Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az egész Westel a Matávé lesz

2001.09.25. 12:33
Lehívja a Westel 900 és a Westel 0660 49 százalékos tulajdonrészére jogosító opcióját a Matáv - jelentette be Straub Elek, a távközlési cég elnök-vezérigazgatója. A részvénycsomagokért 885 millió dollárt fizetnek.
A Deutsche Telekom és a Matáv közti opciós szerződés szerint szeptember 30-áig kellett bejelentenie a magyar cégnek, hogy élni kíván-e az opciós joggal és ha igen, a teljes pakettre igényt tart-e. A válasz mindkét kérdésre igen.

Számítottak rá

Elemzők szerint a hír nem okoz földindulást a piacon, hiszen a Matáv többször is leszögezte, hogy mindenképpen le fogja hívni az opciót. Egy ideje az sem tűnt kérdésesnek, hogy mind a 49 százalék kell neki.

Hitel a tulajdonostól

A 885 millió dollárt tulajdonosi kölcsönként kapja a magyar társaság főtulajdonosától, a Deutsche Telekomtól. Straub Elek szerint az anyacégen keresztül valamivel olcsóbb hitelhez juthat a Matáv, mintha "saját jogon" venne fel kölcsönt a pénzpiacon.

A tranzakció kezdetben nem javít a Matáv-csoport nettó eredményén, mivel a Westel elveszti társaságiadó-kedvezményét és a hitel miatt nő az eladósodottsági szint, amely azonban így sem lesz magas.