Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.11.14. 13:34
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Japán 100 milliárd dollárig terjedő hitelkeretet bocsát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendelkezésére saját tartalékaiból, a globális pénzügyi válsággal küszködő feltörekvő gazdaságok megsegítésére, írta japán kormányilletékesekre hivatkozva a pénteki Financial Times. A londoni gazdasági napilap értesülése szerint ezt Aszo Taro japán kormányfő fogja bejelenteni a fejlett ipari hatalmak és a legnagyobb feltörekvő gazdaságok G20-as csoportjának hétvégi washingtoni rendkívüli csúcstalálkozóján. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Példát statuál velünk a világ

    A következő évben több makromutatónk is kedvezőbb lehet, mint Olaszországé vagy akár Franciaországé – mondta a Frankfurter Allgeimeine Zeitung-nak adott interjújában Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke nem kommentálta a riporter devizapiaci intervencióval kapcsolatos kérdését. A jegybank elnöke szerint a jelenlegi válság megmutatta a közös európai valuta értékét. Arról is beszélt, hogy alapkezelőknél van a vagyona, és mostanában inkább nem nézi meg a számlakivonatot, mert akkor elszomorodik.
  • Tíz százalékot erősödött az OTP, pár percre felfüggesztették a kereskedést. Most 2877 forinton állnak a részvények. A Fefüggesztés után endületesen menetelnek a papírok felfelé.
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 520 millió dollárt bocsát Szerbia rendelkezésére, jelentették be pénteken Belgrádban. Az erről szóló egyezmény csütörtökön született, az IMF és Szerbia képviselőinek október 28-án kezdett tárgyalássorozata végén. A készenléti keret - ha az IMF igazgatótanácsa és a szerb kormány is jóváhagyja a megállapodást - 15 hónapig, 2010. márciusig áll Belgrád rendelkezésére. Diana Dragutinovic pénzügyminiszter sajtóértekezleten kijelentette, csak annyit hívnak le belőle, amennyi feltétlenül szükséges. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Recesszióban az euróövezet

    Két egymást követő negyedévben csökkent a gazdaság az euróövezetben, ez recessziót jelent. Ilyen még nem volt az euróövezet történetében.
  • cikkünk a témában:

    A vártnál kisebb gazdasági növekedés

    A várakozásoknál rosszabb lett a harmadik negyedéves GDP, csak 0,8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az ipari termelésről szóló adatok is rosszabbak a vártnál. Magyarország bruttó hazai terméke 0,8 százalékkal nőtt, naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a KSH gyorsjelentéséből. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent a bruttó haza termék.
  • cikkünk a témában:

    Bajban vannak a jenhitelesek

    Alig egy éve vannak jenhitelek Magyarországon, a jen árfolyama azonban az utolsó két hónapban nagyot ugrott. Emiatt jelentősen emelkedett a jenben eladósodottak össztartozása. A bankok pluszfedezet bevonását vagy előtörlesztést kérhetnek. Ha az ügyfél egyiket sem tudja teljesíteni, felmondhatják a szerződését.
  • Németországban októberben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a hazai szabvány szerint számolva, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken végleges adatként, megerősítve az október végén megjelent előzetes becslést. Szeptemberben 0,1 százalékos volt a havi árcsökkenés és 2,9 százalékos a tizenkét havi infláció. (MTI)
  • Az eurót 269,50/70 forinton jegyezték péntek délelőtt kilenc óra után, szinte megegyező árfolyamon az előző nap délutáni 269,40/80 forinttal. Az árfolyam 268 és 270 forint között ingadozik a nyitás óta. (MTI)
  • Éves szinten 7,1 százalékkal növekedett a szlovák gazdaság a harmadik negyedévben, ami lassulást mutat a második negyedéves 7,6 százalék után. A szlovák statisztikai hivatal által pénteken nyilvánosságra hozott előzetes adat a várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanis a Reuters által megkérdezett elemzők is 7,1 százalékos GDP-növekedéssel számolta a harmadik negyedévre. (Portfolio)
  • Franciaország, Németországgal ellentétben, elkerülte a recessziót: a harmadik negyedévben 0,14 százalékos gazdasági növekedést sikerült elérnie az előző negyedhez képest, jelentette Christine Lagarde francia gazdasági miniszter pénteken. Az elemzők újabb, 0,1 százalékos visszaesésre számítottak, miután a francia GDP 0,3 százalékkal csökkent a második negyedben az előző negyedhez képest. (MTI)
  • Az FHB Jelzálogbank az első háromnegyedévben 5,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 23,2 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét - tette közzé a hitelintézet pénteken publikált gyorsjelentésében. A harmadik negyedévi konszolidált adózott profit 1,6 milliárd forint, amely az előző negyedévinél 41,2 százalékkal, a tavalyi harmadik negyedévinél 21,3 százalékkal magasabb. A konszolidált mérlegfőösszeg egy év alatt 14,1 százalékkal bővült, és szeptember végén 676,6 milliárd forintot tett ki. A bank szeptember végéig 7,425 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 40,1 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakáét, míg a swap hatás nélkül 8,475 milliárd forintot (45,9 százalékos növekedés).
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken, háromnapi süllyedés után, emelkedéssel zárta a hetet, bár a nap végére a napközben 5 százalékot is elérő javulás megfogyatkozott, mert a jen drágult, és az amerikai tőzsdemutatók határidős jegyzései lefelé indultak. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 223,75 pontos, azaz 2,72 százalékos nyereséggel 8462,39 ponton zárt. (MTI)
  • Pluszban nyitott a BUX, 497,91 pontos emelkedéssel, 12 343,16 ponton, ez 4,20 százalékos erősödést jelent. Az OTP részvényei erőteljesen emelkednek, negyed tízkor már 7,8 százalékos pluszban tartzkodtak.
  • Az amerikai tőzsdéken látott nem mindennapi rali Ázsiában is felfokozta a hangulatot, a főbb részvényindexek jelentősebb emelkedéseel készülnek a zárásra. A japán Nikkei 225 2,7, a kínai Shanghai Composite 1,9, a hongkongi Hang Seng 3,4, az ausztrál S&P/ASX 200 pedig 1,4 százalékkkal került feljebb. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Soros: Elkerülhetetlen a mély recesszió

    Soros György szerint "most már elkerülhetetlen a mély recesszió, és a depresszió lehetősége sem kizárt" - a magyar származású befektetési üzletember csütörtökön egy washingtoni kongresszusi meghallgatáson beszélt erről. A tőzsdeguru szerint elhibázott az amerikai bankmentés, szigorúbb feltételeket kellett volna követelni a százmilliárd dollárokért cserébe.
  • Hatalmas emelkedéssel zártak a főbb amerikai részvényindexek, a Dow 6,7, az S&P 500 6,9, a Nasdaq Composite pedig 6,5 százalékkal értékelődött fel. A volatilitás iszonyatos méreteket öltött, a Dow 800 pont körüli tartományban mozgott, jelezve a piacot uraló bizonytalanságot. A rali igencsak meglepő a gyenge kezdés után, és a rengeteg negatív hír közepette következett be.

    Art Hogan, a Jeffries & Co. vezető elemzője a következőket nyilatkozta a Marketwatchnak a ma történtekről: “A piac tudja, hogy a munkanélküliség emelkedik, hisz már beárazta a recessziót. Azt is tudja, hogy ilyen környezetben kevesebb PC-t vesznek az emberek, így az Intel profit-warningja nem számított igazán meglepetésnek. A befektetők egyszerűen elkezdték vásárolni a rendkívül nyomott szinteken tartózkodó részvényeket".

    (Portfolio)
  • A globális pénzügyi válsággal foglalkozó első világértekezlet előtt George Bush amerikai elnök csütörtökön arra szólította fel a világ vezetőit: csak szerény pénzügyi reformokban gondolkodjanak, a krízis ugyanis szerinte nem a szabad piac kudarcáról szól. A reformok nem fognak segíteni, ha túl messzire nyúlnak, és a szabad piac elvek feladásával, a kereskedelem korlátozásával járnak, üzente az elnök egy New York-i konferencián mondott beszédében. "A kormányzati beavatkozás nem gyógyír mindenre" - mondta a fejlett és fejlődő világot képviselő G20 csoport tanácskozása előtt. (MTI)
  • Oroszország 2 milliárd dollár hitelt nyújt Fehéroroszországnak. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország 15 évre adja a hitelt, amelynek a kamata 3 százalékkal haladja meg a londoni bankközi kamatot (LIBOR).

    Kudrin elmondta azt is, még nem született megállapodás arról, hogy Oroszország nyújt-e hitelt Izlandnak. (MTI)

  • Több mint másfél dollárral emelkedett a kőolaj ára csütörtökön. Az energiahordozó ára széles sávban mozgott, röviddel a kereskedés leállítása előtt még közel egy dolláros veszteségen volt, amikor a New York-i értéktőzsdén a DJIA indexe 300 pontot meghaladó mértékben esett. A DJIA mutatója azonban szinte pillanatok alatt a pozitív oldalra került és ezt követte az olajár is.

    Nem végleges adatok szerint az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 1,68 dollár emelkedéssel 56,20 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 1,94 dollárral 58,10 dollárra nőtt. (MTI)

  • Erősebb ingadozás után, végül lefelé irányuló mozgással fejezte be a napot csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdék egy része, miközben több index megtartotta nyereségét. A pesszimizmus változatlanul uralta a piacokat, aminek az oka gyakorlatilag ugyanaz: a világgazdaság kilátásai rosszabbodnak, ez pedig megtépázza majd a legtöbb vállalat eredményét.

    A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe a napot 850,22 ponton, előző napi zárása alatt 0,4 százalékkal, két hetes mélypontot elérve fejezte be. Veszteségét részben pénzügyi, részben nehézipari, elsősorban nyersanyagipari részvények árfolyamveszteségei okozták. (MTI)

  • A BUX egész nap nagyon hektikusan mozgott, járt mínuszban és pluszban is, végül 0,5 százalékos emelkedéssel zárt. Az OTP Bank a héten először zárt pluszban, a papírok ára 85 forintot emelkedett, 2615 forinton, 3,4 százalékos pluszban zárt. A Mol 3,5 százalékot emelkedett, 10 095 forinton zárt.

    A forintot is megrángatták, az euróval 272 forinton és 268 forinton is kereskedtek. A nap végén az árfolyam 270 forint volt.

  • Egyelőre nem találják az irányt a Wall Streeten. Fél órával nyitás után a Dow Jones 0,47, a Nasdaq 1,27, az S&P 0,21 százalékkal esett. Néhány perccel később megint felfelé indultak az indexek.
  • Másfél év után ismét 50 dollár alá esett az orosz Ural típusú olaj ára, melynek a magyar Mol olajvállalat is jelentős vásárlója. A referenciaként számon tartott olajkeverék ára alapján alakulnak Oroszország olajbevételei és ez utóbbiakra épül jelentős részben az orosz költségvetés is, amely jövőre 50 dollár feletti árral számolt. A jelentések szerint a költségvetés tarthatatlanná válhat és az államnak aranytartalékaihoz kell nyúlnia a büdzsé kiegyensúlyozása érdekében.

    Az elemzők szerint az orosz olaj árának esése nyomást gyakorol az orosz részvénypiacra és a rubelre is, utóbbi esetében a spekulánsok biztosan "fogadhatnak" további gyengülésére. Emiatt viszont az orosz központi banknak további rubelt mentő költséges intervenciókat kell majd végrehajtania. Ezen intervenciók következtében a bank tartalékai augusztus óta már mintegy 120 milliárd dollárnyi értékkel apadhattak, egyedül a csütörtöki napon több mint 9 milliárd dollárral, miután a rubel árfolyama két és fél éves mélypontra esett a dollárral szemben.

  • Nyitás után néhány perccel a Dow Jones 0,34 százalékos, a Nasdaq 0,16 százalékos, az S&P 0,64 százalékos pluszban volt.
  • Húsz romániai nagyüzem csökkenti termelését vagy zárja be kapuit a nemzetközi pénzügyi válság következtében megcsappant kereslet miatt. Az elmúlt hetekben ennyi gyár jelzett olyan korlátozó vagy éppen felszámolási intézkedést, amelyekkel alkalmazkodni próbálnak az új helyzethez. Az Adevarul című napilap csütörtökön közölt összeállítása szerint Bukarestben a Nestlé és a Coca Cola gyár, Brassóban pedig a Kraft Foods csokoládégyár és a Colgate Palmolive zárja be kapuit. (MTI)
  • A vártnál kissé jobban csökkent szeptemberben az amerikai külkereskedelem deficitje: 56,47 milliárd dollárra, az elemzők által várt 57,3 milliárd helyett. A szeptemberi adattal együtt az augusztusit is 59,08 milliárd dollárra lefelé módosították, a korábban kiadott 59,14 milliárdról. Az import szeptemberben 5,6 százalékkal 211,87 milliárd dollárra esett, az export 6,0 százalékkal, 155,4 milliárd dollárra csökkent a lassuló amerikai gazdaságban. (MTI)
  • A K&H bank bejelentette, hogy november 17-én megszünteti a svájci frank alapú hitelezést. Hétfőtől így a bankban már csak euró- és forintalapú kölcsönöket lehet felvenni. A bank bejelentése szerint megszüntetik a frankos ingatlanfedezetű és fedezetlen lakossági hiteleket, illetve – devizanemtől függetlenül – jövedelemigazolás nélküli lakossági jelzáloghitel-kérelmeket em fognak befogadni.
  • Egyre közelebb kerül az 1000 milliárd dolláros bűvös határhoz a pénzügyi szektor szereplői által elkönyvelt veszteségelírások összértéke és az IMF prognózisai szerint elérheti az 1400 milliárd dollárt is, miután a hitelpiaci válság elmélyülése következtében a negyedik negyedévben tovább folytatódhatnak a leírások. A pénzügyi vállalatok már összesen 918 milliárd dolláros leírást könyveltek el 2007 eleje óta. (Portfolio.hu)
  • Magyarország könnyű prédának bizonyult a spekulánsok számára a globális pénzügyi válságban, mert nem tagja az euróövezetnek, de nem kellene az IMF segítségére támaszkodnia – jelentette ki az osztrák jegybank kormányzója, aki egyben az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja. Ewald Nowotny szerint az euróövezeten kívüli országok könnyű prédái a spekulációnak. - Mindazonáltal az EU országok számára prioritás kellene legyen, hogy nem támaszkodnak az IMF-re - hangsúlyozta Nowotny, és ezzel összefüggésben javasolta az Európai Unió kelet-európai tagok megsegítésére szánt válságalapjának megduplázását, 50 milliárd euróra. (MTI)