Erzsébet
1 °C
4 °C

A pesti tőzsde idén a világ egyik legjobbja volt

2002.12.27. 10:16
Az idén a rossz nemzetközi környezet ellenére a világ egyik legjobban teljesítő tőzsdéje lehet a Budapesti Értéktőzsde, amelynek indexe, a BUX tizenegy hónap alatt dollárban számolva 11,5 százalékos hozamot adott a befektetőknek, míg például az amerikai Dow Jones 24 százalékos veszteséget okozott, közölte a Magyar Hírlap.
A kedvezőtlen világpiaci környezet és az árfolyamnyereség-adó bevezetésének köszönhetően 2001-ben a tőzsdei forgalom az ezredforduló évéhez képest 60 százalékkal visszaesett. Ehhez képest az idei év forgalmi bővülést jelez, ami az őszi hónapokban felerősödött.

A keleti piacok egyébként is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az idén. Moszkvában az RTS index 38 százalékkal erősödött, a prágai PX50-es mutató pedig 30 százalékkal.

Brazília az utolsó

A legrosszabb teljesítményt a gazdasági válságba sodródott Brazília mutatta, a Bovespa index 61 százalékot vesztett értékéből, amitől a német DAX alig maradt le, a frankfurti mutató zuhanása ugyanis 52 százalékos volt 11 hónap alatt. Közép-Kelet-Európában a leggyengébben a lengyel tőzsde szerepelt, a WIG 13 százalékkal gyengült.

A legrosszabbon túl

A BUX értéke csaknem tízszeresére nőtt 1995-2000 között, majd 2000-2002. között forintban mérve 20 százalékkal visszaesett, de még így is magasabb hozamot biztosított, mint a német vagy az amerikai indexek. A legrosszabb év a 2001-es volt, amikor a forgalom a felére zsugorodott. Az idén már nőtt a forgalom, valamint a négy vezető részvénynek köszönhetően az index is. A folytatás azonban sok olyan gazdasági tényezőtől is függ, amelyeknek a megváltoztatása lassú, vagy amelyekre kicsi a tőkepiaci szereplők hatása, írja a lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?