 milliónál drágább kocsiknál például azt jelenti, hogy az eddigi évi 250 ezer forintos adó 500 ezerre nő - magyarázta az MGYOSZ elnöke. Ez a tétel a pénzügyminiszter állítása szerint "csak" 13 milliárdos többletbevételt hoz a büdzsének, a mi számításaink ennek a többszörösét, 60-80 milliárdot mutattak ki - tette hozzá.

Ugyancsak nem világos ma még, hogy milyen többletterhet jelent a vállalkozásoknak az ökoadó és az energiaadó növelése - sorolta a gazdálkodásra ható további negatív hatásokat Széles.

A beruházási adókedvezmények könnyítését, a 10 milliárd forintos határ 3 milliárdra való leszállítást is szkeptikusan ítéli meg Széles, mivel kevés vállalkozás szánja rá magát egy 3 milliárdos fejlesztésre a jelenlegi konjunkturális helyzetben.

Nincsenek középtávú tervek

A hátrányos helyzetű régiókban, ahol a 3 milliárdos limit 1 milliárdra csökkent, talán más a helyzet, de a kérdés az, hogy a Dunántúl, ahol ugyancsak nő a munkanélküliség, vajon a jövőben nem válik-e hátrányos helyzetűvé? - tette fel a kérdést a gyáriparosok vezetője.

A kormány 300 milliárd forintos kiadáscsökkentési programját szükségesnek ítéli a gyáriparosok elnöke. Hozzáteszi: ebből a 300 milliárdból közel 100 milliárdot jelentene a költségvetési szférán belüli leépítés. "Annak érdekében, hogy ez a létszámleépítés ne a fűnyíró-elv alapján történjen, a kormány, a munkavállalók és a munkaadók érdekképviseleti szerveinek bevonásával haladéktalanul egy munkabizottságot szükséges életre hívni" - mondta Széles.

Az adótörvények változtatásánál fontosabbnak tartja az MGYOSZ elnöke a középtávú gazdasági stratégia kidolgozását, amivel eddig adós maradt a kormány. "Azok az országok lettek sikeresek az Európai Unióba való belépés után, gondoljunk Spanyolországra, vagy Írországra, amelyek világossá tették, hogy milyen gazdasági stratégiát követnek a belépés utáni 5-10 évben" - fogalmazott Széles Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?