Sikoly a Vár alatt

2003.02.20. 09:05
Csodálatos bérleményt talált az Index Ingatlan & Tinihorror alrovata: a Várhegy gyomrában nemsokára ki lehet bérelni a második világháborús Sziklakórházat. Több száz méternyi folyosórendszer, kórtermek, műtők, generátorok és hatvan éves kínzóeszközök, profi szellőzőrendszer, amely akkor is bensőséges hangulatot varázsol a kazamatákba, amikor Budapestet már elperzselte felettünk az atomháború: riporterünk alászállt a rémisztő barlangokba, ahol polaroid felvételt talált egy nőnemű földönkívüliről.
Tehetős vállalkozók vagyonát védte volna a második világháborúban, aztán mégis sebészeti szükségkórházzá alakították, az ötvenes évek elején kibővítették, az évtized végén felszerelték atomtámadás ellen, aztán sokáig üresen állt, míg a János Kórház meg nem kapta a Polgári Védelemtől, hogy egy internetes lap tudósítója 2003-ban itt találja meg az annyira hiányolt ufóbizonyítékot.

Hintával, az országosan ismert lékhorgásszal, a föld alatti komplexum műszaki felmérését végző Hinterland tulajdonosával hatolunk be a tárnákba. Hinta lendületes, bajuszos és arról is híres, hogy ő a világ utolsó Gerendás Péter-rajongója, aminek a dalnok egészen meghökkentő audio-emléket állít a Hinterland-dal című überhálószemparádé stílusú alkotásban .

Még a felszínen

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A Vár tövénél futó csendes utcában egy nem különösebben figyelemfelkeltő támfal látszik, rajta néhány kis ablak, aztán egy ráccsal leválasztott előtér, itt kötetlen cigizgetés keretében ismerkedünk Muhari Lászlóval, a gondnokkal, akinek őszes Woodstock-lófarka van. A szituáció ugyan ártatlannak - sőt a kint ragyogó váratlan napsütésre tekintettel szinte idillinek -lenne mondható, ám később kiderül, hogy a titkos erők már itt beavatkoztak: a feltornyozott egységcsomagokról készült képek (naivul azt hittem, polgári védelmis felszerelésekről volt szó) "corrupted data" hibaüzenettel nem sikerültek. Nyilván nem véletlenül.

Éjszakai munka

Az előtér után újabb előtér következik, innen nyílik egyrészt maga a kazamatarendszer, másrészt a korábbi gondnok családjának föld alatti szolgálati lakása. Még legféltettebb kincsünket, Baja Ferenc albumba préselt piros zsinórnyakkendőjét is odaadnánk, hogy belülről is megnézhessük a remek elhelyezkedésű, támadásbiztos lakhelyet, ám a háziak nincsenek itthon.

Most már vezetőnk, Muhari felügyel az objektumra, amennyiben minden este tízkor érkezik, bekapcsolja a szellőztetőrendszert, amelyet az Éjjeliőr a hullaházban című film főszereplőjéhez méltó éjszaka után hajnali hatkor kikapcsol.

Végre a föld alatt

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Kinyitunk egy nagy fémkallantyúkkal záródó vasajtót és belépünk egy hosszú, ritkásan kivilágított folyosóra. A helyszín kisebb kiegészítésektől eltekintve jó ötven éve érintetlenül várja a merész vállalkozót, aki pénzforrást tud álmodni a Várhegy alá.

A félhomályban nehezen kivehető alak rohan, majd tűnik el a sötétben. Mintha azt susogta volna, hogy "én vagyok a Hír Tévé logopédusa", de ez nem egészen biztos.

Virágozzék minden horror!

Az első föld alatti lépések után nyilvánvaló, hogy ha másra nem, de arra mindenképpen sosem volt esély mutatkozik, hogy itt egy bátor tőkés felvirágoztassa a méltatlanul sorvadó magyar tinihorror-ipart. Álmodott Ön arról, hogy kis befektetéssel és ismeretlen, fiatal szereplőkkel formabontó filmet gyártson, amelyben egy csapat tinédzser lent szorul a félelmetes Kórházban, ahol SS-katonák és ijesztően sziszegő műsorvezetők szelleme kísért? Olyan filmet, ahol az ártatlan tréfa rémálomba fordul? Reméljük nem, de ha mégis, ez az ideális helyszín. A zegzugos folyosókról kisebb-nagyobb csempézett szobák nyílnak: az egyikben hatalmas kórházi sparhert, a másikban gigantikus piros kínzóeszköz szíjakkal és fém végtagrögzítőkkel, amiről kiderül, hogy eredeti háború előtti műtőasztal.

Műtsd meg a főnököd!

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Másik hasznosítási javaslatunk fél órányi folyosójárás után a csapatépítőtréning-központ különösen nehéz helyzetben lévő vállalkozások számára. Képzelje el, amint munkaügyis kollégáival diverzáns egységet alkotva, éjjellátó készülékek segítségével behatolnak a nagyterembe, ahonnan elragadják a menedzsment egy tagját, hogy utána aranyérműtétet hajtsanak végre rajta eredeti második világháborús műszerekkel! Ezek után nyilvánvalóan nem fognak béremelést követelni és mindenki jól járt.

Egyre mélyebben

A hangulat egyre fenyegetőbb, ahogy behatolunk a hegy mélyébe.

A különös jelenségek azután kezdődnek, hogy egy ötven éve a poros sarokban várakozó fémdobozban zsírszerű idegen anyagot találok. Nemsokára elérjük az objektum legnagyobb termét. "Abból a gömbből jósolt magának az igazgatóság" - mutat a gondnok egy lámpabúrára, amely a hosszú asztal túlsó végénél áll. Gyorsan körülnézek, hogy jönnek-e az arc nélküli zöld ruhások, de nem: kiderül, hogy a János Kórház vezetősége tartotta itt évadzáró partiját és a professzorok állítólag okkult célokra használták a búrát.

Santana és agykontroll

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A hippifrizurás, hatvan körüli gondnok azonban a látvány hatására kitárulkozik, és elmondja, hogy ő gyakran használ kristálygömböt, amit ugyan egy vízzel megtöltött lombikkal helyettesít, de a dolog így is működik. Ötven-hatvan éves ágytálak és kacsák közt járunk éppen, én pedig László barátomat faggatom. Mint kiderül, egyszerű dolog az egész, agykontrollos módszerrel le kell menni alfa állapotba, majd a gömbre koncentrálni, amelyben nemsokára megjelenik a színes, mozgó, 3D-s látvány. Mint a tévé - közli Muhari gondnok, aztán még azt is, hogy a jóslás gömbbel az egy baromság, de mozizni tényleg kiváló eszköz.

Az idegen anyag itt még nem engedte az éles reprodukció elkészítését.
A nagy mennyiségű információtól és az egyenletes páratartalomtól enyhén megmámorosodva érkezünk egy szélesebb folyosórészre. Itt találkozunk két jellegzetes tinihorror szereplővel: a most még igen jókedvű Hinterlandos lány és fiú az objektum alaprajzát mérik föl. A fiú ekkor előhúzza a Bizonyítékot, ami tényleg meghökkentő: amikor először járták be az elhagyatott terepet, az egyik ajtóra ragasztva polaroid felvételt találtak. Kopasz, különös fejformájú, sárgás szemű, aranyruhás, négy darab ritkásan álló fogát dermesztően kivillantó nőstény alien látható rajta.

És tessék, itt a szenzáció. Miután a helyszínen nem sikerült lefotóznom az idegen nőstényt, a cikk megjelenése után nem sokkal egy ismeretlen elküldte az inkriminált fotót, beszkennelve.
A fotót a kezembe fogom, tapogatom, forgatom, de tényleg az, ami. Megpróbálom lereprózni, de a képet valószínűleg láthatatlanul vékony rétegben borító idegen szubsztancia ezt nem engedi, így a felvétel mindig életlen lesz. Hátranézek és Hinta arca helyén egy pillanatra Jeszenszky Géza bebalzsamozott nutriájának jól ismert vonásait vélem felfedezni.

Hát igen, nem lehet ilyen sok időt büntetlenül eltölteni egy ennyire kísérteties helyen. Remegő kézzel visszaadom a fotót, aztán villámgyorsan távozunk az objektumból, azzal a szent esküvéssel Ingatlan & Tinihorror alrovatunk részletesen be fog számolni minden jelentkező befektetőről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla