Árpád
-2 °C
4 °C

A VDSZSZ újabb követelését kaszálta el a bíróság

2008.04.18. 12:00
Nem jogerős döntésében a vasutas sztrájkot szervező Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének újabb követelését mondta jogszerűtlennek a bíróság: eszerint a megemelt inflácis várakozásokra való hivatkozással nem lehet kiegészítő béremelést kérni.

Jogellenes a VDSzSz 1,1 százalékos, a megemelt inflációs várakozások nyomán bejelentett kiegészítő béremelésui követelése – állapította meg a Fővárosi Bíróság. A MÁV közleménye emlékeztett: a szakszervezet ezt a követelését "a pénzügyminiszter közelmúltban megemelt inflációs várakozása miatt várható reálkereset-csökkenés okán" nyújtotta be a vasúttársaságnak.

A mostani – nem jogerős – bírósági döntés a VDSzSz második követelését mondta jogszerűtlennek. Mint a MÁV emlékeztett, korábban már az eredeti, 10 százalékos extra béremelési igényt is kifogásolta a bíróság.

A legutóbbi április 7-én megtartott VDSzSz sztrájkban a tervezett 1164 személyvonatból 722 közlekedett, vagyis csupán 442 vonat maradt ki a menetrendből – írja a MÁV. Ismeretes, hogy április 7-én 0.00 órakor kezdődött a szakszervezeti munkabeszüntetés a vasúton, de délelőtt tíz órakor véget ért a sztrájk, miután a szakszervezet felfüggesztette azt. Az akkori sztrájk kifulladt, ugyanis a MÁV Zrt.-nél 121, a MÁV-Start Zrt-nél 286 fő vett részt a sztrájkban, a vasutasok 98 százaléka dolgozott.

MÁV-csoport szinten a konszolidált veszteség 70 millió forintra rúgott, a MÁV-Start jegy-visszatérítési összege belföldön 2 711 390 forint, nemzetközi viszonylatban valamivel több, mint egy millió forint volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?