József, Bánk
-6 °C
0 °C

Egyre többet költenek Visa-kártyával a turisták

2001.05.27. 18:41
Rekordösszeget költöttek Visa-kártyájukkal a külföldről érkező turisták tavaly Magyarországon. Az összeg eléri a 193,5 millió dollárt, vagyis az 58 milliárd forintot, amely tíz százalékos emelkedést jelent. A nemzetközi kártyatársaság felmérése szerint a külföldi turisták Magyarországon főleg áruházakban, szállodákban és éttermekben vásároltak a kártyájukkal, csaknem 121 millió dollár értékben. A legtöbbet a britek és a németek vásároltak, utánuk pedig a franciák és az osztrákok következnek.

Közel kétszázmillió dollárt, vagyis 58 milliárd forintot költöttek a külföldről érkező turisták tavaly Magyarországon. A pontosan 193,5 millió dollár elköltése tíz százalékos emelkedést jelent a két évvel ezelőtti adatokhoz képest - mondta az MTI-nek a Visa International magyarországi PR-cége. A nemzetközi kártyatársaság felmérése szerint a külföldi turisták főleg áruházakban, szállodákban és éttermekben vásároltak: 121 millió dollár értékben. A Visa International összegzése szerint a külföldre utazó magyar turisták ezzel párhuzamosan tavaly 87 millió dollár értékben vásároltak Visa plasztikkártyáikkal, amely 7 százalékkal haladja meg az előző évi értéket. A magyarok Európa országai közül Olaszországban költötték a legtöbbet, ezt követi Nagy-Britannia, Németország és Ausztria.

Célpontok

A nemzetközi kártyatársaság felmérése alapján a külföldi turisták Magyarországon főleg áruházakban, szállodákban és éttermekben vásároltak a kártyával mintegy 121 millió dollár értékben - a kártyás tranzakciók átlagos értéke pedig 86 dollár volt. A bankfiókokban, illetve bankjegykiadó automatáknál felvett készpénz összege meghaladta a 73 millió dollárt. A kártyatulajdonosok - a cég felmérése szerint - előszeretettel választották úticéljuknak a fővárost, illetve a gyógyturizmus vidéki központjait.

A britek az élen

A külföldiek vásárlásaiból befolyt összeg 73 százalékát Európa különböző országaiból érkezett turisták költötték el. A britek és a németek után a franciák és az osztrákok vásároltak legtöbbet Visa-kártyájukkal. Magyarország ugyanakkor más kontinensek lakói szemében is vonzó célponttá vált: az Egyesült Államok és Kanada polgárai például nagyobb értékben vásároltak kártyájukkal, mint az összes többi nem európai országból érkező turista együttvéve. A közép-európai régió államaiból Magyarországra utazók költekezése alapján a lengyelek és a csehek állnak az élen.

Másfél millió Visa-kártya

- Magyarországon jelenleg több mint 18.860 kereskedő és mintegy 2.380 bankjegykiadó automatából álló ATM-hálózat fogadja el a Visa-kártyákat - mondta az MTI-nek Radu P. Obreja, a Visa International Közép-Kelet-Európáért és Közel-Keletért felelős elnökhelyettese. A Magyar Nemzeti Bank egyik legutóbbi összegzése alapján tavaly év végén összesen 1,476 millió Visa-kártya volt forgalomban az országban. A jegybanki összegzés alapján a hazai kibocsátású kártyákkal összesen 2.184,07 milliárd forintot költöttek. Ebből a hazai bankok által kibocsátott Visa-kártyákkal 643,54 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a kártyabirtokosok. A külföldi kibocsátású plasztikkártyákkal lebonyolított kártyaforgalom tavaly 145,57 milliárd forintot tett ki, ebből a Visa-kártyák 58,12 milliárd forinttal részesedtek.