Ödön
1 °C
11 °C

A pénzügyminiszterek cáfolnak Zwack-ügyben

2005.08.03. 16:05
Draskovics Tibor volt és Veres János jelenlegi pénzügyminiszter is azt mondta a Zwack-bizottság ülésén, hogy semmilyen módon nem részesei a Zwack-ügynek.
Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter azt hangsúlyozta a parlamenti Zwack-bizottság szerdai ülésén, hogy ő semmilyen módon nem lehetett részese a Zwack-ügynek, hiszen annak lezárása után foglalta el a pénzügyminiszteri széket. Mint mondta, emlékezete szerint a Zwack Rt. jövedéki adóval kapcsolatos vizsgálata 2003. április 10-én zárult le, a jövedéki törvény módosítását pedig a Pénzügyminisztérium 2002 őszén nyújtotta be.

Miniszterek

A vizsgálóbizottság felállítását Font Sándor fideszes képviselő idén tavasszal kezdeményezte a Zwack Unicum Rt. egyes termékeinek áfa-besorolása és az azt követő eljárások kivizsgálásáért. Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke az MTI-nek állította, Draskovics Tibor miniszteri és Veres János államtitkári poszton volt, amikor a pénzügyi tárca benyújtotta a jövedéki törvényhez azt a módosító javaslatot, amely mentességet adott a vámtarifa besorolással kapcsolatos adóhátralék kifizetése alól, valamint mentesítette a cégeket az ehhez kapcsolódó jogkövetkezmények alól is.

Draskovics Tibor közölte, aki azt állítja, hogy bármilyen része volt a Zwack Rt. állítólagos jövedékiadó tartozásának hatályon kívül helyezése ügyében és az egyesek által ehhez kapcsolt jövedékitörvény-módosítás előkészítésében, az ellen jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz akkor, ha negatív kijelentését nem korrigálja.

Veres János pénzügyminiszter is azt mondta, nem találkozott sem miniszterként, sem államtitkárként "a Zwack néven ismertté vált üggyel". Államtitkári feladatai közé nem tartoztak jövedéki ügyek, így az ügyről csak Font Sándor 2003. november 3-án a parlamentben feltett kérdésében hallott először. A jövedéki törvény ide vonatkozó módosításával kapcsolatban közölte: ezt a Magyar Vegyipari Szövetség kezdeményezte, illetve tartotta szükségesnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?