Piroska
-11 °C
-2 °C

A BUX 9000-ig emelkedhet az idén

2003.01.08. 11:36
Év végére valamivel 9000 pont fölötti BUX-értékeket várnak a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők. A válaszolók álláspontja meglehetősen egységes, a bizakodóbb és a pesszimistább jóslatok között alig 10 százalék a különbség. A tíz szakember véleménye a piac mozgását leginkább befolyásoló három tényezőt illetően már korántsem ennyire egységes, egyedül a világgazdaság helyzetének való kitettséget említették szinte valamennyien.
Év végére átlagosan 9031 pontra, a jelenleginél 14 százalékkal magasabbra várják a BUX-ot a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők. A tíz válaszoló szakember álláspontja meglepően egységes, várakozásaik szórása igen alacsony. A legborúlátóbb előrejelzés 8500, a legbizakodóbb 9580 pontra várja az irányadó mutatót december 31-ére.

Kilábalás vagy recesszió?

Arra vonatkozóan, hogy mely három tényező befolyásolja majd a piac mozgását 2003-ban, már közel sem volt ennyire egységes az elemzők álláspontja. Egyetértés mutatkozik a szakemberek között a tekintetben, hogy a világgazdasági helyzetnek való kitettség magas, ám arról, hogy az a recesszió felé hajlik majd, vagy már a kilábalás jeleit mutatja, megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek több mint fele az idei év kulcskérdésének az esetleges iraki háborút, s ezáltal közvetve az olajárak alakulását érzi. (Amelyre persze a venezuelai válság és egy esetleges újabb terrorcselekmény is jelentős hatást gyakorolhat).

Nem gyengül a forint

A többség szerint idén jelentős lesz az EU-csatlakozás közeledtével egyre növekvő konvergenciahatás. Új külföldi befektetők tömeges megjelenésére azonban egyikük sem számít, a világgazdaságnál várhatóan jobban teljesítő magyar gazdaság, a nemzetközi piacokat túlteljesítő BÉT és a továbbra is igen magas reálkamatok azonban sok tőkét vonzhatnak a pesti piacra. A forint gyengülését szinte egyikük sem várja, s ez alaposan rányomhatja bélyegét az exportáló cégeink idei teljesítményére. (Az elsősorban a gyógyszergyárak számára kritikus euró-dollár keresztárfolyam fontosságára is több elemző felhívta a figyelmet). Az MNB kamatpolitikája is jelentősen befolyásolja majd a tőzsdei hangulatot, a váratlan kamatcsökkentések ugyanis igencsak felpezsdíthetik a börze életét.

A gázárrendezés fontos lenne

Az általános vélekedés azt mutatja, hogy a politika továbbra is igen jelentős hatást gyakorolhat a börze életére, értve ezen a továbbra is megoldatlan gáz- és gyógyszerár-szabályozást. A BUX mozgását egymagában is befolyásolni képes Mol profitja szempontjából fontos gázárrendezés sorsa azonban még nem látható előre, ez az idei év nagy kérdései közé tartozik. Több elemző is említette a kormányzat által tőzsdeélénkítésre tett lépések sikerének fontosságát. A tervezett új bevezetések (FHB, Forrás) azonban véleményük szerint önmagukban nem hoznak jelentős pezsgést a piacra, és az idén még várhatóan az adócsökkentések nyomán esetleg változó befektetési kultúra sem érezteti hatását a pesti kereskedésben.