Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Beruházások tucatjait moshatja el a válság

    A nyugat-dunántúli régióban ötven folyamatban lévő beruházásról is tudnak, ahol a folytatás is kérdéses, illetve átütemezés várható. Csaknem két tucat fejlesztési program esetében a beruházó a jelenlegi helyzetre való tekintettel további kedvezményeket kér az önkormányzattól.
  • cikkünk a témában:

    A rubel összeomlásával riogatnak Moszkvában

    A rubel hamarosan össze fog omlani, ugyanúgy, mint 1998-ban - riogatnak orosz közgazdászok. A hatóságok tagadják az állítás jogosságát, mondván, az ország elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy ez ne forduljon elő.
  • A forint euróval szembeni árfolyama reggel a 253-mal kezdődő szintre ért.
  • Több mint egyhetes mélypontjára gyengült a dollár az euróval szemben, miután a csütörtöki kereskedésben rövid időre 1.32 fölé emelkedett a kurzus. A Fed szerda este 0,5 százalékpontos kamatvágás mellett döntött, és nyitva hagyta az ajtót további kamatcsökkentések előtt. (Portfolio.hu)
  • Csütörtökön a magyarországi piacok további erősödése várható a nemzetközi mentőcsomag hatására, és annak köszönhetően , hogy a kormány elkötelezett a szigorú költségvetési politika mellett. Mindez megnyugtatta a rövid távon bekövetkező államcsőd miatt aggodalmaskodó befektetőket. Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön emelkedően kezdhetnek, 2,5 százalék körüli nyereséggel indulhatnak azután, hogy a Federal Reserve újabb kamatmérséklést hajtott végre, a nyersanyagpiacokon pedig drágulás tapasztalható. (MTI)
  • A vártnál nagyobb összegű, 25 milliárd dolláros magyar hitelkeret a legnagyobb pénzügyi mentőöv egy felzárkózó országnak a globális válság kitörése óta, egyben az első egy EU-tagállam részére - hangzott el az Amerika Hangja (VOA) szerdai tudósításában. A rádió szerint a kormányzati intézkedések várhatóan minden ötödik magyart érinteni fognak. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön mintegy 10 százalékkal emelkedett, ami október 14-e óta a legnagyobb napi nyeresége volt. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója csütörtökön 817,86 ponttal , 9,96 százalékkal 9029,76 pontra emelkedett. A tokiói tőzsdezáráskor több ázsiai tőzsde kétszámjegyű emelkedésben volt. A hongkongi Hang Seng mutató 10,11 százalékos nyereségben, a szöuli Kospi 11,94, a sanghaji összetett mutató 3,67, az ausztrál S&P/ASX 4,04, a thaiföldi SET 11,94 százalékos emelkedésben volt. (MTI)
  • Csütörtökön teszi közzé az amerikai kormányzat első becslését az ország GDP-je harmadik negyedévi alakulásáról, éves szinten. Az elemzők szerint fél százalékos visszaesés szerepel majd a becslésben, élesen eltérve a második negyedév 2,8 százalékos éves növekedési adatától. A visszaesés oka elsősorban a páratlan mértékű amerikai bankválság. Várhatóan a negyedik negyedév is visszaesést hoz majd, amire egyértelműen utal a részvénypiacok nagy októberi zuhanása. (MTI)
  • Akár 10 százalékos visszaeséssel is számol a Volkswagen márka értékesítésénél a kizárólagos magyarországi importőr, a Porsche Hungaria márkaigazgatója. Ferró Imre szerint eközben a márka piaci részesedése még nőhet is a tavalyi 8,5 százalékról. Volkswagenből 15 500 jármű kelt el 2007-ben, ami nagyjából megfelelt az egy évvel korábbinak. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Kilenc bankba vásárolja be magát az USA

    Az amerikai állami mentőcsomag részeként kilenc bankban szerez elsőbbségi részvénycsomagot Washington Az amerikai államnak szavazati joga nem lesz, garantált hozamot viszont kap a befektetés után. A pakettet bármikor bárkinek továbbadhatják.
  • A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a pénzügyi válság miatt hajlandó a kompromisszumokra, de ehhez elengedhetetlen, hogy a munkáltatók adják fel a bérek befagyasztására vonatkozó álláspontjukat, a kormány gondolja újra a törvényesség és igazságosság figyelembevételével a nyugdíjakat érintő tervezett intézkedéseket. A válság hatásainak enyhítésére azt javasolják, hogy az uniós források és az aktív munkaerő-piaci eszközök felhasználásakor legyen prioritás a foglalkoztatási szint megőrzése, a bérek és juttatások reálértékének megőrzése, és a belső fogyasztás ösztönzése. Kezdeményezik azt is, hogy 2010-től lépjen életbe egy új, átlátható és igazságos adórendszer, és az ország lépjen be az euróövezet védőernyőjét jelentő, az ERM II rendszerbe. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Veszteséges Európa legnagyobb csipgyártója

    Az STMicroelectronics úgy kerültnHáromszázmillió dolláros mínuszba, hogy még csak ezután fogja megérezni a válságot. A vállalat így a negyedik negyedévre sem tekint hurráoptimizmussal: a most elért 2,7 milliárd dollárnál 0-8 százalékkal alacsonyabb árbevételt vár az év végi időszakra. És bár a kereslet várhatóan a cég összes piacán csökkenni fog, az erősödő dollár segít a nyereséghányad szinten tartásában.
  • Új típusú, rövid lejáratú hitelfelvételi lehetőséget jelentett be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon feltörekvő gazdaságú országok megsegítésére, amelyek eddig jó gazdasági teljesítményt nyújtottak, de a pénzügyi világválság miatt most önhibájukon kívül hitelfelvételi nehézségekkel küszködnek. A rövid távú likviditási hitelösszege elérheti az adott ország IMF-kvótájának ötszörösét, jóllehet a tagországok által felvehető hitelmennyiséget eddig általában a kvóta háromszorosára korlátozták. A hitel lejárati ideje három hónap, a kiválasztott országok egy év alatt legfeljebb háromszor vehetik igénybe. Dominique Strauss-Kahn IMF-vezér nem volt hajlandó megnevezni egyetlen olyan országot sem, amely a kiválasztandók közé kerülhet. (MTI)
  • Általános sztrájk kirobbantását helyezték kilátásba szerdán Romániában a közalkalmazottak, miután a kormány megtagadta a pedagógusok 50 százalékos azonnali béremelését, noha erről a parlament is elfogadott egy törvényt. A tanárok várhatóan már hétfőtől felfüggesztik meghatározatlan időre a munkát. A köztisztviselők és az egészségügyben dolgozók is készen állnak arra, hogy megbénítsák a teljes közszférát egy általános sztrájkkal. A román kormány azért halasztotta el a béremelést, mert a tanárok keresetének 50 százalékos emelése súlyos gazdasági válságot okozott volna Romániában. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a Nemzetközi Valutaalap is. (MTI)
  • Szerdán a New York-i részvénypiacok közül a tőzsde 0,95 százalékos veszteséggel zárt, miután a DJIA mutató 83,16 ponttal 8980,53 pontra esett, viszont a Nasdaq piac composite mutatója keddi zárása felett 7,74 ponttal (0,47 százalék) végzett 1657,21 ponton. A piac kevésnek tartja a kamatvágást, és a Fed kamatdöntő bizottságának az amerikai gazdasági visszaesés egyre nagyobb bizonyosságát alátámasztó kijelentései lehűtötték a befektetői kedélyeket. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Fél százalékkal csökkentette a kamatot a Fed

    Az történt, amit mindenki várt, az amerikai tőzsdék felfelé indultak a hírre.
  • A pénzügyi válság, a megtakarítások tőzsdei értékének csökkenése és a megélhetési költségek gyors növekedése következtében az amerikai nyugdíjasoknak, de még a nyugdíjra készülőknek is felül kell vizsgálniuk terveiket.

    A Massachusetts állam északkeleti részén fekvő Billerica városban élő 55 éves Marylin Peabody könyvelői állást keres, miután júniusban elbocsátották. "Nem engedhetem meg magamnak, hogy ne dolgozzam. 60 ezer dolláros nyugdíjalapom már 5000 dollárt vesztett a tőzsdén" - mondta.

    A nyugdíjasok szövetségének (AARP) egyik felmérése szerint hozzá hasonlóan a 45 éven felüli alkalmazottak sorában tízből hét azt tervezi, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is fog dolgozni. Azok közül, akik 65 éves korukban nem kívánnak teljes nyugdíjassá válni, 64 százalék azért kíván tovább dolgozni, mert "szüksége van a pénzre" vagy "segíteni akar családtagjainak."

    (MTI)

  • Noha Lengyelország 2009. évi költségvetési tervezetében 4,8 százalékos GDP-növekedést számolt a kormány, ezt, a lengyel jegybank monetáris politikáért felelős tanácsának tagja szerdai nyilatkozata szerint, 2,8 százalékosra kellene módosítani.

    A lengyel közgazdászok is már jelezték, hogy ez a növekedési irányzat nem veszi figyelembe sem azt, hogy a világban pénzügyi válság megy végbe, és hogy a nyugat-európai gazdaságokban recessziós helyzet állt elő. Ezért ők ez idő szerint egy 3,9 százalékos növekedésre számítanak.

    A lengyel GDP tavaly még 6,7 százalékkal nőtt, az idei évre ennek alapján a kormány 5,5 százalékos növekedést vár.

    (MTI)>

  • Egyetértenek a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett rendkívüli, átmeneti intézkedésekkel a megkérdezett munkaadói szervezetek.

    Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy ők már a válság előtt azt javasolták, hogy a közszférában (közalkalmazottak és köztisztviselők) nominális szinten kell tartani a béreket.

    Ungvárszki Ágnes, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének közgazdasági igazgatójak elmondta, hogy egyetértenek a bérek befagyasztásával, bővebben később, az egész csomag ismeretében kívánnak nyilatkozni.

    Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke kiemelte: egyetértenek minden olyan megoldással - így a kormány tervezett intézkedéseivel is - amely a jelenlegi körülmények között a gazdasági és a pénzügyi válság hatásainak kivédését, illetve a stabilitást, és a bizalom megerősítését szolgálja.

    (MTI)

  • Japán sajtóértesülések szerint az amerikai General Motors (GM) járműipari óriás elnöke többek között azért utazik tárgyalni a japán Toyota vezetőségével, hogy támogatást kérjen, amivel kikerülhetne pénzügyi-üzleti válságából. A jelek szerint nem elég neki az amerikai kormányzatnak a járműipar támogatására ígért összesen 25 milliárd dolláros segélycsomagjából a rá jutó 10 milliárdos rész. Bejelentette, hogy finanszírozói vállalkozásának, a GMAC-nak a tevékenységét hét európai országban - például Csehországban, Szlovákiában - is abbahagyja november elejétől, a magyarországit egyelőre nem.

    Japánban a GM főnöke állítólag eladásra kínál vállalatrészeket, illetve a két nagy járműipari vállalat között már meglévő műszaki együttműködés kiterjesztésének lehetőségeiről is tárgyalna.

    (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Új adócsomagot nyújtott be a kormány

    Új jövő évi adócsomagot terjesztett be a kormány a parlamenthez, amiben főként az egyszerűsítések kapnak helyet. Az SZDSZ nem akarja az adócsökkentés ügyét levenni a napirendről, így a liberálisoknak, de az MDF-nek is lesznek javaslatai, a szocialisták pedig nyitottak miden jó kezdeményezésre - derült ki a pártok képviselőinek nyilatkozataiból. A Fidesz a valódi, tényleges adócsökkentést támogatja, az adóátrendezést elutasítja.
  • Ha a General Motors felvásárolja a Chryslert, az 25-35 ezer ember állásába kerülhet – állítja egy michigani tanácsadó cég. Más szakértő szerint azonban, ha nem adják el a Chryslert, akkor sokkal több állás szűnne meg. A Chrysler összesen 49 ezer embert alkalmaz és több mint 125 ezer nyugdíjast és házastársát segíti. (CNN Monney)
  • A főbb indexek közül a lengyel WIG 20 7,7, a cseh PX 13,2, az osztrák ATX 6,8, az orosz RTS pedig 11,8 százalékkal került feljebb. Az utóbbi, energiakapcsolt tőzsdeindex szárnyalásában nagy szerepet játszott az olajár mai, 6 százalékos emelkedése. (MTI)
  • Végső szakaszába jutottak a Svájci Nemzeti Bank és Lengyelország jegybankja közötti tárgyalások egy svájci frankban rendelkezésre bocsátandó hitelkeret lehetőségéről. Szerdai jelentések szerint az Európai Központi Bank közreműködését is magában foglaló megállapodás révén a lengyel jegybank az ország kereskedelmi bankjai részére szélesebb lehetőséget adhat devizacsere-ügyletekhez, tekintettel arra, hogy a lengyel kereskedelmi bankokkal szemben jelentős frankkövetelések állnak fenn a svájci frank alapú lakossági jelzáloghitelek nagy mennyisége miatt. Egyelőre nincs információ róla, milyen összeg erejéig kapná Lengyelország a finanszírozási keretet, de a héten valószínűleg megszületik erről a megállapodás. (MTI)
  • Egész nap erősödött a BUX, végül 13 399 ponton, 14,1 százalékos pluszban zárt. Az OTP, a Fotex és az FHB több mint húsz százalékkal erősödött, miután kiszélesítették a 15 százalékos napi limitet. Az OTP részvényei 3550 forinton, 23,3 százalékos emelkedéssel zártak, a Mol 10 850 forinton, 15,1 százalékos erősödéssel fejezte be a napot. A Fotex 25 százalékot erősödött, az FHB 23,2 százalékot.
  • A kormány csak a közszférával megkötött 2008-as megállapodás megsértésével tudná keresztülvinni a 13. havi fizetések felfüggesztését és a bérbefagyasztást a közszférában - nyilatkozta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Szerinte a kormányfő által kedden kezdeményezett stabilizációs és növekedési megállapodás intézkedései egyelőre javaslati szinten állnak, eddig nem született törvénymódosítás. "A tárgyalásnak nincs alternatívája" - tette hozzá Borsik János. A közeljövőre térve elmondta: pénteken 11 órakor a pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács elé viszi a költségvetési módosítási javaslatokat. Folytatódni fognak a már megkezdett bértárgyalások is. (MTI)
  • Reményik Kálmán NIF-elnök javaslata nyomán, hogy ne legyen béremelés az állami tulajdonú cégeknél, a vállalatok többsége a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) döntésére vár, derült ki az MTI körkérdéséből. Az viszont biztos, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a levéltől függetlenül nem tervezi jövőre a bérek emelését, mondta el a cég szóvivője. Hozzátette: a társaság, bár állami tulajdonban van, nem költségvetési szerv, az államtól nem kap támogatást, ezzel szemben befizet a költségvetésbe. (MTI)
  • Az autók légkondicionáló berendezéseihez kompresszorokat gyártó balassagyarmati Delphi Thermal Magyarország Kft. a bérelt munkaerő létszámát csökkentette, és a termelési műszakokon változtatott a pénzügyi válság hatására jelentkező megrendelés-csökkenés miatt - a cég sajtóközleményben reagált az MTI-nek arra a kérdésre, hogy miként érinti a kft.-t a járműiparban tapasztalható visszaesés. A megrendelések csökkenése szükségszerűen a bérelt munkaerő létszámának csökkentését eredményezte, az operátori létszám 5-10 százalékától váltak meg, emellett a folytonos termelési műszakról a heti 5-6 napos munkavégzésre álltak át. A Delphi Thermal divíziójának balassagyarmati gyára több, mint 750 embert foglalkoztat. (MTI)
  • A Híradástechnika Zrt. tulajdonában lévő, bérmunkát végző balatonlellei PHT-Print Elektronikus Alkatrészgyártó és Kereskedelmi Kft. száz dolgozójától kényszerült megválni nyár közepe óta, mert jelentősen csökkent az autóipari bérmunka megrendelése - számolt be Glück István, a cég ügyvezető igazgatója. A PHT-Print Kft. legfőbb megrendelője 2004 óta egy a Ford gépkocsik gyártásához alkatrészeket beszállító magyarországi multi cég volt, amely az autóiparra erősen ható világválság miatt pár hete leszerelte és elszállíttatta a gépsorait a lellei üzemből. A dél-balatoni térség egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító vállalkozás Glück István szerint nincs végveszélyben. Továbbra is él egy belga megrendelésük, mintegy 30 főnek folyamatosan munkát biztosítva, továbbá tárgyalásokat folytatnak több potenciális megrendelővel, egyebek közt a Suzukival, a Flextonics-al, és a Videotonnal. (MTI)
  • Az európai autógyártók az eladások további csökkenésére számítanak az idei év utolsó negyedében - jelentette ki szerdán a gyártók szakmai szövetsége, az ACEA elnöke. Christian Streiff - aki egyben a PSA Peugeot Citroen vezérigazgatója - elmondta: a harmadik negyedben 10 százalék körüli mértékben csökkentek az eladások, ennél nagyobb visszaesésre lehet számítani a negyedik negyedben, mert sem a bankok, sem a vásárlók nem tartanak lépést a gyártókkal. Európában szeptemberben 1,305 millió új autó kapott rendszámot, 8,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptemberben. (MTI)