Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Vagyongazdának áll a PM államtitkára

2007.10.04. 15:54
Nagy János, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Zrt. igazgatóságának elnöke lehet a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke. Gyurcsány Ferenc a héttagú testületbe az ÁPV mostani igazgatóságának további öt tagját, valamint Tátrai Miklós pénzügyi államtitkárt javasolja. Tátrai lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatója is.

Év végén távozhat posztjáról Tátrai Miklós pénzügyi államtitkár, akit a miniszterelnök javasolt a vagyongazdálkodási tanács tagjának, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatójának. A kormányfõ a Pénzügyminisztérium vagyongazdálkodásért és az ágazati fejlesztések finanszírozásáért felelõs szakállamtitkárát, Markó Andreát is jelölte a testületbe, õ jelenleg is tagja az ÁPV igazgatóságának.

Akárcsak a többi öt jelölt, köztük Nagy János, az igazgatóság elnöke, aki a vagyontanács elnöke is lehet. A testületbe jelölte még a kormányfõ Erdei Tamást, az MKB elnök-vezérigazgatóját, a Magyar Bankszövetség elnökét, és Baranyi Imrét, aki az ÁPV-nél egyebek mellett a Dunaferr, a Hungexpo, a Malév és a Budapest Airport privatizációjáért felelõs igazgatósági tag volt, emellett 2003 óta az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Kht. igazgatója, tagja a Nemzeti Infrastruktúrakezelõ Zrt. és a Máv Cargo igazgatóságának.

A vagyongazdálkodási tanács tagja lehet még Varga Gusztáv, a Ganz Acél Zrt. vezérigazgatója és Roóz József, a Budapesti Gazdasági Fõiskola korábbi rektora. Utóbbi vállalatgazdálkodási és menedzsmenttémákkal foglalkozik tudományos munkáiban, és 2005-ben a közgazdaságban, a pénzügyek tudományos megalapozásában, az oktatásban nyújtott kiemelkedõ teljesítményéért Heller Farkas-díjat kapott a pénzügyminisztertõl.

Az ÁPV igazgatóságának ezeket a tagjait idén augusztus elején nevezte ki a szabadságát töltõ kormányfõt helyettesítõ Lamperth Mónika. A vagyongazdálkodási tanácsba Gyurcsány Ferenc csak jelölheti a tagokat, a hat évre szóló kinevezésekrõl Sólyom László köztársasági elnök dönt.

A kormányszóvivõ iroda közleménye szerint Nagyot, Erdeit, Tátrait és Markót Veres János pénzügyminiszter kezdeményezése alapján jelölte a testületbe Gyurcsány. Baranyit és Vargát Kóka János gazdasági, Roóz Józsefet Gráf József agrárminiszter javasolta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!