2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ÁKK az előző, január 6-i aukcióval megegyező összegben, 40 milliárd forint értékben hirdetett meg 3 hónapos diszkont kincstárjegyet jegyzésre. Az elsődleges forgalmazók 58 (múlt héten 76) ajánlatot nyújtottak be 80,28 (múlt héten 74,304) milliárd forint értékben. Az ÁKK 8 (múlt héten 39) ajánlatot fogadott el a teljes meghirdetett összegre. A túljegyzés mértéke 2,00-szeres lett, az előző aukció 1,86-os mutatója után. A teljes kibocsátás a múlt hetivel megegyező 52 milliárd forint volt. Az aukción 9,40 százalékos átlaghozam alakult ki, 40 bázisponttal magasabb az előző értékesítés hozamánál. (MTI)
  • Romániában 2008 decemberében a munkanélküliségi ráta elérte a 4,4 százalékot, amely több mint 403 ezer munkanélkülit jelent. Az állástalanok aránya novemberben 4,1 százalék volt. A munkanélküliségi ráta az országos átlag alatt marad a Magyarországgal szomszédos megyék közül Szatmár, Arad és Bihar megyében, amelyekben az állástalanok aránya 3 százalék. Országosan a legalacsonyabb mértéket Ilfov és Bukarest megyében éri el a számuk: 1,4 és 1,7 százalékkal. Temes megyében 1,6 százalékos a munkanélküliségi ráta, Kolozs megyében pedig 2,9 százalék. (MTI)
  • Még azt megelőzően tett nyilatkozatot Veres János pénzügyminiszter, hogy az IMF-fel megkezdődtek volna a mai tárgyalások. A Concorde Call beszámolója szerint azt mondta, hogy az IMF-fel való tárgyalás után a piac számára is nyilvánvalóvá válik majd, hogy a forint elleni "mesterséges" spekuláció alaptalan volt, mindössze pletykákra és fals információkra hagyatkozott. Veres szerint "lehetetlen", hogy Magyarország ne teljesítse költségvetési céljait, illetve jelezte, hogy a kormány és az IMF egyetért a gazdasági tervek területén. (portfolio.hu)
  • Nem gondolom, hogy az IMF magyarországi látogatása lett volna a fő ok a forint elmúlt napokbeli zuhanása mögött - fejtette ki meglátását a Portfolio.hu-nak Tóth Gyula, az UniCredit Bank bécsi stratégája. Õ úgy látja, hogy ez egy természetes folyamat a folyó fizetési mérleg hiányos devizák számára a visszaeső tőkeáramlások miatt. Jelzése szerint az elmúlt napokban jóval kisebb volumenű volt a hedge fundok felőli flow, mint októberben. Tóth felhívta rá a figyelmet, hogy a forint nem gyengült sokkal többet, mint a feltörekvő európai térség többi fontosabb devizája (lengyel zloty, román lej, török líra). Jelezte azonban, hogy a forint gyengülése most nagyobb piaci forgalom mellett zajlott le, mint októberben, a 23.-i magyar nemzeti ünnep környékén.

    Tóth Gyula szerint rövid távon stabilizálódhat egy kicsit a forint, de a 286-os, eddigi történelmi mélypontot mindenképpen megpróbálhatják majd egyes szereplők megdönteni. Véleménye szerint van esély a 300-as euróra is, és arra számít, hogy az IMF "nem engedné" a Magyar Nemzeti Banknak, hogy 300 alatti euróárfolyam mellett agresszíven interveniáljon a forint védelme érdekében. (portfolio.hu)

  • Az elmúlt néhány percben 285 forintig erősödött a euró árfolyama. Egyelőre még nem született új történelmi mélypont.
  • Kedden reggel folytatódott az euró gyengülése a dollárhoz képest arra az általános várakozásra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) 50 bázispontú kamatcsökkentésről határoz csütörtökön. A szakértők szerint kedden összességében tovább erősödik a dollár az euróval szemben. Röviddel 8 óra előtt a bankközi devizapiacon az euró 1,3270 dolláron állt a hétfő késő esti 1,3359 dollár után. Röviddel korábban egy hónapja legalacsonyabb szinten volt az euró, akkor 1,3262 euró ért 1 dollárt. A forintot illetően a szakértők azt mondták, hogy tovább gyengül majd, miután hétfőn az euró 280 forint fölé került. Egyes szakértők szerint kedden az euró 290 forintig erősödik. Röviddel 8 óra előtt az euró 283,57 forintra emelkedett a hétfő késő esti 282,80 forintról (+0,27 százalék). A dollár 211,13 forintról 213,06 forintra drágult (+0,91 százalék). (forrás: MTI)
  • Veszteséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a csökkenés mértéke több mint egy hónapon belül a legnagyobb volt. A befektetőket aggodalommal töltötte el, hogy a Citigroup árfolyama 20 százalék körüli mértékben csökkent arra a hírre, hogy a bank el akarja adni a Smith Barney brókercégben való többségi részesedését a Morgan Stanley banknak. A hírre esett a Morgan Stanley részvényeinek az árfolyama is.

    Lefelé húzta a mutatókat, hogy a küszöbön álló negyedik negyedévi jelentési időszak - amely az Alcoa beszámolójával indul - nem sok jóval kecsegteti a befektetőket, attól tartanak, hogy beszámolók az amerikai gazdasági válság elmélyülését fogják jelezni. A zárás után jelenőt Alcoa 7 százalékkal esett, miután elemzők eladásra javasolták az alumíniumipari csoport papírjait. Esett a nyersanyagpiaci, valamint a kőolajipari cégek részvényeinek az árfolyama is a főbb nyersanyagok, illetve a kőolaj árának csökkenése miatt.

    A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,09 százalék (32,80 pont) csökkenéssel 1538,79 ponton zárt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8474,05 ponton fejezte be a napot, 1,46 százalék (125,13 pont) hanyatlással. A mélyülő gazdasági válság jeleként a kőolaj ára jelentősen esett, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 3,24 dollárral 37,59 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon (NYMEX) februárra. Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3404 dollárra gyengült, és 282,88 forintot ért a pénteki 278,00 forint után (+1,62 százalék). (MTI)

  • A reggeli 279 körüli nyitást követően délelőtt csak átmenetileg, a délután második felében azonban a jelek szerint tartósabban is a 280-as szint fölé emelkedtek a forint euróval szembeni jegyzései. A kurzus fél négy után egészen 281-ig emelkedett, majd négy körül 280,80-280,20 körül járt a kereskedés a bankközi piacon. Öt óra előtt nem sokkal már 281,80 közelében mozogtak a jegyzések.

    A délután indult régiós devizagyengülés során a lengyel zloty euróval szembeni kurzusa 4,04-ről mostanra 4,10-ig ugrott. A pénteki zárószinthez képest mintegy 2,5 százalékos zloty-zuhanás a forint esésénél (másfél százalék) nagyobb. A török líra és a dél-afrikai rand is másfél százalék körüli leértékelődést produkált ma az euróval szemben.

    A romló térségi piaci hangulat jellemzően a recessziós félelmekkel, illetve az infláció várhatóan intenzív süllyedése miatti lendületes jegybanki kamatcsökkentésekkel függ össze.

  • A délelőtti erősödés átmenetinek bizonyult, újra 280 forint fölé kúszott az euró ára.
  • cikkünk a témában:

    Évente több ezer japán hal bele a túlórázásba

    Japánban évente sok ezer ember dolgozza magát halálra. A japánok már külön szót is találtak a jelenségre: karosinak nevezik a túlórázás miatti halált. Egy új felmérés szerint a dolgozók több mint fele túlterheltnek érzi magát. A karosi még több áldozatot szedhet a válságban.

  • Szlovákia ipari termelését 2008 novemberében törte meg a világgazdasági válság - derült ki a Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból, amelyet a pozsonyi Új Szó napilap ismertetett. Tavaly október végéig még a növekedés jellemezte a szlovák ipart. Az év elején, januárban 8,7, februárban pedig 13,1 százalékos volt a bővülés, ám a nyári hónapoktól kezdődően már csak 0,1-6,3 százalék között mozgott a növekedés éves üteme. Novemberben pedig 7,1 százalékkal, 10 éve nem tapasztalt mértékben esett vissza a termelés.

    A novemberi törés döntően az autógyártás hanyatlása okozta. A nemzetközi gazdasági válság miatt mindhárom, Szlovákiában üzemeket működtető cég, a Volkswagen, a Peugeot-Citroen és a KIA Motors is visszafogta a termelését, ezért a járműgyártás hanyatlása 2007 novemberéhez viszonyítva elérte a 16,4 százalékot. Az autóiparhoz kötődő beszállítók is sorra jelentik be a megrendelések visszaesését vagy elbocsátásokat - írja az Új Szó. Ráadásul a gázellátás leállása is gondokat okoz: 2009 januárjának második hétvégéjén például egyetlen hazai autógyártó sem üzemelt, emellett leállt a Steiger sörgyár, a poprádi Whirlpool háztartásigép-gyártó, a Matador abroncsgyár, néhány cementgyár, a Slovnaft és a U. S. Steel pedig jelentősen csökkentette a tevékenységét. Az építőipar még 2008 novemberében is lendületben volt, 13,2 százalékos növekedési ütemmel - az ágazat havi összteljesítménye először lépte túl a 600 millió eurót.

    Szlovákia másik húzóágazata, a Sonyra és a Samsungra épülő elektronika még tartotta magát novemberben, 2,4 százalékkal bővült, ám ez eltörpült az októberben mért 21 százalékhoz képest. Szlovákia behozatala és kivitele ugyancsak hanyatlott novemberben. Az import 13,2, az export 15, százalékkal esett vissza 2007 hasonló időszakához képest.

  • Több tízezer alkalmazottja számára rövidített munkaidőt rendelt el hétfőtől a Daimler. A Mercedeseket is gyártó tekintélyes német autógyár az elmúlt hónapok rendkívül súlyos értékesítési nehézségei miatt határozta el a döntést, amely a Daimler több németországi üzemét érinti, így egyebek között Stuttgart melletti untertürkheimi üzemet, valamint a konszern legnagyobb németországi gyárát, a sindelfingeni gyárat. Az elhatározott intézkedés keretében az érintett alkalmazottak március végéig több Daimler-gyárban heti négy - sőt egyes esetekben heti három - napot dolgoznak. Hétfői értesülések szerint a rövidített munkaidő mintegy 35 ezer alkalmazottra vonatkozik. Mindezzel összefüggésben a Daimler vezetői azt hangoztatták, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező autógyár saját erőből igyekszik úrrá lenni az egész autóipart sújtó válságon, s nem kíván külső segítséget igénybe venni. Ismeretes, hogy az elsősorban az anyavállalat General Motors pénzügyi válsága miatt nehéz helyzetbe került Opel kormányzati támogatásért, azaz több mint 1 milliárdos állami garanciavállalásért folyamodott, amiről állítólag az elkövetkező hetekben születik végleges döntés. A nyilatkozatok szerint azonban a Daimler nem kíván hasonló garanciáért folyamodni.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 48,85 pontos csökkenéssel, 12 489,95 ponton nyitott hétfőn. A legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 0,39 százalékkal gyengült. (MTI)
  • Már a 280-as szinthez közelített a forint/euró árfolyam, de hétfő reggel aztán kisebb erősödésnek indult a forint: reggel kilenc órakor az euró ára 278 forint alá csúszott.
  • Csökkenéssel kezdhetnek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn a szakértők várakozása szerint. A megfigyelők becslése szerint hétfőn a londoni FTSE100 index 33 pontos, a frankfurti DAX30 mutató 50 pontos gyengüléssel indíthat. A tőzsdemutatókra kezdetben elsősorban az a pénteken ismertetett adat lesz befolyással, hogy 1945 óta tavaly csökkent a legnagyobb mértékben a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, ahol a munkanélküliek aránya 16 éve legmagasabb szintre nőtt decemberben.

    A munkanélküliség növekedése komoly befolyással van a keresletre és végeredményben a vállalati eredményekre. Eközben Európában is egymás után látnak napvilágot a kedvezőtlen gazdasági adatok: novemberben a vártnál nagyobb ütemű volt a német ipari termelés visszaesése, a feldolgozóipar termelésének a hanyatlásáról közöltek adatot Nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban. Hétfőn reggel jórészt veszteségen álltak az ázsiai tőzsdék. A térség vezető börzéje, a tokiói zárva volt.

    Az amerikai DJIA határidős jegyzése nem túlságosan jelentős, 12 pont, a Nasdaq-é 6 pont gyengülést jelzett. A WTI olajfajta hordónkénti ára 64 cent csökkenéssel 40,19 dolláron állt. Röviddel 7.30 óra előtt a bankközi devizapiacon az euró 1,3409 dollárra gyengült a péntek késő esti 1,3473 dollár után. A dollár 90,14 jenről 90,15 jenre erősödött.

  • Veszteséggel, napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,8 százalék (45,42 pont) csökkenéssel 1571,59 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8599,18 ponton zárt 1,6 százalék (143,28 pont) hanyatlással.

    A szakértők szerint a csökkenést elsősorban az okozta, hogy decemberben tovább nőtt a munkanélküliek száma az Egyesült Államokban. Rontotta a befektetői hangulatot a vállalati eredményekkel kapcsolatos bizonytalanság és a recesszió további mélyülésétől való félelem is.

  • A nyitáskori halvány pluszra most paradicsomi állapotként emlékezhetnek vissza a Budapesti Értéktőzsdén emelkedésre játszók, a BUX 3,6 százalékkal zárt alacsonyabban tegnapi értékénél. A nagyobb részvények közül a Mol-OTP-Richter-trió 4 százalék körüli esést szenvedett el, az MTelekom megúszta 1,1 százalékos csökkenéssel.
  • A nap nagy részében a 275-276 közötti sávban mozog a forint az euróval szemben, ami lényegében a tegnap délutáni kurzusnak felel meg.
  • A munkaügyi minisztérium decemberi munkaerőpiaci jelentése szerint - az elemzői várakozásoknak amúgy megfelelő - 524 ezer munkahely szűnt meg az USA-ban, ami igen rossz fényt vet az előttünk álló negyedévek növekedési folyamataira nézve. Ilyen sokan mint tavaly legutóbb 1945-ben vesztették állásukat az USA-ban. A munkanélküliségi ráta 7,2 százalékra, 15 éves csúcsra emelkedett, míg az elemzők 7 százalékos értékre számítottak. (Portfolio.hu)
  • Az eddig foglalkoztatott 149 főből 99 elbocsátását jelentette be a bútorgyártással foglalkozó Sellaton rt. az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ debreceni kirendeltségén - írta pénteken a Hajdú-bihari Napló. A lapnak Jáczku Tamás, a munkaügyi kirendeltség vezetője elmondta, hogy december 20. és január 7. között ez volt az egyetlen csoportos létszámleépítési bejelentés a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

    A régió három megyéjében - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg - az említett időszakban összesen 32 munkáltató jelezte mintegy 2800 dolgozó elbocsátását. A legrosszabb a helyzet Szabolcsban, hiszen a legtöbb regisztrált munkanélkülit számon tartó megyében 11 cég 1202 fő csoportos leépítését jelezte előre. (MTI)

  • Meglepő erőt mutatott tegnap a hazai tőzsde, amíg a többiek estek, a BUX emelkedni tudott, visszatáncolva 13000 pont fölé. A benchmark jelenleg is ezen szint környékén oldalaz, 0,2 százalékos a mínusz, és vélhetően a délutáni, sorsdöntő amerikai foglalkoztatottsági adatokig nem is fog érdemi elmozdulást produkálni. A nagyobb részvények közül a nyitás után szűk egy órával az OTP 0,6 százalékos pluszban, a Mol 1,2 százalékos mínuszban van, a Richter és az MTelekom ára ott van, ahol tegnap volt.
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken vegyes irányzatú forgalomban végül veszteséggel zárt. A befektetőket elriasztotta, hogy a világgazdasági aggodalmak miatt ismét nő az érdeklődés a japán államadósság iránt, ettől napközben drágult a jen, ami árt az exportőrök kilátásainak. A fejlett technológiai részvényeket külön megviselte a TDK profitfigyelmeztetése: rekord veszteségre számít a márciussal záruló pénzügyi évben. Közben a japán kormány legújabb konjunktúrajelentése megerősítette, hogy mélyül a recesszió. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 39,62 pontos, azaz 0,45 százalékos veszteséggel zárt. Ezzel szemben A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng mutató 1,15 százalékos nyereségben, a szöuli Kospi 2,05 százalékos nyereségben, a sanghaji összetett mutató 0,28 százalékos nyereségben volt az előző záróhoz képest. (MTI)
  • A rossz vállalati előjelek ellenére nem zuhantak be az amerikai tőzsdeindexek, a kezdeti nagyobb esésüket szépen ledolgozták, vagy mérsékelték a kereskedés végére. A három fő részvényindex közül kettő, az S&P500 és a Nasdaq végül is emelkedett, előbbi 0,34, utóbbi 1,12 százalékkal. A Dow Jones ellenben kis mínuszt hozott össze, 0,31 százalékkal zárt alacsonyabban szerdai záróértékénél.
  • Belső vita alakult ki az amerikai Demokrata Pártban Barack Obama megválasztott elnök körvonalazódó gazdasági ösztönző csomagjáról; a párt több vezetője ellenzi az adócsökkentési terveket. Vezető demokrata szenátorok véleménye szerint a tervbe vett nagy mértékű adócsökkentések egyáltalán nem lesznek élénkítő hatással a gazdaságra, és kis szerepük lesz a munkahelyteremtésben. A héten Obama részvételével kiterjedt egyeztetések kezdődtek a kongresszusban egy jelentős, csaknem 800 milliárd dolláros ösztönző csomagról. A leendő elnök csütörtökön nagyívű gazdasági témájú beszédben figyelmeztetett: a kormány tétlenségének súlyos következményei lehetnek, egy merész ösztönző csomag nélkül a recesszió még évekig elhúzódhat, a munkanélküliség aránya kétszámjegyűvé válhat. (MTI)
  • A forint euróval szembeni árfolyama két órája a 274-es szintnél jár, ami 5 egységgel gyengébb árfolyamot jelent a tegnapinál.
  • A nap nagy részében alacsonyabban állt tegnapi értékénél a BUX, a zárásban azonban felhúzták a pozitív tartományba, 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést a részvényindex. A nagyobb részvények közül az OTP 3 százalékkal lett olcsóbb és 2950 forinton zárt, az MTelekom fél százalékot, 549 forintra esett. Ezzel szemben a Mol és a Richter emelkedett, 1,9, illetve 1,7 százalékkal.
  • A tegnapi nagy esés után az amerikai részvényindexek ma is folytatták a csökkenést, nyitás után szűk fél órával már 1 százalék körüli mínuszban vannak.
  • A közelgő amerikai gyorsjelentési szezon szempontjából újabb kedvezőtlen hír látott ma napvilágot, a Wal-Mart ugyanis úgynevezett profit warningot tett közzé (vagyis jelezte, hogy a profitja érdemben elmaradt a piaci várakozásoktól) negyedik negyedévére, miután a decemberi értékesítések elmaradtak a várakozásoktól. A Wal-Mart eredményeit különösen nagy figyelemmel követi a piac, ugyanis mérete és diverzifikált termékportfóliója következtében az amerikai gazdaság állapotát mutató indikátornak tekintik a befektetők. (Portfolio.hu)
  • Múlt héten a várt 550 ezerre való jelentős növekedés helyett 467 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. A friss adat - amely 24 ezerrel még a megelőző hetit is alulmúlja - kisebb pozitív meglepetést okozott. Legutóbb október elején fordultak ilyen kevesen munkanélküli segélyért az USA-ban. A négyhetes mozgóátlag, amely a heti nagyobb ingadozásokat kisimítja 551,5 ezerről 524,5 ezerre csökkent. Ezzel szemben a munkaerőpiaci folyamatok gyengeségét jelzi, hogy a tartósan munkanélküli segélyből élők létszáma 101 ezerrel 4,611 millióra, több mint 26 éves csúcsra emelkedett. Ez a szám azt jelzi, hogy az állás nélkül maradtaknak mennyire nehéz újból munkahelyet találniuk. (Az állásvesztők 16 hónapon keresztül részesülhetnek munkanélküli segélyben az USA-ban.) (Portfolio.hu)
  • A 275-ös szint sem tudta megállítani a forint euróval szembeni árfolyamát.