Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egyensúlyőrző lépésekre utalt Veres

2006.04.11. 10:57
A pénzügyminiszter nem tart attól, hogy a várakozásokat meghaladó márciusi államháztartási deficit miatt a nemzetközi hitelminősítő intézetek a következő napokban rontanak Magyarország besorolásán. A köztévében nyilatkozó Veres János szerint egyelőre nem lehet olyan döntésekről beszélni, amelyekre pedig "a közgazdaság szabályai szerint szükség lesz".
"Egy hónap alapján egyetlen intézet sem szokott a besoroláson változtatni" - reagált a pénzügyminiszter arra, hogy márciusban a vártnál magasabb lett az államháztartási hiány. Veres János a Magyar Televízióban reggel azt mondta, a meghatározó értékelők megvárják a választások végeredményét, a megalakuló új kormányt, és ennek intézkedései alapján fognak az országról ítéletet alkotni.

Árnyaltan beszélt

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi felfokozott politikai hangulatban nem lehet olyan döntésekről beszélni, amelyeket a hitelminősítők indokoltnak tartanának, és "valószínűleg a közgazdaság szabályai szerint ezekre szükség is lesz". Veres János felhívta a figyelmet arra, hogy a forint árfolyama az utóbbi hetekben, függetlenül a magyarországi választásoktól, érdemben a kelet-európai valutákkal mozgott együtt.

A új kormány feladata lesz pozitívan befolyásolni az ország nemzetközi pénzpiaci megítélését, annak érdekében, hogy a magyar pénz stabilitásához ne férjen kétség - mondta a pénzügyi tárca vezetője. Mint fogalmazott, megnyugvással tölti el, hogy az elmúlt napokban a nagy befektetési bankok és hitelminősítők - egy kivételével - úgy foglaltak állást, a jelenlegi kormánykoalíció kormányzása megnyugtatóbb a pénzpiacok számára.

A pénzügyminiszter szerint a devizában eladósodottaknak nem kell nyugtalankodniuk, mivel a jelenlegi árfolyamkockázatot bőven ellensúlyozza a kamatkülönbség. "A forint még mindig az erős oldalon van, és úgy látom, ott is fog maradni, a következő időszakban a pénzpiacok is megnyugszanak" - fogalmazott. Igaz, hozzátette: "Senkinek nem ígérem azt, hogy belátható időn belül Magyarországon ismét 240-nel kezdődő euró/forint árfolyammal lehetne rövid időn belül számolni, és az országnak sem biztos, hogy ez lenne az érdeke."

Kiszivárgott, így nem meglepő

A márciusi hiány közlésének időpontját ért bírálatokra annyit mondott: a számok nem okozhattak meglepetést, mivel már korábban kiszivárogtak. A Világgazdaság a választási előtti héten a majdnem pontos deficitet megírta. A gazdasági lap 350 milliárd forintos deficitről értesült, ami alapján már akkor indokoltnak tűnt, miért csúsztatta a választások első fordulóját követő napra az adatok közzétételét a PM.

Veres János most azt mondta: azért, hogy a szándékosság vádja ne érje újra a tárcát, az áprilisi hiányprognózist a jövő hét közepén közli a minisztérium. A várakozásokat meghaladó márciusi deficitről ismét elmondta, hogy az okok egy része csak pénzszemléletben jelentett nagyobb hiányt, eredményszemléletben azonban nem, mivel éven belüli elcsúszásokról van szó, amelyek egészében véve kiegyenlítődnek.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft