Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyűlnek a kötelezettségvállalások

2004.11.08. 08:14
Kapcsolódó cikkek (1)
A szocialisták új közútfejlesztési projektekre tettek javaslatot, megváltozik az ügyészség és a bíróságok kötségvetése - a határidőig összesen 1335 módosító javaslat érkezett a költségvetési törvényhez.
A határidőig 1335 módosító indítvány érkezett be a 2005. évi költségvetési törvény tervezetéhez: a szocialisták számos új közútfejlesztési projektre tettek javaslatot. Az egyik ilyen beadvány szerint 5 milliárdos többlettámogatással megkezdődhetne a Tiszaújvárost az M3-assal összekötő út, illetve a Hatvant és Gödöllőt elkerülő szakasz. Szintén szocialista javaslat kéri a 10-es út Budapest és Pilisvörösvár közötti részén az új nyomvonal megépítését. Az útépítések folyamatosságának fenntartása érdekében az útfenntartási és -fejlesztési célelőirányzat (UFCE) 116 milliárdos kasszája terhére 2006-ra vonatkozó kötelezettségeket is lehetne vállalni, és egy másik javaslat elfogadásával hasonló lenne a helyzet a települési önkormányzati belterületi közutaknál is.

Nem számíthatnak a saját maguk által összeállított költségvetés elfogadására a bíróságok és az ügyészség. A kormány ugyanis 14 milliárd forinttal kevesebbet adna a két területnek, mint amennyit azok igényeltek (az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 16,3, míg a legfőbb ügyész 10,6 százalékos keretemelést kért). A kormány azonban az idei előirányzathoz képest 5 százalékos elvonás ellenére biztosítani akarja a bírói és ügyészi illetményalap 6 százalékos emelését, és a beruházások folytatását is támogatja.

A társasházak közös tulajdonuk felújításához állami és önkormányzati támogatást vehetnének igénybe - derül ki egy másik szocialista javaslatból. Eszerint a helyi önkormányzati támogatás felét kellene biztosítani az állami költségvetésből, de legfeljebb a teljes felújítási költségek 10 százalékát. A benyújtó Kékesi Tibor úgy véli, az államapparátus számára nem jelent pluszfeladatot a támogatás odaítélése és folyósítása, mivel csak az önkormányzat által korábban meghozott döntést kell figyelembe venni az elbírálásnál. A Fidesz által benyújtott több száz módosító indítvány egyik célja, hogy új lendületet adjanak a bérlakás-építési programnak. Ehhez 5 milliárd forintos többlettámogatást biztosítanának az önkormányzatoknak, amit a kincstári vagyon hatékonyabb és jobb hasznosításával teremtenének elő.