Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veres: A felelőtlenségnek ára van

2008.03.14. 15:46
Fontos jelzésnek nevezte Veres János pénzügyminiszter a Standard and Poor's pénteki bejelentését. A kilátások rontását szerinte sem túlértékelni, sem alábecsülni nem szabad de fontos jelzés arról, hogy a népszavazás után és a kilátásba helyezett újabb népszavazás előtt bizonytalannak ítélik a reformpolitika folytatását.

Fontos jelzésnek nevezte Veres János pénzügyminiszter a Standard and Poor's pénteki bejelentését. A hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén "BBB+" adósosztályzatának kilátását, egyszersmind megerősítve az osztályzatot. Ez az első egyértelmű jelzés arra, hogy a felelőtlenségnek ára van – mondta a miniszter. A döntés figyelmeztet arra: a népszavazás piaci üzenetként sokkal nagyobb kárt okoz Magyarországnak, mint azt a hazai szakértők eddig minősítették.

Tartják a jó hiányt

A tárcavezető hangsúlyozta: továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy nincs lehetőség a költségvetés kiadási szintjének növelésére, egyben megerősítette, hogy az idén az államháztartás hiánya a GDP 4 százaléka alá csökken.

A pénzügyminiszter szerint ma már jól látható, hogy a népszavazás nemcsak 5 milliárdba, a népszavazás költségébe kerül az országnak, hanem sokkal többe. Sokkal többet kell ugyanis a közös adóforintokból adósságszolgálatra fordítani. Ez az első világos és egyértelmű piaci reagálás a vasárnap történtekre – utalt a népszavazásra, illetve az újabb népszavazással kapcsolatos ellenzéki fenyegetésre.

A pénzügyminiszter szerint sem túlértékelni, sem alábecsülni nem szabad a S&P döntését, de fontos jelzés arról, hogy a népszavazás után és a kilátásba helyezett újabb népszavazás előtt bizonytalannak ítélik a reformpolitika folytatását. Ugyanakkor megerősítette: a kormány határozottan folytatni kívánja a konvergencia programban kijelölt utat.

Belső átcsoportosítás jöhet

Többletkiadás nem képzelhető el, de belső átcsoportosításra sor kerülhet – válaszolt a kieső vizitdíj pótlását firtató kérdésre. Van olyan tétel, amelyet vissza lehet venni, és újra el lehet osztani, például a gyermek háziorvosoknak és gyermek szakrendelőknek eddig a vizitdíj helyett nyújtott évi 3 milliárd forintos kompenzáció. Ekkora keret lehet felosztható pályázattal az orvosok között.

Az adócsökkentési javaslatokat illetően úgy fogalmazott: mindvégig következetesen kiáll amellett, hogy csak akkora összeget lehet erre a célra felhasználni, amely nem veszélyezteti a hiánycél elérését. Ebben a kérdésben a kormány még nem hozott döntést, nyílt vita zajlik, amelyben minden körülményt mérlegelni kell, az S&P – az ellenzék és a kormány számára is – időben jött figyelmeztetését is.