Megbízhatatlan online brókercégek

2001.05.03. 18:00
Meglehetősen gyakran követnek el az ügyfél befektetését megcsapoló hibákat az amerikai online brókercégek. A legjellemzőbb, hogy a megbízást egyáltalán nem, vagy teljesen más árfolyamon teljesítik - derült ki egy vizsgálat nyomán. A magyar tőzsdefelügyelet illetékese ugyanakkor nincs képben, így nem tudott beszámolni arról, mire is kell vigyáznia a magyar befektetőknek.
A San Franciscó-i Eric Wells, aki tőzsdei ügyekben tapasztaltnak és mindentudónak hitte magát, az E-Trade Group nevű online brókerirodánál nyitott számlát, és mindössze kilenchónapnyi tőzsdézésre volt szüksége ahhoz, hogy 13 alkalommal kerüljön összetűzésbe a céggel. A pórul járt informatikus főként azon háborodott fel, hogy vételi vagy eladási megbízásait más áron teljesítette az E-Trade, mégpedig igencsak nagy eltérésekkel. (Igaz, a cég tíz esetben elfogadta Wells érveit és korrigált.)

Aki nem kekeckedik, ne is egyék

Wells szerint a legfőbb probléma az, hogy vele ellentétben a legtöbb befektető veszni hagyja dollárjait, utána sem jár ügyleteinek, egyszerűen elfogadják, hogy egy-egy részvényhez nem a legjobb áron jutottak hozzá, vagy váltak meg tőle. Eric Wells állítása szerint a lazán kezelt megbízások miatt 16 ezer dollár kár érte. Eladási megbízásokat adott az interneten keresztül, azonban a teljesítésről semmiféle visszajelzést nem kapott. A kereskedés lázában égő Wells hamar telefont ragadott, az E-Trade-nél azonban megnyugtatták: az ügylet megköttetett, mégpedig a kívánt árfolyamon. Később kiderült, a megbízásban szereplő 43 dollár helyett az E-Trade csak 28 dollárért tudta elpasszolni a részvényeket. Wellst a cég ezúttal csak sajnálta, a vitás ügyet viszont - kártérítés nélkül - lezárta.

Tudatlan áldozatok

Az informatikus esete egyáltalán nem egyedi - derült ki az USA Értékpapír és Tőzsdefelügyeletének (SEC) legfrissebb vizsgálatából. "Az egyéni befektetők túl gyakran válnak az internetes tőzsdei szolgáltatások hanyagságának áldozatává, ráadásul legtöbbször anélkül, hogy tudnának róla" - fogalmaz a jelentés.

Alulteljesítők, de büszkék rá

A SEC a 29 vizsgált online brókercég közül 17-nél talált kifogásolnivalót, szerintük főként azért, mert az interneten leadott megbízások rendszerint olyan brókerek gondozásába kerülnek, akik az átlagosnál sokkal gyengébb képességűek. A jelentésből az derül ki, hogy a legtöbb panasz a megbízások teljesítésével kapcsolatban merül fel. Végleges tavalyi adatok hiányában 2000 első hat hónapját vizsgálva: az interneten tőzsdézők 779 alkalommal reklamáltak, míg 1999 egészére 868, 1998-ra pedig csak 413 szóvá tett panasz jutott. A leggyakoribb hiba, hogy az ügylet egyszerűen nem sikerül, de a megbízások visszavonása sem zökkenőmentes.

Hárítanak az online alkuszcégek

Lon Gorman, a Charles Schwab Corp. alelnöke azt állítja, hogy az online megbízások 92 százaléka azonnal, míg 97 százaléka legalább öt másodpercen belül a kereskedési rendszerbe jut. Annak ellenére, hogy Gorman szerint az ügyfelek érdeke soha nem sérül, a Charles Schwab 20 millió dollárt költ egy új kereskedési rendszer kifejlesztésére, amely - az ígéretek szerint - a befektetőknek nagyobb rálátást biztosítana a megbízások teljesítésére.

Az online tőzsdei szolgáltatásokhoz kötődik egyébként az Egyesült Államok legmagasabb felügyeleti bírsága is: a J.P. Morgan&Co. 200 ezer dollárt volt kénytelen fizetni a limitáras szabályok áthágása miatt.

A felügyelet nem merül a részletekbe

A 42 budapesti tőzsdetag közül négy brókercég biztosít lehetőséget online kereskedésre olyan módon, hogy az ügyfeleknek valós idejű adatszolgáltatást is nyújt a tőzsdei árfolyamok alakulásáról - közölték az Indexszel a BÉT titkárságán. E négy társaság: a Concorde Értékpapír Rt., az Equitas Bróker Rt., az IE-New York Bróker Befektetési Rt. és a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Rt. Magyarországon összesen 15 brókercégnek van engedélye internetes tőzsdei szolgáltatásra, mondta az Indexnek Gulácsi Ferenc, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Hozzátette, a brókercégek online szolgáltatásait is az általános ellenőrzések keretében vizsgálják, részletesebb beszámolóval azonban nem tudott szolgálni arról, hogy a hazai online alkuszok milyen hibákat követnek el jellemzően.  • Tippek
  • Bankszámla