Ödön
2 °C
11 °C

Takarékokhoz mentek a pénzváltók

2004.09.21. 07:50
Növekszik azoknak a pénzváltóknak a száma, amelyeknek - a K&H kivonulását követően - sikerült ügynöki megállapodást kötniük. A legnagyobb szereplő kivonulásából leginkább a takarékszövetkezetek profitáltak.
Folyamatosan növekszik azon pénzváltók száma, amelyek a Kereskedelmi és Hitelbank kivonulása után partner nélkül maradtak, és már sikerült valamelyik bankkal vagy takarékszövetkezettel megállapodniuk - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) közzétett határozataiból.

A július közepe óta megjelent határozatok szerint a takarékszövetkezetek profitáltak legtöbbet a K&H kivonulásából: nagyjából 65 pénzváltó új partnereként ugyanis őket említik meg a felügyeleti dokumentumok. Közülük is elég nagy szeletet hasított ki magának a Monor és Vidéke Takarékszövetkezet, amely a Világgazdaság összesítése szerint 16, a Savaria Takarékszövetkezet, amely 14 és a Dél-Balaton Takarékszövetkezet, amely 12 új ügynököt talált magának. A bankok közül hárman állapodtak meg cégekkel a K&H volt partnerei közül: a legtöbbel - több mint tízzel - a Raiffeisen Bank, de szerzett ügynököket az Inter-Európa Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank is.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, a K&H kivonulásával érintett pénzváltók közel 60 százaléka már vagy talált partnert magának, vagy folyamatban van a megállapodás. A fennmaradó rész zöme még folytat tárgyalásokat, tehát elenyésző azon cégeknek az aránya, amelyek a kivonulás mellett döntöttek. Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy csökkenni fog a szereplők száma a pénzváltói piacon.

A Világgazdaságnak nyilatkozó érintett cégek szerint ugyanakkor nem volt zökkenőmentes a piac átrendeződése, a K&H által megadott július 31-i határidő nem bizonyult túl szerencsésnek. Több szereplő úgy gondolta, húzni tudja az időt a főszezont jelentő nyár végéig, így korántsem a megfelelő intenzitással keresett új partnert magának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?