Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A pesti tőzsde idén a világ egyik legjobbja volt

2002.12.27. 10:16
Az idén a rossz nemzetközi környezet ellenére a világ egyik legjobban teljesítő tőzsdéje lehet a Budapesti Értéktőzsde, amelynek indexe, a BUX tizenegy hónap alatt dollárban számolva 11,5 százalékos hozamot adott a befektetőknek, míg például az amerikai Dow Jones 24 százalékos veszteséget okozott, közölte a Magyar Hírlap.
A kedvezőtlen világpiaci környezet és az árfolyamnyereség-adó bevezetésének köszönhetően 2001-ben a tőzsdei forgalom az ezredforduló évéhez képest 60 százalékkal visszaesett. Ehhez képest az idei év forgalmi bővülést jelez, ami az őszi hónapokban felerősödött.

A keleti piacok egyébként is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az idén. Moszkvában az RTS index 38 százalékkal erősödött, a prágai PX50-es mutató pedig 30 százalékkal.

Brazília az utolsó

A legrosszabb teljesítményt a gazdasági válságba sodródott Brazília mutatta, a Bovespa index 61 százalékot vesztett értékéből, amitől a német DAX alig maradt le, a frankfurti mutató zuhanása ugyanis 52 százalékos volt 11 hónap alatt. Közép-Kelet-Európában a leggyengébben a lengyel tőzsde szerepelt, a WIG 13 százalékkal gyengült.

A legrosszabbon túl

A BUX értéke csaknem tízszeresére nőtt 1995-2000 között, majd 2000-2002. között forintban mérve 20 százalékkal visszaesett, de még így is magasabb hozamot biztosított, mint a német vagy az amerikai indexek. A legrosszabb év a 2001-es volt, amikor a forgalom a felére zsugorodott. Az idén már nőtt a forgalom, valamint a négy vezető részvénynek köszönhetően az index is. A folytatás azonban sok olyan gazdasági tényezőtől is függ, amelyeknek a megváltoztatása lassú, vagy amelyekre kicsi a tőkepiaci szereplők hatása, írja a lap.