Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Konzervatív költségvetést készít a kormány

2006.10.18. 16:58
Első olvastban tárgyalt a kormány a jövő évi költségvetésről. A törvényt október 31-én benyújtják, a tervek szerint december 22-én elfogadják. Veres János pénzügyminiszter szerint tartják a konvergenciaprogramban foglalt 6,8 százalékos hiánycélt.
A költségvetés kereteit elfogadta a kormány, a fejezeti főösszegek azonban még nem ismertek, a tárcák sem tudják, mennyi pénzből gazdálkodhatnak jövőre. Veres János pénzügyminiszter a kormányülést követően azt mondta: konzervatív módszereket használtak a büdzsé tervezésekor, biztonságra törekedtek. A politikus szerint így megfelelő tartalékot is tartalmaz a büdzsé annak érdekében, hogy biztosan teljesíteni lehessen a konvergenciaprogramban is vállalt 6,8 százalékos hiánycélt.

Valamennyi költségvetési fejezetnél tartalékot kell képezni, ennek mértéke 3 százalékos. A tárcák ezen összeghez csak akkor nyúlhatnak, ha a negyedéves bontásban kiadásaik nem lépték túl az előirányzott keretet, ez esetben is csak a három százalék időarányos része használható fel. A minisztériumok egyébiránt még maguk sem tudják pontosan, mennyi pénzből gazdálkodhatnak jövőre. A tervezéskor a 2006 évi, korrigált előirányzatok jelentik a bázist. A pénzügyminiszter azt mondta: tartalmi eltolódások nem lesznek a büdzsében, az egyes feladatokra ugyanannyi pénz jut majd, ugyanakkor szerkezeti átalakulások miatt az előfordulhat, hogy az egyes összegek másik minisztérium fennhatósága alá kerülnek.

A költségvetést a jövő héten véglegesítik, és a választási években irányadó törvényi határidőnek megfeleően október 31-én nyújtják be a parlamentnek. A pénzügyminiszter szerint december 22-én várható a parlamenti végszavazás.