Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A várt további süllyedéssel szemben érdemben emelkedett decemberben az ISM intézet által számolt szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser index az Egyesült Államokban. A mutató a novemberi (11 éves mélypontot jelentő) 37,3 pontról 40,6 pontra ugrott, holott az igen gyenge karácsonyi kiskereskedelmi forgalmi tapasztalatok, illetve az elhúzódó ingatlanpiaci és munkaerőpiaci problémák miatt további (36,5 pont körülre) süllyedést valószínűsített a piac. (Portfolio.hu)
  • Közel 80 ezren, az előző évhez képest kétszer annyian jelentkeztek felvételre a spanyol hadseregbe 2008-ban a gazdasági válság és a magas munkanélküliség miatt - jelentette az El País című spanyol napilap kedden. A sorkötelezettség hét évvel ezelőtti eltörlése óta első alkalommal fordult elő a spanyol fegyveres erőknél, hogy háromszor több volt a pályázó, mint a betöltésre váró poszt. A hadsereg így most megteheti, hogy a legjobb jelöltek közül válogasson. (MTI)
  • A nyitás után mínuszban is jártak, mostanra már közel 5 százalékos pluszba kapaszkodott az OTP és a Mol a Budapesti Értéktőzsdén. A bankpapír 3140-nél forog, az olajpapír pedig 10800 forint körül jár. Ez a két részvény húzza a BUX-ot, amely 2,6 százalékkal van magasabban a tegnapi záróértékénél.
  • A német kormánykoalíció tagjai részben megállapodtak arról, hogy a következő két évben 25-25 (összesen 50) milliárd eurót költenek a gazdaság élénkítésére. A pénzügyi válság kirobbanása óta ez már a második gazdaságélénkítő csomag Németországban. A megállapodásra azt követően került sor, hogy az Angela Merkel vezette kabinet belátta, hogy az első (12 milliárd eurós) csomag nem lesz elegendő ahhoz, hogy életet leheljen Európa legnagyobb gazdaságába. Ez pedig igen fontos, tekintettel arra, hogy a pesszimista elemzők szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságába került a német gazdaság. Merkel konzervatív pártjának és a velük koalícióban álló szociál demokratáknak sikerült megegyezniük a program fő pontjaival kapcsolatban, a terv véglegesítésére azonban csak - az adócsökkentési kérdések megvitatásához hasonlóan - január 12-én kerül sor. Bár a felek a főbb kérdésekben (infrastruktúrális beruházások) megállapodtak, Peter Struck, a szociáldemokraták parlamenti vezetője elmondta, hogy pártja nem támogatja a magas jövedelműeket terhelő adók csökkentését, szerinte ugyanis "ez nem helyes út". (Helyette arra tettek javaslatot, hogy a felső jövedelmi kategóriába tartozók adóját átmenetileg 2.5 százalékponttal 47.5 százalékra emeljék.) Az adócsökkentési kérdések mellett még a szociális juttatások kiterjesztésének módja is megvitatásra vár. (Portfolio.hu)
  • A jelentős olajáresés és konjunktúragyengülés következtében bő kétéves mélypontra, 1,6 százalékra csökkent az eurózóna fogyasztói árindexe. Ilyen alacsony inflációs rátáról legutóbb 2006 októberében tette jelentést az Eurostat. 2 százalék alatti fogyasztói árindexről legutóbb 1997-ben tettek jelentést, ami újabb indokot adhat a kamatcsökkentési sorozat folytatására. A soron következő kamatvágásra jövő csütörtökön kerül sor, a várakozások szerint 50 bázisponttal, vagyis fél százalékponttal 2 százalékra csökkenti irányadó rátáját az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. (Portfolio.hu)
  • Európán belül a felső negyedbe tartozik a BUX mai teljesítménye alapján. 11 óra után nem sokkal másfél százalékos pluszt mutat a részvényindex, a prímet az OTP- és a Mol-papírok viszik, 2,7, illetve 2,1 százalékos pluszukkal. Előbbi ára 3075, utóbbié 10600 forint körül jár.
  • Újabb, összesen 11 napra függeszti fel a gyártást a Toyota februárban és márciusban japán gyáraiban, miután az amerikai autóértékesítések zuhanása miatt az értékesítőknél felhalmozódtak az eladásra váró járművek. A társaság már korábban három napos leállást határozott el januárra 12 japán gyárában. Az alkalmazottak ezalatt fizetett szabadságot kapnak. A japán gyárak leállása szinte példa nélküli a vállalatnál, utoljára 1993-ban került sor egy napos szünetre, miután a jen erősödése nyomást gyakorolt a bevételekre. Decemberben 37%-kal értékesített kevesebb gépjárművet a Toyota az Egyesült Államokban, amely a Toyota a legnagyobb piacának számít, Japánban pedig 18%-os visszaesést tapasztalt az év utolsó hónapjában. Az Egyesült Államokban értékesített járművek 40%-a készül a társaság japán gyáraiban. Soha nem gondoltam volna, hogy a válság ilyen gyorsan elterjed és ilyen mély hatása lesz - közölte a Toyota elnöke. Szeretném azt hinni, hogy az idei évben elérjük a mélypontot. De az autószektor igen nehéz helyzetben van. Továbbra is feltételeznünk kell, hogy a jelenlegi helyzet folytatódik - közölte a vezető. Az autógyártók sorra jelentettek be termeléscsökkentéseket, miután a pénzügyi válság elmélyülése következtében a hitellehetőségek beszűkültek, amely visszavetette a keresletet a gépjárművek iránt. 2008-ban az Egyesült Államokban 16 éves mélypontra estek az értékesítések. (Portfolio.hu)
  • Drámai mértékben zuhantak decemberben az autóértékesítések az Egyesült Államokban, miután a pénzügyi válság miatt a hitellehetőségek beszűkülése és a gazdasági problémák visszavetették a gépjárműk iránti keresletet. Az év utolsó hónapjában 36%-kal zuhantak az amerikai autóértékesítések és ezzel a teljes 2008-as évi értékesítések 16 éves mélypontra csökkentek az Autodata adatai szerint. A teljes 2008-as évben ezzel 13.2 millió darabra rúgtak az értékesítések, amely 16 éves mélypontot jelent és 18%-kal alacsonyabb, mint 2007-ben. (Portfolio.hu)
  • A kedd reggeli kereskedésben tovább folytatja kiváló teljesítményét a dollár az euróval szemben. A jegyzések hajnalban ismét az 1,36-os szint alá kerültek (reggelre már 1,35 alá), ami újra három hetes csúcsot jelent az amerikai fizetőeszköz számára. A dollár a japán jennel szemben is tartja három hetes csúcsát. A dollár erejét elsősorban a január 20-án hivatalba lépő új amerikai elnök gazdaságélénkítő csomagjáról eddig kiszivárgott információk táplálják. A dollár a forinttal szembeni árfolyama megközelítette a 200-as szintet. (A forint az euróval szemben a 267 közelében mozog.)
  • A Marks & Spencer világszerte 1000 fős elbocsátást tervez a hírek szerint. Ma a Logitech 15 százalékos leépítést jelentett be, amit a globális gazdasági lassulással indokolt a társaság. A cég jelenleg 9000 alkalmazottal rendelkezik, vagyis 1350 főt bocsát el. (Portfolio.hu)
  • A kínai központi bank elemzőrészlegének legfrissebb előrejelzése szerint a kínai gazdaság idén várhatóan 8%-ra lassul a 2008-as (becsült) 9,3%-os érték után. Az előrejelző iroda prognózisa szerint az infláció drasztikusan lecsökkenhet a tavalyi 6%-ról, akár 3 %-ra szelídülhet a drágulási ütem. (Portfolio.hu)
  • Nyitás után egy órával halvány, 0,2 százalékos pluszban van a BUX. A nagyobb részvények közül a Mol teljesít a legjobban, 1,2 százalékos emelkedést mutat az olajpapír. Az OTP kis pluszban, a Richter és az MTelekom kis mínuszban.
  • Jelentősen, de az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben csökkentek decemberben a nagy amerikai autógyártók eladásai az Egyesült Államokban. Ennek köszönhetően a Ford árfolyama 4,9, a General Motorsé pedig 1,6 százalékkal emelkedett a New York-i értéktőzsdén. Az amerikai piacon tavaly decemberben 36, az év egészében pedig 18 százalékkal estek vissza az újautó-eladások 2007 azonos időszakához viszonyítva. Tavaly 13,2 millió új autót adtak el, ami a legalacsonyabb szintnek felel meg 1992 óta.

    Decemberben 53 százalékkal, a 2008-as év egészét tekintve 30 százalékkal 1,45 millióra esett vissza az eladott Chryslerek száma. A legnagyobb autógyártó, a General Motors (GM) közel 222 ezer új autó értékesítéséről számolt be. Ez 31 százalékos visszaesést jelent a 2007. decemberi adathoz képest, de így is sokkal kedvezőbb az elemzők által várt 39,3 százaléknál. A Ford 32,4 százalékkal kevesebb új autót adott el tavaly decemberben, az év egészében pedig 20,7 százalékos csökkenést regisztrált.

    Az amerikai autópiacon jelentős részesedéssel bíró japán cégek számára is kemény volt a december: a Toyota 37, a Honda 35, a Nissan pedig 31 százalékkal kevesebb autót adott el éves összehasonlításban. Decemberben 141 949, az év egészében pedig 2,22 millió (-16 százalék) autót adott el a piacvezető Toyota. (MTI)

  • A reggeli nyitáshoz képest gyengült, de a napközben elért szintekről valamennyit visszakapaszkodott a forint: bár az euró ára reggel még 266 forint alatt is járt, később elérte a 268 forintot is, majd 266,50 körül fejezte be a napot.
  • Egy délutáni vágtával a napközben jellemző 3-4 százalékos pluszból 4,7 százalékos erősödésig jutott a tőzsde, a BUX így 577 pontos emelkedéssel 12 819 ponton zárt. A Graphisoft (-0,7%) és az Állami Nyomda (-0,1%) kivételével valamennyi papír erősödött, a legnagyobb mértékben a Richter, 6,6 százalékkal, így 30 280 forinton zárt. Az OTP 4,2 százalékos erősödése 2995 forintos záróárat hozott, a Mol 5,2 százalékkal emelkedett, így 10 380 forinton zárt.
  • Az Észak-alföldi régióban a duplájára nőtt a bejelentett csoportos létszám-leépítések száma 2008 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. "Október 1-je óta a régió három megyéjében 32 munkáltató jelentette be csoportos létszám-leépítési szándékát, ami 2818 főt érint", mondta el Temesfalvi Miklós, az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főosztályvezetője. A régióhoz tartozó megyék közül a legtöbb regisztrált munkanélkülit számon tartó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 11 munkáltató jelezte leépítési szándékát, ami 1202 dolgozót érint. "Azért fogalmazunk úgy következetesen, hogy leépítési szándék, mert tapasztalataink szerint csak a legutolsó esetben mondanak fel a dolgozóknak", hangsúlyozta a munkaügyi szakember. Temesfalvi hozzátette azt is, hogy ezt látszik bizonyítani, hogy eddig már 627 dolgozónál kérték a munkahely megtartó támogatást. A bejelentések szerint 80 százalékban az ipari termelő üzemek jeleztek létszámcsökkentést. (MTI)
  • Eséssel indult a részvénykereskedelem hétfőn New Yorkban: a tőzsde DJIA mutatója 0,9 százalékot zuhant a kereskedés első perceiben, majd a zuhanás megállt. A Nasdaq piac vesztesége ez idő alatt 0,8 százalékos volt, de a piac composite indexe ugyancsak "szünetet tartott" a lejtmenetben. A Wall Street korai veszteségei lehúzták a vezető nyugat-európai tőzsdék mutatóit is, melyek közül a londoni FTSE-100 a New York-i nyitáskor már 0,2 százalékos, a párizsi tőzsde CAC-40 indexe pedig 0,3 százalékot meghaladó veszteségben volt. A frankfurti DAX-30 eközben elvesztette minimális emelkedését. A határidős piac nyersolaj ára is csökkenést mutatott a hétfői New York-i tőzsdenyitásnál: az amerikai WTI jegyzése 46,21 dollárnál járt, a Brent olajé 49,53 dollárnál. Röviddel reggel 6.30 óra után még a WTI olajfajta ára 85 cent emelkedéssel 47,19 dolláron állt februárra. A Brent hordónkénti ára 59 centtel 50,39 dollárra nőtt. Az euró a hétfői New York-i tőzsdenyitásra 1,3611 dollárra gyengült. (MTI)
  • A monetáris tanács az előzetesen meghirdetett rendjének megfelelően nem tárgyalt mai ülésén a kamatszint változtatásáról – közölte a jegybank. Előzetesen egyes szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy a jegybank rendkívüli kamatcsökkentéssel él.
  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) november 17. óta első alkalommal hirdetett meg 6 hetes kincstárjegyet értékesítésre, a hétfői aukció csaknem három és félszeres túljegyzés mellett óriási, 269 bázispontos hozamcsökkenést hozott. Az ÁKK a megelőző aukció 30 milliárd forintos meghirdetett mennyisége után 40 milliárd forint értékben hirdetett meg 6 hetes diszkont kincstárjegyet. Az elsődleges forgalmazók 42 (előző alkalommal 59) ajánlatot nyújtottak be 135,79 (novemberben 36,73 milliárd) forint értékben. Az ÁKK 13 ajánlatot fogadott el 45 milliárd forint értékben (a megelőző aukción 24 ajánlatot fogadtak el 20 milliárd forint értékben). Az aukción 9,50 százalékos átlaghozam alakult ki a novemberi 12,19 százalék után. Az elért legmagasabb hozam 9,50 százalék, a legalacsonyabb 9,47 százalék lett. A novemberit megelőző két likviditási kincstárjegy aukció - október 20-án és 27-én - sikertelenül zárult. A korábbi két aukción (augusztus 25., szeptember 22.) 8,60 és 8,70 százalék volt az átlaghozam, innen ugrott november 17-én 12,19 százalékra. (MTI)
  • Valamivel növelte már a nyitásban is 3 százalék fölötti emelkedését a BUX, az index dél után nem sokkal 3,7 százalékkal állt magasabban, mint az utolsó, december 31-i záróérték. A 452,5 pontos emelkedéssel 12 694 egységre kúszott fel a mutató.

    A vezető részvények közül az OTP 3,5, a Mol 3,9, a Richter 4,9, a Magyar Telekom 3 százalékot emelkedett, de a Graphisoft kivételével valamennyi részvény pluszban van.

  • A kínai gazdaság tovább veszít lendületéből az idén. Az Információs Központ nevű állami kutatóintézet szerint 8-9 százalékos GDP növekedés várható az idén, az múlt évi 9,3 százalékos, illetve a 2007 évi 11,9 százalékos növekedéssel szemben. A gazdaság lehűlése az év második feléig is eltarthat, akkor indulhat be az élénkülés. Főként az exportágazatok kerülnek nyomás alá a világszerte mérséklődő kereslet miatt. 2008-ban és 2009-ben emiatt 25 millió munkahely kerülhet veszélybe a kínai exportágazatokban, az intézet vezető közgazdásza, aki szerint a kormány keresletösztönző intézkedései a lassúbb exportnövekedés következményeit részben ellensúlyozhatják. Lapjelentések szerint az autóipar stabilizálása élvezhet elsőbbséget annak érdekében, hogy e szektor 10 százalék körüli bővülését az idén is biztosítani lehessen. A kormány adókönnyítésekkel kívánja ösztönözni az autóvásárlásokat, illetve a vállalatokat környezetbarát járművek gyártására késztetni. Az autóeladások Kínában éveken át kétszámjegyű ütemben növekedtek, novemberben azonban már a harmadik egymást követő hónapban visszaesett a gépjármű-értékesítés. (MTI)
  • A pénteki piaczárást követően 100 bázisponttal 5.5%-ra vágta a reporátát az indiai jegybank, ami október óta már a negyedik monetáris lazítást jelenti. Az elmúlt hetekben a jegybank összesen 350 bázisponttal csökkentette az rányadó rátát. A újabb kamatcsökkentés mellett India a már bejelentett gazdaságélénkítő program mellett további kormányzati intézkedésekkel veszi fel a harcot a válság ellen. A kormányzat bejelentése szerint a külföldi befektetők a korábbi összeghatárnál kétszer nagyobb értékben tarthatnak indiai kötvényeket. India kormánya a már korábban bejelentett 200 milliárd rúpia értékű gazdaságélénkítő csomagja mellett további 200 milliárd rúpiát friss tőkét csatornáz be az állami bankokba és 250 milliárd rúpiával támogatja az egyéb pénzintézeteket. A Royal Bank of Canada elemzői szerint a 100 bázispontos kamatcsökkentés inkább pozitív meglepetésnek számít, az elemzők kisebb lazításra számítottak. Az RBC szakértői további kamatvágásokra számítanak az elkövetkező hónapokban. A megtett lépések ellenére India gazdasága sem kerülheti el a lassulást: a tavalyi 7,2%-osra becsült növekedés után idén 6%-os GDP-bővülést produkálhat. (portfolio.hu)
  • Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese 2008. december 30-án 2 874 forintos átlagáron 15 000 darab OTP törzsrészvényt értékesített, közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn. Ezzel Wolf László tulajdona 717 640 törzsrészvényre (0,26 százalékra) változott. (MTI)
  • Egyelőre nincs szó elbocsátásokról a három legnagyobb nagykőrösi vállalkozásnál; erről tájékoztatták a helyi önkormányzatot a cégek vezetői a múlt év végén - írta hétfői számában a Petőfi Népe. Az élelmiszeripar részére csomagolóanyagot gyártó Crown Magyarország Csomagolóipari Kft. termékeire van kereslet a világpiacon, így a cég jövedelmezőségére inkább az euró árfolyam ingadozása hat; a konzervgyárat működtető Bonduelle Central Europe Kft. sem tervezi a foglalkoztatás csökkentését de a megközelítőleg 500 főnek munkát biztosító, elektronikai alkatrészeket gyártó Sanshin Hungary Kft. is folyamatosan tud munkát biztosítani dolgozóinak, sőt munkaerő kölcsönzéssel esetenként további 150 személyt vesznek fel - olvasható a napilapban.
  • Japánban éves szinten 22,3 százalékkal 184 ezerre csökkent a decemberi autóeladás a 660 köbcentiméteres kisautókat kivéve. A japán autókereskedők szövetségének az adatai szerint a Toyota Motor Corp. eladásai 17,1 százalékkal hanyatlottak. Az adat nem tartalmazza a cég Lexus autóit. A Nissan Motor értékesítése 21,8 százalékkal, a Honda Motoré 25,3 százalékkal esett Japánban. Decemberben már az ötödik egymást követő hónapban csökkent az autóeladás a szigetországban. A tavalyi év egészében 3,212 millió gépkocsit, teherautót és autóbuszt értékesítettek az országban. Ez 6,5 százalékos csökkenés 2007-hez képest, és a legkevesebb a 70-es évek közepe óta. (MTI)
  • Ma reggel a BUX 12 648,5 ponton nyitott, jelenleg 12 614,6 ponton áll. A 31-i záráshoz képest 373,7 ponttal, 3,2 százalékkal erősödött. Az euró jelenleg 265,5 forint körül mozog, ami a forint enyhe erősödését jelzi kora reggel óta. (portfolio.hu)
  • Minimális emelkedéssel kezdhetnek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. A megfigyelők becslése szerint hétfőn a londoni FTSE100 index 4 pontos, a frankfurti DAX30 mutató 20 pontos növekedéssel indít. A tőzsdemutatók pénteken nagy emelkedéssel zártak elsősorban a nyersanyagárak növekedésére dráguló bányaipari részvények hatására. A szakértők szerint hétfőn kezdetben a tengerentúli hírek erősíthetik a részvényárakat. Obama megválasztott amerikai elnök gazdaságélénkítő csomag elfogadását tervezi. Sokat egyelőre nem lehet tudni arról, hogy mit tartalmaz a csomag, de egyes sajtóhírek szerint elsősorban infrastrukturális befektetéseket irányoz elő az állam részéről 850 milliárd és 1 ezer milliárd dollár értékben. Hétfőn reggel nyereségen álltak az ázsiai tőzsdék. A szokásosnál korábban zárt tokiói börze Nikkei indexe 2,1 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. (MTI)
  • Közel két százalékkal emelkedett a kőolaj ára a hétfő reggeli kereskedésben. A szakértők ezt részben azzal indokolták, hogy egy iráni katonai vezető felszólította az iszlám államokat: állítsák le az olajexportot azokba az országokba, amelyek támogatják Izrael Gáza-offenzíváját. Az energiahordozó áremelkedéséhez hozzájárult az ukrán-orosz gázvita is. Árnövelő tényező volt még az amerikai energiaügyi minisztériumnak az a bejelentése, hogy mintegy 12 millió hordó kőolajat vásárol, amivel az ország stratégiai tartalékát kívánja növelni. Röviddel reggel fél hét után a WTI olajfajta ára 85 cent emelkedéssel 47,19 dolláron állt februárra. A Brent hordónkénti ára 59 centtel 50,39 dollárra nőtt.
  • Több mint két százalékos emelkedéssel zárt a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója a hétfői rövidített kereskedés során. A börze irányadó Nikkei225 indexe 2,1 százalék (183,56 pont) növekedéssel 9043,12 ponton, közel két hónapja legmagasabb szinten fejezte be a napot. Az emelkedéshez hozzájárult a gyengülő jen, ami erősítette az exportra termelő cégek papírjait, továbbá a nyersanyagtermelők részvényeinek a drágulása, amit a közel-keleti eseményekkel kapcsolatos bizonytalanság váltott ki. Tavaly a Nikkei mutatója 42 százalékkal gyengült, a legnagyobb mértékben a börze történetében a globális recesszió hatására. (MTI)
  • A nyersanyagárak emelkedése fellendítette az ágazat részvényeit az európai tőzsdéken, beleértve az energiaipar részvényeit is. Az amerikai részvénypiacok év eleji emelkedése az európai pénzügyi részvények drágulását támogatta.

    A londoni tőzsde FTSE-100 indexe 2,9 százalékos emelkedéssel kezdte az évet 4561,79 pontig jutva. A frankfurti DAX-30 index kiemelkedően, 3,4 százalékkal 4973,07 pontra ugrott fel. Ritkaságszámba megy a párizsi CAC-40 vezető részvényindex 4,1 százalékot elért pénteki emelkedése. (MTI)