Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Értelmezési vita egy vessző miatt

2003.12.12. 08:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Ma megjelenhet a támogatott lakáshitelek rendszeréről szóló új jogszabály, amelyet azonban a bankárok kissé eltérően értelmeznek. A vita gyakorlatilag egy vesszőn folyik. A Napi Gazdaság információi szerint a rendelet egyeztetésénél az Igazságügyi Minisztérium is több kifogást emelt.
Részben azt, hogy a szabályozás hatálybalépésére kevesebb idő áll rendelkezésre, mint amennyit a hitelintézeti törvény az új kondíciók közlésére megszab, de szóvá tette azt a passzust is, amelyet nem egyformán értelmeznek azok, akik már ismerik a szöveget.

Ma vagy két hét múlva

A szövegbeli vessző értelmezésétől függően az egyik verzió szerint az ügyfelek utoljára ma köthetnek ingatlanvételi szerződést, ám a megállapodás földhivatali benyújtására - amely a használt lakásoknál szükséges - még a hitelkérelem befogadásához hasonlóan tíz napon belül van lehetőség.

Mások úgy vélik: ahhoz, hogy az ügyfelek még a régi feltételek mellett vehessék igénybe az állami támogatást, a földhivatalai érkeztetésnek is legkésőbb mai dátumúnak kell lennie. A bizonytalanságot a pénzintézeti szakemberek szerint valószínűleg egy pénzügyminisztériumi állásfoglalással oldhatja fel.

A lakásépítési hitelt felvevőknek az önkormányzatoktól kell szerezniük építési engedélyt, de nekik egyértelműen még tíz napjuk van erre - tudta meg a napilap. A legegyszerűbb helyzetben persze az új, még fel sem épített lakást vásárlók vannak, mert nekik csak az ügyvéd, vagy közjegyző által aláírt szerződést kell felmutatniuk, hiszen az ilyen lakásokra még használatbavételi engedély sincs.

Nagy a roham

A legnagyobb hazai ingatlanforgalmazónál, az Otthon Centrum Rt.-nél kifejezetten az ügyfelek rohamáról számoltak be. A társaság Hitelcentrumának vezetője, Tóth Melinda a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, mivel a mai nap az adásvételi szerződések megkötésének utolsó lehetősége, több jelentős projektnél az ügyfelek reggel hattól akár éjfélig az ügyfelek rendelkezésére állnak.

A szakemberek szerint nagyon sokan akadnak, akik előszerződést már kötöttek, és most kapkodva kénytelenek véglegesíteni a megállapodást. Tipikus az is, hogy a hezitálók hirtelen döntésre jutottak, de természetesen igencsak sok a teljesen új ügyfél.

Nyitvatartás

A használt lakások adásvételekor a földhivatali ügyintézés mindenképpen szűkíti a lehetőségeket. A Fővárosi Kerületek Földhivatalához például csak hétfőn, kedden és szerdán 7 és 15 között lehet az iratokat benyújtani. Csütörtökön csak az ügyfeleket képviselő ügyvédek járhatnak a hivatalban, pénteken viszont a földhivatal nem fogad senkit.

A december 24-i nap kiváltása némiképp átrendezi a nyitvatartási rendet: a földhivatal a mai napon (pénteken) dolgozza le azt, s így nyitva tartja kapuit a nagyközönség előtt. Szombaton (amikor minden más munkahelyen pótolják a december 24-i szerdai munkanapot) a földhivatal pénteki munkarendet alkalmaz - vagyis senkit sem fogad. Arról nincs hír, hogy december 22-ig változtatnának az előre meghatározott munkarenden a hivatalok.

A bankok közben felkészültek arra, hogy nagyobb mennyiségű hitelkérelmet is be tudjanak fogadni. Az Erste Bank meghosszabbított nyitvatartással várhatja az ügyfeleket; a CIB Bank és a K&H BSnk ugyan nem tervez semmilyen extra intézkedést, de fokozottan figyelnek arra, hogy minél több ügyfelet tudjanak kiszolgálni.