Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Wizz Air a Malévnál is nagyobbra nőne

2004.01.29. 10:05
Már az idén nyereséget tervez a repülőgépeit először májusban indító Wizz Air olcsó légitársaság. A cég feszes üzleti modellt használ, vezetője, Váradi József abban reménykedik, hogy rövid időn belül elérik a LOT és a CSA méretét.
Budapesten szeretné kialakítani második közép-európai bázisrepülőterét a több külföldi, néhány magyar magánszemély és cég által tavaly szeptemberben, Londonban alapított Wizz Air, erről jelenleg is beható tárgyalásokat folytat a Budapest Airport (BA) Rt.-vel, s reméli, hogy megkapja az ígért kedvezményeket - tájékoztatta a Világgazdaságot Váradi József vezérigazgató, aki szűk egy éve még a Malév élén állt. A BA Rt. vezetői előzőleg azt közölték, hogy három évre szóló, fokozatosan csökkentett mértékű kedvezményt adnak minden olyan légitársaságnak, amely szeretne megtelepedni Ferihegyen, főleg a kihasználatlan 1-es terminálon.

A cél: nyugat-európa

A Wizz Air hazai leányvállalatát a Londonban bejegyzett holding (97 százalék) és a volt malévesek által alapított Swing Management Co. (3 százalék) birtokolja. Vezetői brit, lengyel és magyar repülési és pénzügyi szakemberek. A Wizz Air több nyugat-európai nagyvárosba és néhány dél-európai üdülőközpontba vinne Budapestről utasokat, később más célpontokra is repülnének. Váradi sajnálná, ha nem jönne össze a ferihegyi üzlet, ha mégis így alakulna, más városba vinné a bázist a térségben, melyek közül Debrecent sem zárná ki végleg.

A Katowicében és Budapesten kialakított két alközpontban azzal számolnak, hogy további bázisrepülőterek is lesznek a következő években, s az idén a 9 Airbus A320-as (180 fős) repülőgépre kötött lízingszerződést újabb gépekre szóló követi. Ehhez azonban újabb tőkeemelés szükséges, ami Váradi szerint hamarosan megtörténik, így a jelenleg kilencmillió eurós alaptőke negyven-hatvanmillióra növekszik.

A lízingelt kilenc gép kapacitása 4,5 millió szék, vagyis már az első évben annyi férőhelye lesz a cégnek, mint most a Malévnek. A társaság azt tervezi, hogy 2005-re évi tízmillió székre emelkedik ez a szám, s így Közép-Európában az első három légitársaság között lenne a cég. A Wizz Airnek nem célja, hogy a nagy vetélytársakkal - Ryanair, Easyjet - szemberepüljön. A használt üzleti modell azonban már sok cégnek bejött, és az erős tőkeháttér biztosítja a folyamatos nyereségességet.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft