Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sínre kerülhet a záhonyi óriásprojekt

2007.02.05. 07:58
Orosz számítások szerint a létrehozandó logisztikai központ első évében ötvenezer, a másodikban már százezer konténer kezelését tudná ellátni. Ez az egyik legnagyobb európai átrakóhely, ahol a széles és a keskeny nyomtáv találkozik, s amelyen keresztül a kínai és orosz áru eljuthat Európába és visszafelé.

Politikai szinten legközelebb egy hónap múlva tárgyalnak a tervezett közös magyar-ukrán-orosz záhonyi nagyprojektről, amikor március 6-án Budapestre látogat az ukrán miniszterelnök. Szakértői szinten a jövő héten folytatódnak az egyeztetések a hét végén megszületett háromoldalú megállapodás keretében. A MÁV vezérigazgatója Moszkvában tárgyal majd az orosz vasút első emberével. Meghívták az ukrán vasúti társaság vezetőjét is - mondta a Világgazdaságnak Merényi Miklós, a gazdasági tárca szakállamtitkára.

Kijevben ő is tagja volt annak a magyar küldöttségnek, amely - Szilvásy György kancelláriaminiszterrel és Gilyán Györggyel, a keleti piacokért felelős kormánymegbízottal az élen - a tervezett záhonyi nemzetközi logisztikai központ és a Csap-Záhony 1520 mm-es nyomtávú vasútvonal létrehozásának előkészítéséről tárgyalt orosz és ukrán partnerekkel. Elhatározták: március végére felállítják a munkacsoportot, amely előkészíti és felgyorsítja a projektet. A hatástanulmányok nyárra elkészülnek; magyar részről a MÁV projektcégénél megvannak erre az eszközök - mondta el Merényi.

A projekt nagyságát jelzi, hogy - orosz számítások szerint - a logisztikai központ első évében ötvenezer, a másodikban már százezer konténer kezelését tudná ellátni. Ez az egyik legnagyobb európai átrakóhely, ahol a széles és a keskeny nyomtáv találkozik, s amelyen keresztül a kínai és orosz áru eljuthat Európába (főként Német-, illetve Olaszországba) és visszafelé; sokkal gyorsabban, mint hajóval. Miután uniós prioritás is az ötös európai korridor, EU-pénzekre is számítanának, az Interreg és a regionális operatív programból. A projekt Záhonyra és egész térségére kiterjedne, logisztikai központi fejlesztéssel éppen úgy, mint ipari parkival és egyéb infrastrukturálissal.

Később számítanak magánbefektetőkre is - érdeklődés már eddig is volt, de szándéknyilatkozat még nincs. Ugyanakkor például a közeljövőben egy logisztikai beruházások iránt érdeklődő hongkongi küldöttség látogat Magyarországra.