Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vagyongazdának áll a PM államtitkára

2007.10.04. 15:54
Nagy János, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Zrt. igazgatóságának elnöke lehet a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke. Gyurcsány Ferenc a héttagú testületbe az ÁPV mostani igazgatóságának további öt tagját, valamint Tátrai Miklós pénzügyi államtitkárt javasolja. Tátrai lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatója is.

Év végén távozhat posztjáról Tátrai Miklós pénzügyi államtitkár, akit a miniszterelnök javasolt a vagyongazdálkodási tanács tagjának, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatójának. A kormányfõ a Pénzügyminisztérium vagyongazdálkodásért és az ágazati fejlesztések finanszírozásáért felelõs szakállamtitkárát, Markó Andreát is jelölte a testületbe, õ jelenleg is tagja az ÁPV igazgatóságának.

Akárcsak a többi öt jelölt, köztük Nagy János, az igazgatóság elnöke, aki a vagyontanács elnöke is lehet. A testületbe jelölte még a kormányfõ Erdei Tamást, az MKB elnök-vezérigazgatóját, a Magyar Bankszövetség elnökét, és Baranyi Imrét, aki az ÁPV-nél egyebek mellett a Dunaferr, a Hungexpo, a Malév és a Budapest Airport privatizációjáért felelõs igazgatósági tag volt, emellett 2003 óta az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Kht. igazgatója, tagja a Nemzeti Infrastruktúrakezelõ Zrt. és a Máv Cargo igazgatóságának.

A vagyongazdálkodási tanács tagja lehet még Varga Gusztáv, a Ganz Acél Zrt. vezérigazgatója és Roóz József, a Budapesti Gazdasági Fõiskola korábbi rektora. Utóbbi vállalatgazdálkodási és menedzsmenttémákkal foglalkozik tudományos munkáiban, és 2005-ben a közgazdaságban, a pénzügyek tudományos megalapozásában, az oktatásban nyújtott kiemelkedõ teljesítményéért Heller Farkas-díjat kapott a pénzügyminisztertõl.

Az ÁPV igazgatóságának ezeket a tagjait idén augusztus elején nevezte ki a szabadságát töltõ kormányfõt helyettesítõ Lamperth Mónika. A vagyongazdálkodási tanácsba Gyurcsány Ferenc csak jelölheti a tagokat, a hat évre szóló kinevezésekrõl Sólyom László köztársasági elnök dönt.

A kormányszóvivõ iroda közleménye szerint Nagyot, Erdeit, Tátrait és Markót Veres János pénzügyminiszter kezdeményezése alapján jelölte a testületbe Gyurcsány. Baranyit és Vargát Kóka János gazdasági, Roóz Józsefet Gráf József agrárminiszter javasolta.