Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megfizethetetlenek a zuglói telkek

2006.04.28. 09:58
Mindent el lehet adni Zuglóban, feltéve ha az eladó megfelelő áron kínálja ingatlanját. Kivételek persze vannak, földszinti lakástól szinte lehetetlen megszabadulni. Az árak lényegesen nem változtak az elmúlt 2-3 évben, 300-350 ezer forint egy négyzetméteren a pesti oldal egyik legnépszerűbb kerületében egy újépítésű lakás ára. Az építkezni vágyóknak azonban rossz hír, hogy Zuglóban alig lehet üres telket találni, így az árak is igen magasan vannak.

Zuglóban jelenleg 3500 újépítésű lakás van, idén még további 1300-at készülnek átadni - mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum (OC) elemzője. Kínálatból nincs hiány, ennek köszönhetően az árak sem emelkedtek szignifikánsan az elmúlt években. Elhelyezkedéstől és a társasház méretétől függően 300 és 400 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterenkénti árak.

Az újépítésű projektekben átlagosan 50 lakás van, de nem ritkák a néhány lakásos társasházak sem. A vevők körében éltalában ez utóbbiak különösen népszerűek. A legdrágább projekt Zuglóban a Stefánia úton van, ahol 408 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vehetünk új otthont.

Földszintit nem

A használt lakások közül a vevők leginkább a másfél és a két és fél szobásokat keresik. Pakucs Attila (OC) úgy érzi, az egyszobás garzonlakások kora lejárt, olyanokat ma már senki sem akar venni. A négyzetméterárak viszonylag mérsékeltek, általában 250-300 ezer forint között mozognak. Valkó Dávid szerint a zuglói és a IX. kerületi használt lakásárak között egyre inkább csökken a különbség.

Pakucs Attila eladhatatlannak nevezte a földszinti lakásokat és ugyancsak nehéz megszabadulni a negyedik emeleti, lift nélküli otthonoktól is. A kétszobás lakásokat legfeljebb 15 millióért, míg az egyszobásokat maximum 10 millió forintért lehet értékesíteni a jelenlegi piaci körülmények mellett.

Zugló családi házas részein nem jellemzőek az újabb házak a piacon, inkább csak régebbi ingatlanokkal találkozhatunk. A családi házak ára 40 milliónál kezdődik, s előfordulnak ugyan 80-100 milliós ingatlanok is, ám ez egyáltalán nem általános. Üres telket alig találunk, legtöbbször beruházók veszik meg a kiszemelt területeket, s társas házakat építenek rajtuk.

Nincs eladhatatlan ház

<> Faludi Éva, az Otthon Centrum egyik zuglói irodájának vezetője szerint nincsenek eladhatatlan házak, nagyon fontos azonban a reális árazás, sokan ugyanis túlértékelik ingatlanjukat és a piacinál magasabb áron nem tudják eladni azt. Egy használt, 100-120 négyzetméteres házat Zuglóban 40-60 millióért lehet megvenni, ám erre általában még hozzávetőlegesen 10 millió forintot rá kell költeni.

Egy 500-600 négyzetméteres telket - üresen vagy egy romos házzal - telekárban 30-40 millió forintért lehet megvenni Zuglóban, míg a szomszédos XVI. kerületben (Mátyásföldön, Árpádföldön, Sashalmon) egy hasonló ingatlanhoz 15 millióért már hozzá lehet jutni. A vevők nagy része így inkább azokat a telkeket választja Zugló helyett.

Zuglóban a legtöbb telket ingatlanfejelsztők veszik meg, hiszen egy 500-600 négyzetméteres telekre egy 30-40 lakásos társasházat fel lehet építeni. Az ilyen kisebb beruházások is jó lehetőségnek számítanak, hiszen egy társasház építési költségei négyzetméterenként 150 000 forint körül alakulnak, míg a lakásokat 300-350 ezer forintos négyzetméteráron lehet értékesíteni.

Nem kell jacuzzi a panelba

A panelek közül a XIV. kerületben a 46 nm-es, másfél szobás lakások a népszerűek. Ezeket a lakásokat 8-9.5 millió forint között lehet megvásárolni. A legfelkapottabb lakótelepnek a Füredi utcai és a Pillangó utcai számít. Ha viszont valaki drága milliós nagyságrendben (modern konyha, új nyílászárók, légkondícionáló) fektetett be panellakásába, azt értékesítéskor az árban egyáltalán nem tudja érvényesíteni. Abból a plusz 1-3 millió forintból a potenciális vevők inkább átpártolnak egy központi fűtésű téglaházba. A 10 millió forintos ár fölé panel esetében gyakorlatilag lehetetlen elmenni, alatta azonba könnyen eladhatók a lakások.