Vencel
15 °C
23 °C

A VDSZSZ újabb követelését kaszálta el a bíróság

2008.04.18. 12:00
Nem jogerős döntésében a vasutas sztrájkot szervező Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének újabb követelését mondta jogszerűtlennek a bíróság: eszerint a megemelt inflácis várakozásokra való hivatkozással nem lehet kiegészítő béremelést kérni.

Jogellenes a VDSzSz 1,1 százalékos, a megemelt inflációs várakozások nyomán bejelentett kiegészítő béremelésui követelése – állapította meg a Fővárosi Bíróság. A MÁV közleménye emlékeztett: a szakszervezet ezt a követelését "a pénzügyminiszter közelmúltban megemelt inflációs várakozása miatt várható reálkereset-csökkenés okán" nyújtotta be a vasúttársaságnak.

A mostani – nem jogerős – bírósági döntés a VDSzSz második követelését mondta jogszerűtlennek. Mint a MÁV emlékeztett, korábban már az eredeti, 10 százalékos extra béremelési igényt is kifogásolta a bíróság.

A legutóbbi április 7-én megtartott VDSzSz sztrájkban a tervezett 1164 személyvonatból 722 közlekedett, vagyis csupán 442 vonat maradt ki a menetrendből – írja a MÁV. Ismeretes, hogy április 7-én 0.00 órakor kezdődött a szakszervezeti munkabeszüntetés a vasúton, de délelőtt tíz órakor véget ért a sztrájk, miután a szakszervezet felfüggesztette azt. Az akkori sztrájk kifulladt, ugyanis a MÁV Zrt.-nél 121, a MÁV-Start Zrt-nél 286 fő vett részt a sztrájkban, a vasutasok 98 százaléka dolgozott.

MÁV-csoport szinten a konszolidált veszteség 70 millió forintra rúgott, a MÁV-Start jegy-visszatérítési összege belföldön 2 711 390 forint, nemzetközi viszonylatban valamivel több, mint egy millió forint volt.