Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Veres: A felelőtlenségnek ára van

2008.03.14. 15:46
Fontos jelzésnek nevezte Veres János pénzügyminiszter a Standard and Poor's pénteki bejelentését. A kilátások rontását szerinte sem túlértékelni, sem alábecsülni nem szabad de fontos jelzés arról, hogy a népszavazás után és a kilátásba helyezett újabb népszavazás előtt bizonytalannak ítélik a reformpolitika folytatását.

Fontos jelzésnek nevezte Veres János pénzügyminiszter a Standard and Poor's pénteki bejelentését. A hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén "BBB+" adósosztályzatának kilátását, egyszersmind megerősítve az osztályzatot. Ez az első egyértelmű jelzés arra, hogy a felelőtlenségnek ára van – mondta a miniszter. A döntés figyelmeztet arra: a népszavazás piaci üzenetként sokkal nagyobb kárt okoz Magyarországnak, mint azt a hazai szakértők eddig minősítették.

Tartják a jó hiányt

A tárcavezető hangsúlyozta: továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy nincs lehetőség a költségvetés kiadási szintjének növelésére, egyben megerősítette, hogy az idén az államháztartás hiánya a GDP 4 százaléka alá csökken.

A pénzügyminiszter szerint ma már jól látható, hogy a népszavazás nemcsak 5 milliárdba, a népszavazás költségébe kerül az országnak, hanem sokkal többe. Sokkal többet kell ugyanis a közös adóforintokból adósságszolgálatra fordítani. Ez az első világos és egyértelmű piaci reagálás a vasárnap történtekre – utalt a népszavazásra, illetve az újabb népszavazással kapcsolatos ellenzéki fenyegetésre.

A pénzügyminiszter szerint sem túlértékelni, sem alábecsülni nem szabad a S&P döntését, de fontos jelzés arról, hogy a népszavazás után és a kilátásba helyezett újabb népszavazás előtt bizonytalannak ítélik a reformpolitika folytatását. Ugyanakkor megerősítette: a kormány határozottan folytatni kívánja a konvergencia programban kijelölt utat.

Belső átcsoportosítás jöhet

Többletkiadás nem képzelhető el, de belső átcsoportosításra sor kerülhet – válaszolt a kieső vizitdíj pótlását firtató kérdésre. Van olyan tétel, amelyet vissza lehet venni, és újra el lehet osztani, például a gyermek háziorvosoknak és gyermek szakrendelőknek eddig a vizitdíj helyett nyújtott évi 3 milliárd forintos kompenzáció. Ekkora keret lehet felosztható pályázattal az orvosok között.

Az adócsökkentési javaslatokat illetően úgy fogalmazott: mindvégig következetesen kiáll amellett, hogy csak akkora összeget lehet erre a célra felhasználni, amely nem veszélyezteti a hiánycél elérését. Ebben a kérdésben a kormány még nem hozott döntést, nyílt vita zajlik, amelyben minden körülményt mérlegelni kell, az S&P – az ellenzék és a kormány számára is – időben jött figyelmeztetését is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!