György
14 °C
24 °C

Magyarországon nem lesz felvásárlási láz

2004.03.22. 10:55
Magyarországon aligha tör ki a lengyelországihoz hasonló felvásárlási láz a csatlakozás előtt - jósolják az elemzők. A lengyelek a drágulástól tartva valóságos ostrom alá vették az üzleteket.
Hatalmas felvásárlási láz tört ki Lengyelországban. A lengyelek attól tartanak, hogy az ország május 1-jei csatlakozása után jelentősen nőnek majd az árak - idézi a Rzeczpospolita című lap az Ipsos piackutató cég helyzetelemzését. Nemcsak az áruházakat rohanták meg a vásárlók, hanem az ingatlanpiac is felpezsdült. A felmérések szerint a lengyelek háromnegyede véli úgy, hogy a csatlakozás után jelentősen drágulnak az élelmiszerek, s 66 százalékuk számít az ingatlanok drágulására. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Auchan bevásárlóközpont-lánc 10 kg-ban limitálta az egy főnek eladható cukormennyiséget. Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke viszont kismértékű drágulást prognosztizált.

Figyelemre méltó hír az, hogy jelentősen megugrott az év elején a kelet-közép-európai országokba irányuló orosz alumíniumszállítások volumene, amit piaci források azzal magyaráznak, hogy a vásárlók még az uniós csatlakozás - és a behozatali vám azzal egyidejű emelkedése - előtt fel akarják tölteni készleteiket. A moszkvai hivatalos adatok szerint januárban Oroszország 411700 tonna alumíniumot exportált, szemben a tavalyi első hónapban regisztrált 242800 tonnával. Megfigyelők szerint ebből mintegy 200 ezer tonna kerülhetett a csatlakozó országokba, ennek nagy része Lengyelországba, körülbelül egytizede pedig Magyarországra.

Itthon nincs veszély

Magyarországon aligha tör ki hasonló felvásárlási láz, és az árak sem emelkednek jelentősen a csatlakozás után - állítják egyöntetűen a lapunk által megkérdezett szakértők. A magyar árak már most közel állnak a nyugat-európai szinthez, sőt néhány árucsoportban, a ruházati és a tartós fogyasztási cikkek esetében még akár csökkenésre is számíthatunk - mondta Forián Szabó Gergely. A CA IB Alapkezelő elemzője szerint az EU-csatlakozás az agrárszektort állítja a legnagyobb kihívás elé, mert fokozódhat a termelői árakra nehezedő nyomás. Az élelmiszerek fogyasztói árai ezáltal, illetve az erősödő importverseny miatt még akár csökkenhetnek is. A környező országokban az élelmiszerek árszínvonala jóval a magyar alatt van, s ezt a különbséget a nagy áruházláncok valószínűleg megpróbálják majd kiaknázni. Jelentősebb áremelkedésekre csak a szolgáltatói szektorban kell számítani, de erre sem az idei évben, hiszen ez a folyamat akár évtizedekig is elhúzódhat.

Az MNB korábbi vizsgálatai arra a következtetésre jutottak, hogy az egyes termékcsoportok árai eltérő irányba változhatnak, és ezáltal kiegyenlíthetik egymást - emlékeztetett Barcza György. Az ING Bank elemzője az ingatlanpiacról elmondta, hogy az elmúlt években már az infláció feletti mértékben emelkedtek Magyarországon a lakásárak. Ennek egyik oka a jövedelemszint emelkedése, a másik a kedvező lakáshitelezési rendszer volt. Az év végi szigorítások nyomán azonban túlkínálat alakult ki, ezért jelenleg stagnálnak az árak.