Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Takarékokhoz mentek a pénzváltók

2004.09.21. 07:50
Növekszik azoknak a pénzváltóknak a száma, amelyeknek - a K&H kivonulását követően - sikerült ügynöki megállapodást kötniük. A legnagyobb szereplő kivonulásából leginkább a takarékszövetkezetek profitáltak.
Folyamatosan növekszik azon pénzváltók száma, amelyek a Kereskedelmi és Hitelbank kivonulása után partner nélkül maradtak, és már sikerült valamelyik bankkal vagy takarékszövetkezettel megállapodniuk - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) közzétett határozataiból.

A július közepe óta megjelent határozatok szerint a takarékszövetkezetek profitáltak legtöbbet a K&H kivonulásából: nagyjából 65 pénzváltó új partnereként ugyanis őket említik meg a felügyeleti dokumentumok. Közülük is elég nagy szeletet hasított ki magának a Monor és Vidéke Takarékszövetkezet, amely a Világgazdaság összesítése szerint 16, a Savaria Takarékszövetkezet, amely 14 és a Dél-Balaton Takarékszövetkezet, amely 12 új ügynököt talált magának. A bankok közül hárman állapodtak meg cégekkel a K&H volt partnerei közül: a legtöbbel - több mint tízzel - a Raiffeisen Bank, de szerzett ügynököket az Inter-Európa Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank is.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, a K&H kivonulásával érintett pénzváltók közel 60 százaléka már vagy talált partnert magának, vagy folyamatban van a megállapodás. A fennmaradó rész zöme még folytat tárgyalásokat, tehát elenyésző azon cégeknek az aránya, amelyek a kivonulás mellett döntöttek. Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy csökkenni fog a szereplők száma a pénzváltói piacon.

A Világgazdaságnak nyilatkozó érintett cégek szerint ugyanakkor nem volt zökkenőmentes a piac átrendeződése, a K&H által megadott július 31-i határidő nem bizonyult túl szerencsésnek. Több szereplő úgy gondolta, húzni tudja az időt a főszezont jelentő nyár végéig, így korántsem a megfelelő intenzitással keresett új partnert magának.