Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zsolnay-gyárat vennének a leggazdagabbak

2004.01.09. 08:55
A száz leggazdagabb magyar közül már több is felkereste a valószínűleg idén eladósorba kerülő vállalatot.
Kovács Gyula, a pécsi székhelyű Zsolnay-cégcsoport vezérigazgatója egyelőre nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a Napi Gazdaság azon értesülését, amely szerint a száz leggazdagabb magyar körében is kapós lehet a gyár. A napilap úgy tudja, tehetős honfitársaink közül többen már el is látogattak a Zsolnayhoz, amely szerepel a tulajdonos ÁPV Rt. idei privatizációs listáján.

A vezérigazgató nem kívánta kommentálni a lapnak azt az értesülését sem, amely szerint a privatizációba szeretne bekapcsolódni a pécsi önkormányzat is. A helyhatóság nemrég zárt ülésen tárgyalt a kérdésről, s kétszázmillió forintot különített el erre a célra.

Veszteséges

A cégcsoport zászlóshajója, a Zsolnay Manufaktúra Rt. az előzetes adatok szerint tavaly néhány százalékkal növelte árbevételét, de így is veszteséges évet zárt, igaz, az ötvenmillió forint körüli mínusz már csak fele az egy évvel korábbinak. A foglalkoztatottak száma 2003-ban mintegy harminc, 340-re csökkent, s pillanatnyilag optimálisnak tekinthető - tette hozzá Kovács. Jövőre - a még tavaly, az átfogó modernizációs programra még kapott központi forrásokból - legalább százmillió forint értékű fejlesztést kívánnak megvalósítani.

A cégcsoport pénzügyi helyzetén kívül privatizációs kilátásait is jelentős mértékben javíthatja, hogy immár peren kívüli egyezségre is van esély azzal a még tavaly új tulajdonoshoz került Cerins Kft.-vel, amely 2000 óta működteti az ipari porcelángyártó üzemet. A felek három évvel ezelőtt kötöttek előszerződést a műszaki porcelánokat gyártó üzemrész megvásárlására, ám ezt később különböző okok miatt nem tudták véglegesíteni, ezért a Cerins pert indított, amelyre a Zsolnay viszontkeresettel reagált. A Zsolnaynak jelenleg már több mint 140 millió forint vételárhátralék-, illetve bérletidíj-követelése van a Cerins Kft.-vel szemben, ami ráadásul a kamatokkal hónapról hónapra nő.