Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.12.11. 16:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Délután 1 órától fokozatosan 264,50-es szintig gyengült a forint az euróval szemben az addigi 263 körüli értékről, aztán visszakorrigált egészen 262,50-ig, délután háromnegyed ötkor 263,50-nél jár a kurzus.
  • 1,2 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot a BUX. Minden nagyobb papír olcsóbb lett, 1-1,4 százalékos mínuszt produkált a Mol, az MTelekom, az OTP és a Richter.
  • Két nappal azután, hogy bejelentették a szombathelyi Laird ötszáz fős leépítését, csütörtökön kiderült, hogy a februárban még fejlesztési terveket dédelgető Hisense, Kína legjelentősebb LCD-televízió gyártója válik meg ötven munkatársától Szombathelyen – írja a Vas Népe. A térségben 2004 óta jelen lévő Hisense Hungary Kft. februárban még 170-ről 400 főre tervezte felfuttatni a létszámát. Takács Zsolt gyárigazgató most azt mondta, a csökkenő megrendelésállomány miatt kerül sor a leépítésre. Az ötven dolgozó várhatóan január elején kapja meg a felmondólevelét.
  • Lefele vették az irányt az amerikai tőzsdeindexek a nyitáskor, aminek a hátterében a rossz makroadatok és az áll, hogy némi bizonytalanság van afelől, hogy a Szenátus jóváhagyja-e az autógyárak mentőcsomagját. A Dow Jones részvényindex 1,1 százalékos mínuszt mutat a nyitás után bő tíz perccel.
  • Az Államadósság Kezelő Központ által mára kitűzött 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 35 milliárd forintnyi mennyiségre 90,8 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó az erős vételi érdeklődésre való tekintettel 5 milliárddal 40 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam 8,71%-os lett. A mai átlaghozam a tegnapi 12 hónapos referencia-hozamtól 78, a legutóbbi 12 hónapos kibocsátás átlaghozamától pedig 190 bázisponttal (vagyis 0,78, illetve 1,9 százalékponttal) marad el. Az aukciós átlaghozam legutóbb augusztusban volt ilyen alacsony. (Portfolio.hu)
  • Novemberben 6,7 százalékkal csökkentek az importárak az USA-ban, ami kisebb negatív meglepetést okozott, mivel a piac -4,9 százalék körüli értékre számított. A behozott áruk és szolgáltatások árai még sosem zuhantak ilyen gyors ütemben az USA-ban. Az amerikai importárak várt feletti csökkenése az olajárak gyors ütemű esésével indokolható: egyetlen hónap alatt csaknem 26 százalékot zuhant az olaj és olajtermékek behozatali ára. (Portfolio.hu)
  • Kisebb negatív meglepetést okozott, hogy októberben a várt csökkenéssel szemben ismét emelkedést jelzett az USA külkereskedelmi hiánya. Az olajárak csökkenése miatt az import volumenen olyannyira nőtt, hogy egy hónap alatt újabb 0.7 milliárd dollárral nőtt a hiány - derül ki a Kereskedelmi Minisztérium jelentéséből. (Portfolio.hu)
  • Míg múlt héten kedvezőbb segélyadatok érkeztek az USA-ból, addig a friss adatok komoly negatív meglepetést okoztak. Múlt héten ugyanis 58 ezerrel növekedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. A friss adat így 26 éve nem látott csúcsra, 573 ezerre nőtt, a múlt heti (felülvizsgált) 515 ezer után, elemzők 525 ezer körüli értékre számítottak. Arra még sohasem volt példa, hogy a heti friss segélykérelmek száma öt hónapon keresztül 500 ezer felett tartózkodjon. A négyhetes mozgóátlag, amely a heti nagyobb ingadozásokat kisimítja 540.5 ezerre nőtt, ami továbbra is 26 éves mélypontnak számít. További negatívumnak számít, hogy a korábbi hét adatát felfelé módosította a munkaügyi minisztérium, enyhe mértékben 509 ezerről 515 ezerre. A tartósan munkanélküli segélyből élők létszáma brutális mértékben emelkedett: 338 ezerrel 4,43 millióra növekedett, ami szintén 26 éves csúcsnak számít. A 338 ezres növekedésre 1974 óta nem volt példa. Az egy évvel ezelőtti szintekhez viszonyítva a heti friss adat 59%-kal nőtt, míg a tartósan segélyből élők száma 58%-kal nagyobb, mint egy évvel korábban. (Portfolio.hu)
  • A nap eddigi részén folyamatosan a mínusz tartományban mozog a BUX, de a visszaesés minimális. Negyed kettő után nem sokkal 0,7 százalékos a csökkenés mértéke.
  • Különösebb izgalmaktól mentesen telt eddig a nap a forint számára, az euró 263 forintos szint körül mozog a bankközi piacon.
  • A bankközi piacon 199,20 forintot ér 1 dollár.
  • A Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az olajkartell, az OPEC 1993 óta az esetek 75%-ában tudott az olajár támogatását elérő kitermeléscsökkentéseket végrehajtani. Ezúttal a csökkentés nem váltja majd be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a piac a keresleti oldal gyengeségeire figyel. Ráadásul a szakértő szerint a gazdasági lassulás miatti olajkereslet-csökkenés még nincs egészében beárazva. Az OPEC egészen 2009 végéig nem fog tudni támaszul lenni az olajárnak. Akkorra fog mélypontra süllyedni a jegyzés is, megérintve a 30 dolláros szintet, vélik a bank elemzői. (Portfolio.hu)
  • Egy hét alatt mintegy 18 milliárd dollárral zuhantak Oroszország nemzetközi tartalékai a rubel gyengülés elleni védelem jegyében, így nem meglepő, hogy ma reggel az adatközléssel párhuzamosan ismét engedte gyengülni a nemzeti fizetőeszközt a jegybank. A friss adatok szerint 437 milliárd dollárra olvadtak az orosz nemzetközi tartalékok az előző heti 454,9 milliárd dollárról. Ez azt jelenti, hogy az augusztus elején, a grúz-orosz háború nyomán elindult tőkekivonási hullám óta mintegy 160 milliárd dollárral zuhantak az orosz tartalékok. Ekkora tőkekivonás (illetve az olajárak harmadára esése) komoly rubelgyengülést okozna, de ezt politikai, illetve inflációs megfontolások miatt nem engedi az orosz vezetés. A jegybank masszív intervenciói nyomán a rubel eddig csak mintegy 8%-kal gyengült az 55%-ban dollárt, 45%-ban rubelt tartalmazó, és a jegybank által figyelt devizakosárhoz képest. (Portfolio.hu)
  • A Richter Gedeon bejelentette, hogy a 2008. november 21-én adott megbízása alapján 2008. december 10-én 5 000 darab saját részvényt vásárolt a UniCredit Bank Hungary Zrt. közreműködésével a BÉT-en 28 069 Ft/db átlagáron. A Richter saját részvény vásárlásai a piaci forgalom 5,7%-át tették ki. A társaság emellett közölte, hogy igazgatóságának döntése értelmében saját részvényeiből 19 644 db törzsrészvény került átadásra a bónuszrészvény program jogosultjai és a kimagasló teljesítményt nyújtó alkalmazottak részére.
  • A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön erősen rontotta jövő évi előrejelzéseit a német gazdaság számára. Az intézet szerint a hazai össztermék az idén 1,5 százalékkal nő, jövőre viszont 2,2 százalékkal kevesebb lesz, mint az idén. Az előző, júniusi előrejelzésében az intézet még 1,0 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a jövő évre. Az Ifo szerint a visszaesés még 2010-ben is folytatódik, 0,2 százalékos GDP-csökkenéssel. A lakossági fogyasztás az idén 0,1 százalékkal csökken, jövőre 0,6 százalékkal nő. Júniusban 0,8 százalékos többletet jósolt az intézet a jövő évre. Az Ifo szerint 2010-ben stagnálni fog a lakossági fogyasztás. A termelőberuházások idén 5,6 százalékkal gyarapodnak, jövőre 10 százalékkal visszaesnek, a júniusban várt, 0,8 százalékos bővülés helyett, és 2010-ben 1,4 százalékkal csökkennek tovább. Az Ifo új előrejelzése szerint idén az export 4 százalékkal nő, jövőre 5,7 százalékkal csökken, a júniusban jósolt, 4,1 százalékos növekedés helyett, és 2010-ben is csak 0,5 százalékos bővülés várható. Közben az import idén 4,6 százalékkal nő, jövőre 1,3 százalékkal csökken, a júniusban várt, 3,6 százalékos növekedés helyett, majd 2010-ben 1,9 százalékkal gyarapodik.(MTI)
  • Három makrogazdasági tényező kedvező összejátszásának köszönhetően jövőre 2,5 százalékkal növekedhet az osztrákok reáljövedelme, fittyet hányva a gazdasági visszaesésnek. Ausztriában csaknem két évtizede stagnál, sőt, kissé csökkent az egy főre számított reáljövedelem: 1991-ben átszámítva 1525 eurót tett ki a havi átlagos reálkereset, az idén 1505-öt. Ha igazolódnak az előzetes számítások, akkor hosszú évek óta először meglódulhatnak a reáljövedelmek. Gazdasági szakértők három tényező együttes hatására alapozzák előrejelzésüket. Egyrészt a munkáltatókkal kötött megállapodások értelmében a bruttó fizetések közel 3 százalékkal nőnek majd. A jövő évre előre hozott, összesen 2,2 milliárd eurót kitevő adóreform nyomán a foglalkoztatottak átlag 2,5 százalékos tehercsökkenésben részesülnek. A drágulás üteme a gazdasági visszaesés miatt lanyhulni fog, a szakértők zöme 1,5 százalékos inflációt jósol jövőre. Ellentétes hatással jár majd a munkanélküliség megugrása, de mindent összevetve a lapban közölt elemzés alapján 2,5 százalékkal nőhet a reáljövedelmek szintje. Szakértői körökben egyelőre kérdéses, vajon a prognosztizált jövedelemnövekedés - részben vagy egészben - a fogyasztásban csapódik-e le. A közgazdászok zöme mindazonáltal úgy véli, hogy a magánfogyasztás emelkedhet jövőre, a beruházások és a kivitel azonban bizonyosan apadni fog.(MTI)
  • A legújabb piaci információk birtokában a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most már csak átlagosan napi 85,8 millió hordóra becsüli a világ idei kőolajfogyasztását, napi 350 ezer hordóval kevesebbre, mint novemberben becsülte, és 0,2 százalékkal kevesebbre a tavalyi fogyasztásnál. Az IEA csütörtökön megjelent, decemberi olajpiaci felmérése szerint a világ kőolajfogyasztása 25 éven belül először csökken az idén. Az IEA mostani becslése szerint a világ kőolajfogyasztása jövőre közel 0,6 százalékkal átlagosan napi 86,3 millió hordóra nőhet, feltéve, hogy beválik az IMF jóslata, hogy jövőre a második félévben a világgazdaság már fokozatos javulásnak indul. A világpiaci olajkínálat novemberben napi átlagban 86,5 millió hordó volt, napi 165 ezer hordóval több, mint októberben. A kínálat lassulva nőtt, miközben az OPEC kínálata napi 760 ezer hordóval napi 31,3 millió hordóra csökkent, a gyorsan visszaeső keresletre tekintettel, írták az IEA elemzői csütörtökön. Az OPEC-en kívüli olajtermelés az idén várhatóan napi 49,6 millió hordó, napi 85 ezer hordóval kevesebb, mint tavaly, és jövőre előreláthatólag napi 50,1 millió hordóra nő. Azt már más elemzők teszik hozzá, hogy az olcsóság miatt lassul a termelőkapacitások bővítése szerte a világon. A világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia állami olajvállalata újabban beruházási tervei halogatásával igyekszik alacsonyabb árakra késztetni szállítóit. Szaúd-Arábia, eredeti tervei szerint, a jövő év végére napi 12,5 millió hordóra, később napi 15 millió hordóra akarta növelni kitermelő kapacitását a jelenlegi napi 11 millió hordóról, de a szükséges beruházásokat várhatóan elhalasztják fél-másfél évvel. (MTI)
  • A Toyota, a legnagyobb japán autóipari vállalat lapjelentések szerint jövő évi értékesítési célját több mint egy millió gépjárművel csökkentheti, értesült jól informált forrásokra hivatkozva a Kyodo hírügynökség. Augusztusban még a Toyota csoport, amelyhez a Daihatsu Motors és a Hino Motors cégek is tartoznak - 9,7 millió gépjármű jövő évi eladásával számolt. Amennyiben a konszern valóban 1 millió autóval módosítja eladási célját, úgy a Toyota 2005 óta a legkevesebb autót fogja piacra dobni. 2005-ben a csoport 8,12 millió autót adott el. Az elmúlt években az első számú japán gyártó folyamatosan fejlődött. 2007 augusztusában még 10,4 millió gépjármű értékesítési célját tűzte maga elé 2009-re, amivel elsőként a világon átlépte volna a 10 milliós értékesítési küszöböt. A világgazdasági válság azonban a Toyotát sem kíméli. Ez év augusztusában már 9,7 millió gépjárműre csökkentették a jövő évi eladási célt, az idei évi várhatóan 9 millió jármű eladásával szemben. Tavaly a csoport 9,37 millió gépjárművet értékesített.(MTI)
  • Vicces nyelvbotlásával vívott ki örjöngő tetszésnyilvánítást az ellenzéki padsorokból Gordon Brown a brit parlament keddi űlésén a miniszterelnöki kérdések órájában. Brown a gazdasági mentőcsomagokat magyarázta bekönyökölve, amikor arra a váratlan kijelentésre ragadtatta magát, hogy megmentette a világot. A konzervatív padsorokból felhangzó harsány nevetést csak nagy nehezen tudta elcsitítani a házelnök, hogy aztán Brown javíthasson. Valójában azt akarta mondani, hogy a bankokat mentette meg.

  • Romániában novemberben átlagosan 0,32 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 6,74 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly novemberben, jelentették a román statisztikai hivatalban csütörtökön. Októberben 1,06 százalékos volt a havi, és 7,39 százalékos a tizenkét havi infláció. Júliusban 9,04 százalékos volt a tizenkét havi infláció, hároméves csúcson, azóta lassul a fogyasztói árak emelkedésének üteme. (MTI)
  • Nyitáskor 4,3 pontos emelkedésben volt, az első percekben viszont több mint 50 pontos, 0,4 százalékos mínuszba hanyatlott a BUX. A részvényindexet minden vezető papír gyengíti, az OTP 0,4, a Mol 0,2, a Richter 0,6, míg az MTelekom 0,3 százalékos mínuszban van.
  • Kínában a tizenkét havi infláció novemberben 2,4 százalékra, 22 havi mélypontra csökkent az októberi 4,0 százalékról, közölték a kínai statisztikai hivatalban csütörtökön. A drágulás februárban tetőzött, 8,7 százalékos tizenkét havi ütemmel: az 12 évi csúcs volt. A kínai fogyasztói kosár harmadát tevő élelmiszerek árai még mindig viszonylag gyorsan emelkedtek, átlagosan 5,9 százalékkal tavaly novemberhez viszonyítva, de sokkal lassabban az októberi, 8,5 százalékos többletnél. A többi árucikk átlagosan 0,6 százalékkal került többe az egy évvel korábbinál, októberben ezek még 1,6 százalékkal drágultak éves összehasonlításban. (MTI)
  • A dollár ma hajnali gyengülése egyelőre érdemben nem segítette a forintot az euróval szemben, miközben a dollárral szemben háromhetes csúcsra jutott. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága a nemzetközi részvénypiaci mozgások alapján nem változott érdemben, a vegyes ázsiai zárást nulla körüli kezdés követheti Európában. (Portfolio.hu)
  • A kínai járműeladások friss adatai kissé befelhőzték a nemzetközi reményeket, hogy a Kína - a méretre negyedik számú nemzetgazdaság a világon - kihúzhatja a világgazdaságot a válságból. Kínában novemberben 685 100 személyautó és haszonjármű kelt el, 14,56 százalékkal kevesebb, mint tavaly novemberben, jelentették a kínai autógyártók szövetségében (CAAM) csütörtökön. Ezzel az első tizenegy hónapban 8,63 millió jármű talált gazdára, 8,52 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. Európai mércével mérve az ütem továbbra is igen gyors, de kínai mércével mérve nem: az elmúlt években rendszeresen kétszámjegyű százalékos volt a növekedés. (MTI)
  • Az Egyesült Államokban ötéves rekord ütemben csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberben. A fogyasztók 3,8 százalékkal kevesebbet költöttek, mint októberben, közölte felmérésének eredményét a SpendingPulse, a MasterCard hitelkártyacég adatszolgáltató részlege csütörtökön. Októberben 1,5 százalékkal apadt a forgalom. A cég kommentárja szerint a visszaesés nem feltétlenül csak kevesebb vásárlást jelent, hanem azt is, hogy az árak csökkennek, illetve a vevők az olcsóbb árukat keresik. A novemberi visszaesésben a legnagyobb szerepe annak volt, hogy a benzin tovább olcsóbbodott, kevesebb mint a felébe kerül, mint a júliusi árcsúcs idején. Az autó- és az üzemanyag-vásárlást leszámítva, a fogyasztói költekezés 1,3 százalékkal volt kisebb novemberben, mint októberben, a 0,9 százalékos októberi visszaesés után. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön, egész napi csekély visszaesés után, zárásra összekapart némi nyereséget. A befektetőket óvatossá tette az erősödő jen és a kétség, hogy vajon az amerikai szenátus is jóváhagyja-e a 14 milliárd dollárnyi állami kölcsönt a nagy autógyáraknak. Ezért az elmúlt napok nyereségeit nagyrészt profitkivétel követte, főleg a hazai piacon érdekelt cégek részvényeiből, amelyek eddig erősödtek. Közben a Honda közel 7 százalékot, a Toyota másfél százalékot nyert a nap folyamán. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 60,31 pontos, azaz 0,70 százalékos nyereséggel 8720,55 ponton zárt. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A képviselőházon átment az autógyármentő csomag

    Százötven republikánus és húsz demokrata ellenkezése ellenére az amerikai képviselőház elfogadta az amerikai autógyáraknak szánt szövetségi mentőcsomagot. A javaslatot még a szenátusnak is el kellene fogadnia, az nehezebb menet lesz. A csomag ellenzői szerint inkább hagyni kéne bedőlni a gazdaságtalanul működő cégóriásokat.
  • Mélységi árfolyamrekordot állított be a font sterling a szerdai londoni kereskedésben az euróval szemben a brit gazdaságból érkező mind súlyosabb recessziós hírek hatására, és arra a kilátásra, hogy a brit jegybank további agresszív kamatcsökkentéseket hajt végre, akár nulla százalékra. Citybeli elemzők nem zárják ki, hogy néhány hónapon belül 1:1-es árfolyam alakul ki a két valuta között. A brit fizetőeszköz egysége az euró 1999-es létrehozása óta most először süllyedt 1,14 euró alá; napi mélypontját valamivel 1,136 euró felett érte el. A font az elmúlt egy évben több mint 20 százalékot gyengült az euróhoz képest.
  • Emelkedéssel, de jóval napi csúcs alatt zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A szerdai emelkedést az a befektetői derűlátás váltotta ki, hogy a kongresszus megszavazza az amerikai járműgyártóknak szánt támogatást. Ezzel elkerülhető lenne több járműgyártó csődje, és mindaz a kedvezőtlen hatás, ami a gazdaságot sújtaná. A törvényhozók már elvi megállapodásra jutottak arról, hogy a járműgyártók 15 milliárd dollár állami támogatást kapnak. Amennyiben a kongresszus jóváhagyja a tervet, a támogatást napokon belül átutalják. Erősítette még a tőzsdemutatókat az olajipari papírok drágulása, amit a kőolaj áremelkedése okozott.
  • Több mint 13 ezer embert bocsáthatnak el a cseh járműgyártók és autóalkatrész-gyártók a jövő év közepéig. Ennek oka, hogy csökken az autóeladás Európában és egyre kisebbek az exportmegrendelések. A Cseh Járműgyártó Szövetség szerdán megjelent felmérése szerint a megkérdezett 127 ágazati vállalat 13 552 dolgozóját tervezi elbocsátani a jövő év első felében. Az ágazat összesen 135 ezer embernek ad munkát. A kereslet csökkenése miatt december 19 és január 11 között leállítja a termelést a német Volkswagen AG leányvállalata, a Skoda Auto AS, amely Csehország legnagyobb exportálója.