Géza
-12 °C
-4 °C

Az év harmadában az államnak dolgozunk

2004.01.06. 13:29
A csehek az év első 164 napjának összes jövedelmét az államnak adják adó formájában - írta a Napi Online a Maldá fronta Dnes cseh lapra hivatkozva. Az Index számításai szerint a magyarok 146 napot dolgoznak az államnak.
Az Index számításai szerint tavaly a magyarok április 27-től dolgoztak saját zsebre. Az év első 146 napján jött össze az éves adójukhoz szükséges összeg az átlagfizetésből. Vagyis, ha éves viszonylatban nézzük, akkor az év első 146 napján az államnak dogozunk, csak utána magunknak.

Magyarországon a KSH adatai szerint 131 400 forint a bruttó átlagfizetés, tehát napi 4320 forintot keresünk. Az átlagfizetésből évente 630 720 forint adót kell fizetni.

A csehek többet dolgoznak az államnak

A Maldá fronta Dnes prágai napilap szerint 164 napig tart az az időszak, amíg az évről évre növekvő újraelosztáshoz szükséges pénz összejön, s csak ezután dolgoznak saját zsebükre a cseh állampolgárok. Négy éve ez az időszak még nyolc nappal, de tavaly is két nappal rövidebb volt.

A növekvő szociális és nyugdíjkiadásokhoz egyre több pénzt kell központosítania a cseh államnak, minden adófizető naponta 270 koronát csenget be az államkasszába - három éve ez 35 korona volt - írja a Napi Online.

Az amerikaiak, a britek és az írek egy hónappal korábban kezdenek saját zsebre keresni, míg a németek öt nappal később.