Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehéz szabadulni a villáktól

2003.09.16. 09:24
Bajban vannak a százmillió forintnál jelentősen többet érő budai házak, villák tulajdonosai, akik éppen megszabadulnának ingatlanjaiktól. A vevők ugyanis nem tolonganak, az értékesítési idő akár 1-2 év is lehet, ha az eredeti árhoz ragaszkodnak a benne lakók. Budán viszont még mindig kiváló üzlet a telek - persze ha van ilyen a tarsolyunkban.
Tíz-tizenöt százalékot kellene engedni az árból ahhoz, hogy valóban megkössék az üzleteket a Buda kiemelt övezeteiben található nagyobb házak és villák tulajdonosai. Erre azonban alig akad példa, hiszen a tulajdonosok abban reménykednek, hogy ősszel, a szokásos ingatlanpiaci élénkülés idején, de legkésőbb tavasszal megint megnő az érdeklődés, és tartani lehet a mostani árakat.

Szűkülő választék

h i r d e t é s
Szűkült a választék a II., a XI. és a XII. kerületben az elmúlt 6-8 hónapban, szinte alig van szabad építési telek. Ez a körülmény továbbra is stabilan növekvő áramlatban tartja a felépítményes budai telkeket, bár kétségtelen, hogy az emelkedés már nem olyan gyors, mint tavaly és tavalyelőtt. A telek azonban még mindig jó üzlet, a hozam 10-15 százalék, s ez kiválónak mondható.

Egyre több vevőjelölt választja azt az utat, hogy gyors készpénzt garantálva csaknem telekáron akar hozzájutni a 30-50 évvel ezelőtt épült, ám mára megkopott vagy lerobbant házakért, villa jellegű építményekért. A tulajdonosok azonban házárban számolnak, ami papíron 400-600 ezer forint is lehet négyzetméterenként.

Nyolcvan-százmillió a plafon

Hosszabb lett az értékesítési idő, a vevőjelöltek meg inkább lebontják a régi házakat, semmint átalakítsák a leendő új szerzeményt - mondta a Napi Gazdaságnak Kala Imre, a Kala és Eppel ingatlanközvetítő cég ügyvezető tulajdonosa. A szakértő szerint nyolcvan-száz millió forint a plafon, az ennél drágábban kínált házakat egyre nehezebb eladni, de nem lehetetlen.

Az említett kerületekben az ingatlan összértékét tekintve a telek-felépítmény értékének aránya 1:2, s ez nem nagyon változik, bár az elmúlt időszakban jelentősen erősödött a teleké. Úgy látja, hogy feljövőben van Észak-Budán a testvérhegyi és remetehegyi övezet. A déli kerületekben Budatétényben a sorházakat, illetve másutt a Dunához közeli körzeteket keresik. Ott az árak nem "belbudaiak", 260-300 ezer forintba kerülnek a házak, lakások a társasházi tömbökben.

Rugalmatlan ügymenet

Kávai Krisztina, az Eurocenter ügyvezetője szerint a jó helyen lévő belbudai telkekért akár 80-150 millió forintot is elkérnek. Ahol cég az eladó, meglehetősen rugalmatlan ügymenettel találkozunk, a magántulajdonosokkal dűlőre lehet jutni, de az alku folyamata elhúzódhat.

A telkekért átlagosan 20-25 millió forintot hajlandóak adni, s erre húznak fel 40-50 millióért egy házat, ha egy-két családnak akarnak otthont létrehozni. Ha beruházó vagy fejlesztő veszi meg a telket, és az legalább 10-15 nagy lakás építésére alkalmas, akkor a fajlagos lakásár kisebb, de korlátozott a térhasználat, a garázsért pluszpénzt kell fizetni stb.

A szakember szerint a bérleti díjakat tekintve a korábbi 10-12 százalékkal szemben jelenleg 7,5-8 százalék körüli hozamot lehet elérni, ami még mindig tisztesnek mondható, de várhatóan a jövőben is csökkenő tendenciát mutat. Nem szabad túlzott reményeket táplálni az uniós csatlakozással kapcsolatban sem, hiszen nem lesz kevesebb a bérleményajánlat a piacon.

A külföldiek kevesebbet költenek

A külföldiek most lényegesen kevesebb pénzt szánnak a budai ingatlanokra, mint két-három évvel ezelőtt. Tapasztalata szerint az itt dolgozó külföldi vezetők 30-50 milliós lakásokba költöznek. Továbbra is kiemelt övezet a Hűvösvölgy, ott a saját célú vásárlásnál házak is szóba jöhetnek, és felfutóban van Óbudán a Remetehegy. A befektetési céllal vásárlók kedvelik a II. kerület külső övezeteit és a Buda környéki értékes házakat is. Nem tapasztalta ugyanakkor, hogy például Nagykovácsiban az ottani amerikai és francia iskolák és más külföldiek megjelenése számottevően megdobta volna a 20-30 éves házak árát. Legfeljebb az üdülőknél érzékelni jelentős árnövekedést.

Akár húszszázalékos árengedmény is szükséges ahhoz, hogy az 1,5-2 éve kínált óbudai, illetve belbudai házakat eladhassák - véli Szabó Ernő, az Óbudai Ingatlancentrum szakértője. Sokan keresnek többgenerációs házakat, de általános árcsökkenés nem várható.

A közművesítés emeli az árat

Azt is látja emellett, hogy amint megjelennek a közművek egy szűz telken, máris 20-25 százalékkal megemelik az árakat. A III. kerület külső, északi és északnyugati részein gomba módra szaporodnak a többlakásos társasházak és a lakóparknak hívott, több egyedi házból álló ingatlanegyüttesek. A befektetési céllal vásárlók még mindig jelentős részben támaszkodnak a kedvező hitelekre, bár ezek aránya az összes vásárlók között némileg stagnálhat, vagy akár visszaeshet - fűzte hozzá a szakértő.

Oroszi Zsuzsa, a felső kategóriájú budai ingatlanokkal foglalkozó Villalux Kft. ügyvezetője szerint a jó helyen lévő, kiváló minőségben felépített házak és lakások esetében enyhe áremelkedésre lehet számítani. A villalakásoknál 5-10 százalék is elképzelhető a következő 6-8 hónapban.

Megerősítette, hogy nagy a kínálat a felső középkategóriához tartozó, nem vadonatúj (15-20 éves) családi házaknál a XI. és a III. kerületben. Itt kicsi a kereslet, nehéz eladni a 80-120 millió forintért kínált ingatlanokat. Nehezen talál gazdára a 10 százalékig beépíthető telek, a Szabadság-hegyen több olyan is van, amelyet már 1-2 éve a piacon tartanak. A szakértő előrejelzése szerint a Buda környéki felkapott települések árai tíz éven belül várhatóan nem érik el a jó helyen lévő, belbudai ingatlanokét.