Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leány- és legénytőzsde Indiában

2002.02.27. 10:45
Leány- és legénytőzsdei napot tartott Indiában egy kalkuttai házasságközvetítő iroda. A "kereskedési" napon összesen 100 férfit és 164 nőt kínáltak megvételre az érdeklődő szülőknek.
A legényárfolyama 10 ezer rúpia volt - nyitáskor, nap közben és záráskor egyaránt -, a leánykurzus pedig 7500 (ugyancsak egész nap).

A hagyományos terménytőzsdékkel ellentétben a kalkuttai leány- és legényvásáron személyesen jelen volt az "áru" is. Továbbá a 264 fős "raktárkészlet" személyi adatait kivetítették egy nagy vászonra, melyet minden érdeklődő feszülten figyelhetett.

Egyszerű procedúra

"Az elgondolás az volt, hogy leegyszerűsítjük a szülők által nyélbe ütött házasságkötések hosszadalmas procedúráját" - magyarázta az Asian Age című lap tudósítójának Ruma Ghos, a vásár rendezője.

Indiában a legtöbb házasságot még ma is a szülők "hozzák össze". Különösen a szegényebb néprétegek soraiban a házasulandók csak a házasságkötés napján ismerik meg egymást.

Megelőzik ezt a hozományról, a horoszkópok egyeztetéséről, a kaszthoz való tartozás ellenőrzéséről folyó tárgyalások. Többnyire a családok ismerősei járnak el közvetítőkként.