Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb felmérésben vagyunk sereghajtók

2007.02.26. 12:15
Az Európai Unióban a vállalkozások 42 százaléka folytat valamilyen formában innovációs tevékenységet, Magyarországon ez az arány éppen fele ekkora. A 10 főnél nagyobb cégekre kiterjedő Eurostat-felmérés eredményeiből szembeötlő, hogy a sikeres országokban általában magas ez a mutató.

Az innovációs tevékenységet folytató vállalkozások aránya Németországban a legmagasabb, Európa legnagyobb gazdaságát Ausztria, Dánia, Írország és Luxemburg követi. A leggyengébb teljesítményt felmutató országok közül Bulgáriát, Lettországot, Romániát, Magyarországot és Máltát emeli ki az Eurostat.


A vállalati innovációs rangsor

Noha általában a jó versenyképességű országokban magas ez a mutató, a felmérésből kiderül, az EU10-ek körében nemcsak a cégek innovációs tevékenysége a fejlődés garanciája. Néhány gyors növekedést produkáló feltörekvő országban, így Lettországban és Szlovákiában ugyanis a magyarhoz hasonló alacsony arány figyelhető meg.

Az innovatív vállalkozások 26 százaléka több céggel folytatott együttműködés keretében folytatja fejlesztései egy részét. Magyarország esetében ez az arány 37 százalék, ami arra utalhat, hogy az amúgy gyenge innovációs aktivitás mellett az újító tevékenység tudatosan történik.


Vállalati innovációs aktivitás

Az Európai Unióban a fő partnerek a szállítók és a vevők, jóval kisebb részarányt képviselnek a felsőoktatói intézmények és az állami kutatóintézetek. Ez a séma Magyarországra is érvényes, például utóbbi kör csupán a hazai innovatív vállalkozások 5 százalékával működik együtt. A kooperáció területén összességében a középmezőny elején foglal helyet hazánk.