Gergely
6 °C
23 °C

Hány nap lesz az idei karácsony?

2005.08.18. 08:17
Felborzolta a kedélyeket, hogy december 24-ét ünnepnappá nyilvánítanák, de más tervezett módosítás is kap kritikát.

A Munka törvénykönyve (Mt.) tervezett változtatásai közül talán a legnagyobb harc a december 24-i szabályozás körül alakult ki. A jelenlegi elképzelést (amely a kereskedőknek lehetővé tenné, hogy délután kettőig nyitva tartsanak) mindenki se hús, se hal megoldásnak tartja.

A szakszervezeti vezetők ez a fajta "felmentés" nem járható út, ők azt szeretnék, ha mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkoznának. Az Országos Kereskedelmi Szövetség azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a háromnapos munkaszünet kívánatos, de ha három napig nem nyitnak ki a boltok, az utolsó nap elviselhetetlen terhet róna a kereskedelemre. Ugyanis piros betűs ünnep esetén a kis boltok sem nyithatnak ki, még az sem, amelyik saját vállalkozás keretében áll a saját boltjának pultja mögött.

A felmondás indoklása
A határozott idejű szerződések felmondását a jövőben a távozó munkavállalónak indokolnia kell. A multinacionális vállalatok többségénél jelenleg is van exit (kilépési) interjú, függetlenül attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű szerződést mond fel a dolgozó - mondta a Napi Gazdaságnak Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezetője. Az ilyen interjúból kiderül, hogy a dolgozó pénzügyi vagy karrierépítési okokból, a vállalati kultúra, vagy a vezetővel való problémák miatt távozik-e. Véleménye szerint így - amennyiben a vállalat a megfelelő következtetéseket vonja le belőle - megfelelő eszköze lehet a HR fejlesztésének és a dolgozók megtartásának egyaránt. Ez a gyakorlat viszont jelenleg az állami és a kis- és középvállalati szférából hiányzik.

A kiskereskedők véleménye szerint a december 24-e általában nagyon erős az élelmiszer-eladásokat tekintve, tehát igény mutatkozik a nyitva tartásra. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kereskedelmet ténylegesen a - szintén csak készülő - kiskereskedelmi törvény szabályozza. Az új ünnepnapot egyébként a termelő vállalatok sem fogadják éppen örömmel, de kifogások az elképzelések más passzusainál is akarnak.

Ilyen például a teljesítmény-értékelési rendszer reformja. Egészen addig, míg a minimálbér 2001-ben drasztikusan meg nem emelkedett, a teljesítménybérezés rendszere jól működött: aki átlagon felül teljesített, az többet, aki alatta, az kevesebbet kapott, a száz százalék pedig valóban az átlag volt - mondta a Napi Gazdaságnak Grószmann Tibor, a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének elnökhelyettese.

A vállalatok személyi költségeinek gyors növekedése miatt a teljesítménykövetelmény megállapítása egyoldalú visszaélés eszközévé vált. Sok munkáltató a megcélzott bérből számolja visza számára kívánatos követelményt, amelyet lehetetlen teljesíteni - világított rá Grószmann, miért nem tetszhet a cégeknek a változtatás.

Az elnökhelyettes szerint ráadásul a jogorvoslati lehetőség meglehetősen korlátozott: a szakszervezetek többször is konkrét vállalati esetekkel fordultak az OMMF-hez, a munkaügyi ellenőrök azonban csak a formai követelmények meglétét vizsgálhatták - így például azt, hogy a normát megfelelően kihirdették-e a dolgozók körében -, a kiszámításának helyességét nem.

A könnyűipari (textil-, bőr-, és cipő-, valamint ruhaipari) szakszervezetek már évekkel ezelőtt közösen kezdeményezték a helyzet rendezését, így most a szervezetek teljes mértékben egyetértenek az intézkedéssel, a követelmények újbóli korrekt meghatározásával.

Néhány céget a munkaerő-kölcsönzés szabályainak szigorítása is sújthat. Várhatóan a kölcsönbe vevő céget is legális foglalkoztatásra ösztönzi az a módosítás, mely szerint csak akkor állíthatja munkába a dolgozót, ha a kölcsönba adó cég már bejelentette az egységes munkaügyi nyilvántartásba (EMMA) vagy bemutatta az érvényes munkaszerződését, természetesen a munkabérra vonatkozó rész kisatírozásával.

Védett kismamák

A vállalati erőforrás-tervezést segíti, hogy a gyesre készülő beszámolnak jövőbeli terveikről vezetőiknek; megbeszélik például, hogy az anya mikor szeretne újra munkába állni, illetve, hogy teljes vagy részmunkaidőt tervez-e vállalni - mondták az Univernél, ahol a visszatérést bölcsődei támogatással segítik.

Ez a fajta gondoskodás azonban leginkább csak a multinacionális vállalatokra jellemző, amelyeknél a méretből és a profitabilitásból kifolyólag a költség-haszon elv mellett etikei kérdésekre is figyelhetnek. A kis- és középvállalatok esetében ez nem jellemző, nehezebb piaci helyzetük miatt érzékenyebbek a költségekre és munkaerőigényük is korlátozott, rendszerint választaniuk kell a kismamát akár évekig helyettesítő dolgozó és a kismama között.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek jelentős hányada nem vagy csak részben jelenti be a dolgozókat, pedig olykor több száz főt közvetítenek ki egy-egy vállalatnak. Van olyan nagyvállalat, amely azért alapít kölcsönző céget, hogy ingadozó munkaerőigényét a lehető legolcsóbban kielégítse.

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége támogatja a módosítást: ha bevezetik a kölcsön vevő cég büntethetőségét, megszűnhet az illegális alkalmazás kockázatának kiszervezése - mondta a Napi Gazdaságnak Csaposs Noémi, a szervezet munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó szekciójának vezetője, a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető-helyettese.

A tervek szerint nem lesz kölcsönözhető az a dolgozó, akit munkaadója fél éven belül bocsátott el, majd ismételten alkalmazná kölcsönmunkásként.

A vállalatoknál egyre gyakoribb az outsourcing, számos tevékenységet kiszerveznek, de szívesen alkalmaznak korábban már állományban lévő, a munkakörben már jártas embereket. A módosítás nem tartatná vissza a vállalatokat a létszámleépítéstől, a munkavállalókat ugyanúgy elküldik majd, csak másokat kölcsönöznek helyettük - véli Csaposs.

A munkaerő-kölcsönzőknek akkreditáltatniuk kell majd magukat, hogy tevékenységüket Magyarországon végezhessék. Az elképzelések szerint így az országban dolgozó, szlovákiai székhelyű munkaerő-kölcsönzők által kikölcsönzött munkavállalók számát is pontosan tudják követni. Bár Európa többi országához viszonyítva Magyarországon egyelőre ksiebb a munkaerő-kölcsönzés, dinamikus a növekedés.