Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 2 700 fős létszámleépítést tervez a Peugeot-Citroen a hitelpiaci válság és az autószektor krízise miatt. A menedzsment szerint ha a cég nem lép sürgősen, abban az esetben veszélybe kerülhet a jövője. A menedzsment szerint az autóértékesítések csökkenő tendenciája nem áll meg a jövő évben sem, 2009-re legalább 10%-os volumencsökkenést, a negyedik negyedévre pedig 17%-os zuhanást jósol a vállalat. A társaság részvényei 4 százalékkal értékelődtek le a tőzsdén ma. A PSA Peugeot-Citroen októberben lefelé módosította 2008-as profitkilátásait és szignifikáns termeléscsökkentést jelentett be. (Portfolio.hu)
  • Az amerikai tőzsdék tegnap esti hatalmas esése és az ázsiai börzék ma hajnali hasonló mogzása megadta az alaphangot a mai európai kereskedéshez. Minden európai részvényindex esik. A brit tőzsdemutató másfél, a német 3 százalékot veszített értékéből. A régiónkban nagyobb a veszteség: a BUX 4, a cseh index 4,6, a lengyel mutató 6 százalékkal került lejjebb.
  • Egy belső megállapodás alapján a kamatdöntést (jövő hétfő) megelőző egy hétben egyetlen monetáris tanácstag sem nyilatkozik a kamatláb alakulásával kapcsolatban, másrészt politikusok kamatra vonatkozó kijelentéseit egyébként sem kommentáljuk - reagált egy újságírói kérdésre a Napi Gazdaság mai konferenciáján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Mint ismert: két napja Orbán Viktor Fidesz elnök azonnali és drasztikus kamatcsökkentést sürgetett (6%-ra a jelenlegi 11.5%-ról), amely javaslatot a volt jegybankelnöke Járai Zsigmond sem tartott helyes útnak. (Portfolio.hu)
  • Akár 2 000 alkalmazottját is elbocsáthatja a Rolls Royce 2009-ben a gazdasági problémák következtében, amely globális munkaerejének 4%-át teszi ki. A repülőgépgyártók egyes projektjei, mint a Boeing 787 Dreamliner és az Airbus A380 késésben vannak, amely szintén hozzájárult ahhoz, hogy elbocsátásokat határozott el a társaság. A vállalat a korábban bejelentett 2,300 fős leépítést már nagyrészt véghezvitte. A bankszektorban is folytatódnak a leépítések, a Deutsche Bank a piaci pletykák szerint 900 alkalmazottjától válhat meg, főként Londonban és New Yorkban. (Portfolio.hu)
  • Törökország megegyezett a Nemzetközi Valutaalappal, melynek következtében az ország 20-40 milliárd dolláros hitelt kaphat a nemzetközi szervezettől. Korábbi hírek arról szóltak, hogy Törökország nem akarja elfogadni az IMF-hitel feltételeit, mert túlzottnak ítélte meg a kiadáslefaragási elvárásokat. Amennyiben Törökország a miniszterelnök által említett összeget megkapná, abban az esetben a legnagyobb - jelenlegi válság idején megítélt - IMF-hitelt kapna. Tayyip Erdogan török miniszterelnök egy újságnak úgy fogalmzott, hogy Törökország 20-40 milliárd dolláros hitelt kaphat a Nemzetközi Valutaalaptól. A tárgyalások folytatódnak és közel állunk a megegyezéshez a feltételeket illetően. Nem maradt túl sok probléma hátra, ezért bármelyik pillanatban egyezség születhet - fejtette ki egy török napilapnak Erdogan miniszterelnök. Az egyezség létrejöttével Törökország (újabb hitelfelvételével) lenne az ötödik európai ország (Izland, Ukrajna, Magyarország és Szerbia után), ami a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorul. Mindeközben Fehéroroszország is megkereste a Valutaalapot pénzügyi támogatás érdekében (2 milliárd dollárt remélnek). (Portfolio.hu)
  • Az Európai Unió képviselői is aláírták azt a két dokumentumot, amely alapján az Európai Unió 6,5 milliárd euró összegű középtávú pénzügyi támogatást nyújt a magyar kormány pénzügyi és gazdaságpolitikai programjának megvalósításához, a fiskális konszolidáció folytatásához - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel. Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerdán, Veres János pénzügyminiszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pedig hétfőn látta el kézjegyével a dokumentumokat, melyek az aláírással léptek hatályba. Az uniós hitel két évig áll Magyarország rendelkezésére, átlagos lejárata legfeljebb öt év. A támogatás négy részletben hívható le. A hitelhez kapcsolódóan rendelkezésre tartási jutalékot nem számítanak fel. Az első 2 milliárd euró értékű részlet lehívásának feltétele olyan jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtása, amely célul tűzi ki a 2,6 százalékos GDP arányos hiány elérését, és tartalmazza az azt alátámasztó költségvetési intézkedéseket - álla közleményben. A pénzügyi csomagról már az ECOFIN, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa november 4-én kedvezően döntött. Az unió által Magyarországnak nyújtandó 6,5 milliárd eurós hitel része annak stabilizációs csomagnak, amely alapján összesen 20 milliárd euró összegű forráshoz jut Magyarország.
  • Egyre csökken a közeli kamatcsökkentés esélye Lengyelországban. Csütörtökön a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának újabb tagja szólt hozzá a vitához, szintén az enyhítés ellen érvelve. A kamatcsökkentés rontaná Lengyelország esélyét, hogy 2011-re teljesítse az euróövezeti csatlakozás inflációs feltételét, írta Dariusz Filar a Gazeta Wyborcza című lapban csütörtökön megjelent cikkében. "Nehéz elhinni, hogy a siker esélye együtt járhatna egy mostani kamatcsökkentéssel", írta a kamatdöntő grémium tagja. A Lengyel Nemzeti Banknak változatlanul kell hagynia alapkamatát mindaddig, amíg nincs kéznél több makrogazdasági adat, és még gyenge harmadik negyedévi eredmények sem indokolnak azonnali csökkentést, mondta korábban a lengyel központi bank pénzügypolitikai tanácsának egy másik tagja, Halina Wasilewska-Trenkner a Dziennik című lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában. - A GDP-növekedés üteméhez igazítani a kamatot nem a pénzügypolitika célja, a pénzügypolitika célja az infláció féken tartása - mondta Wasilewska-Trenkner. Wasilewska-Trenknert a pénzügypolitikai tanács egyik szigorra igen hajlamos tagjakén tartják számon. Ám a PAP hírügynökségnek nyilatkozott a tanács egy másik, "galambként" ismert tagja, Jan Czekaj, és ő is úgy vélte, hogy a nemzetközi példák, az Európai Központi Bank, a Bank of England vagy a Fed kamatcsökkentés-sorozata nem feltétlenül irányadó Lengyelország számára.
  • cikkünk a témában:

    Izland is megkapta az IMF-hitelt

    Jövõre majdnem 10 százalékos gazdasági visszaesés várható a szigetországban.
  • Nem tud 270 forint alá kerülni az euró ára: a forintárfolyam kora reggel gyengüléssel kezdte a napot, az euró ára 273 forint fölé is felszaladt átmenetileg, de járt 272 alatt is, jellemzően 272 forint körül ingadozik.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 453,85 pontos csökkenéssel, 11 070,83 ponton nyitott csütörtökön. Szerdai záró értékéhez képest ez 3,94 százalékos gyengülés. Fél tízkor a BUX már csak 3,5 százalékos mínuszban, 11 117 ponton állt. Az OTP 5,3 százalékkal 2425 forintra esett, a Mol 3,7 százalékos mínuszban 9055 forinton forog.
  • Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok csütörtök reggel követik a Wall Streetet és az ázsiai piacokat, lefelé a lejtőn. A részvények - közülük is a bankrészvények - utóbbi napokban fölerősödött újraértékelése belátható ideig még folytatódik. Az S&P 500-ban lévő cégek értéke összesen 6,69 billió dollárral csökkent azóta, hogy a mutató tavaly október 9-én eddigi rekordjára, 1565,15 pontra emelkedett, állapították meg a Standard & Poor's elemzői. Szerdán 806,58 ponton zárt az S&P 500, 6,12 százalékos napi veszteséggel. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 hatvan pont körüli veszteséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 hetvenhét pont körüli visszalépéssel kezdhet.

    A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé csütörtök reggelre 1,28 százalékkal 7924 pontra csökkent, a Nasdaq összetett mutatójáé 1,46 százalékkal 1076,50 pontra süllyedt, az S&P 500-asé 1,70 százalékkal 798,70 pontra fogyatkozott.

  • Csütörtökön, előre jelzett makrogazdasági adatok híján, viszonylag szilárdnak ígérkezik a forint, a térségi irányzatot követheti. Az év vége felé elképzelhető, hogy 260/euró alatt lesz az árfolyam, írta elemzők véleményét idézve csütörtök reggel a Dow Jones hírügynökség. A londoni bankközi piacon a forint csütörtök reggel, 271,00-50/eurón, 0,22 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és 7,18 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint a tavalyi év végén. Ugyanakkor a forint 216,49-67/dollár volt, 0,18 százalékkal jobb a kora hajnalinál, 24,91 százalékkal gyengébb, mint tavaly év végén.

    A szlovák korona csütörtök reggel, 30,385-425/eurón, 9,54 százalékkal erősebb (szerda reggel 9,65 százalékkal erősebb), a cseh korona, 25,72-75/eurón, 2,93 százalékkal erősebb (szerda reggel 2,88 százalékkal erősebb), a lengyel zlotyi, 3,8181-231/eurón, 6,04 százalékkal gyengébb (szerda reggel 6,46 százalékkal gyengébb) volt az euróval szemben, mint év végén.

  • cikkünk a témában:

    Nagy esés jöhet a tõzsdén

    Az amerikai indexek 5 éves mélyponton zártak, a japán tõzsde is közel 7 százalékot esett.
  • Szerdán a török központi bank váratlanul leszállította az irányadó kamatot azzal az indoklással, hogy várakozásai szerint az infláció gyorsabban fog csökkenni, mint amire korábban számítottak. A bank egyszersmind a vártnál nagyobb mértékben szállította le az egynapos bankközi kamatot. A döntés értelmében az alapkamat 50 bázisponttal 16,75 százalékról 16,25 százalékra mérséklődött, az egynapos kamat 100 bázisponttal 19,75 százalékról 18,75 százalékra csökkent.

    A török jegybank utoljára május és július között csökkentette a kamatot 1,5 százalékponttal, azóta a kamatszint változatlan volt. A döntés után a líra 4 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, és az elemzők további gyengülést várnak az alapkamat leszállítása következtében. A török líra több mint 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest az idén. (MTI)

  • Jelentősen csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók zárás előtt három órával, elsősorban amiatt, hogy az Egyesült Államokban jelentősen visszaestek a fogyasztói árak, egyelőre nem látszik a kibontakozás a három nagy amerikai autógyár számára, és rekord mértékben csökkentek a lakóingatlan építések. Mindez rossz üzenet a befektetőknek az amerikai gazdaság kilátásait illetően.

    Közép-európai idő szerint 19 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 54,27 pontos, 3,66 százalékos csökkenéssel 1429,00 ponton állt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 210,99 pontos, 2,50 százalékos gyengüléssel 8213,76 ponton állt ekkor.

    Közép-európai idő szerint 19 óra körül az euró 1,2581 dollár volt. Az euró 271,62 forintot ért. (MTI)

  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe mínusz 1,2 százalékon, 11 524,7 ponton zárt, ez 139 pontos esést jelent. Az OTP 2560 forinton zárt, ami 4,9 százalékos csökkenést jelent az előző napihoz képest. A Mol papírok 9405 forinton, mínusz 2,6 százalékon zártak.
  • A Dow Jones 0,12 százalékos pluszban nyitott szerdán, a Nasdaq és az S&P alig változott (-0,02, illetve -0,01 százalék). Nyitás után azonban lefelé indultak az indexek, néhány perc után már negyed százalékos mínuszban tartózkodtak. Újabb néhány perc múlva pedig már pluszban voltak az indexek.
  • Pillanatok leforgása alatt 1 százalékot veszített értékéből az amerikai fizetőeszköz az euróval szemben. Egész nap szűk sávban mozgott az 1,26-os szint környékén, azonban három órakor komoly gyengülésbe kezdett.
  • A BASF húszezer fős elbocsátása és a profitkilátásának rontása a mélybe taszította a német tőzsdeindexet, amely 3 százaléknál is nagyobb mínuszban van. A brit mutató 2 százaléknál valamivel nagyobb csökkenést szenvedett el közép-európai idő szerint délután negyed négyig.
  • Októberben a volatilis elemektől megtisztított fogyasztói magárindex és a teljes árindex is a vártnál alacsonyabb értékékeket vett fel az USA-ban. A magárindex 0,1, míg a teljes árindex 1 százalékos esését jelzett. Havi alapon ilyen gyors ütemű árcsökkenést még egyszer sem mértek az USA-ban. Bár mind a tegnapi termelői mind a múlt heti importár- statisztika a deflációs kockázatok erősödésére utalt, a fogyasztói árak ilyen gyors ütemű csökkenésére csak néhányan számítottak. Mind a mai, mind a korábban megjelent inflációs adatok a deflációs kockázatok erősödésére utalnak az USA-ban. A befektetők egyre nagyobb deflációt áraznak a következő 5 év átlagában az inflációkövető kötvények alapján: az eddigi 1%-os deflációs árazás az utóbbi napokra már 1.3%-ra emelkedett. (Portfolio.hu)
  • Ma nem a forint napja. 10 óra óta 271 forint/eurós szint felett jár az árfolyam, sőt, rövid ideig átlépte a 272-t is.
  • Új betéti terméket vezetett be a vállalkozások számára a mai naptól az Erste Bank. Az Erste Kamatlépcső Vállalkozói Betét négy hónap futamidejű, sávos kamatozású forintbetét, amelyet az ügyfelek az első kamatperiódust követően kamatveszteség nélkül törhetnek fel, ha vállalkozásuk likviditási helyzete úgy kívánja. Az új terméket a pénzintézet a forint pénzforgalmi bankszámlával rendelkező vállalkozások, gazdasági társaságok, társadalmi szervezetek, valamint egyéni vállalkozások részére nyújtja.
  • Októberben tovább csökkent a megkezdett házépítések és a kiadott építési engedélyek száma az Egyesült Államokban, a vásárlóerő csökkenése és a szigorú hitelfeltételek miatt ugyanis egyre kevesebben vásárolnak lakást.
  • Húszezer fős elbocsátást tervez az egyik legnagyobb vegyipari cég, a BASF, valamint 80 gyárát átmenetileg leállítja. A menedzsment ugyanis közzétette, hogy üzemi eredménye az idei évben nem növekszik, aminek hatására a BASF árfolyama 11 százalékos mínuszba zuhant. (Portfolio)
  • A piacnyitástól egy óráig folyamatosan gyengült a forint a bankközi piacon, végül egyhetes mélypontját elérve már 272,55 egységet kellett belőle fizetni egyetlen euróért. Aztán jött némi korrekció, és jelenleg 271,5 körül áll az árfolyam. (Portfolio)
  • Másfél-kétéves mélypontokra süllyedtek az euróban jegyzett euróövezeti bankközi hitelek kamatai (Euribor) szerdán, jelezve a pénzügyi válság végét, de egyszersmind a gazdasági nehézségek terjedését is. A szerdai ármegállapításban az irányadó, háromhónapos bankközi kamat 4,120 százalékra csökkent a keddi 4,153 százalékról, ezzel a legalacsonyabb volt tavaly május óta, vagyis a "nem elsőrendű válság" kirobbanása előtti idő óta. Október elején, 5 százalék fölött, 14 évi csúcsot döntött. Az egyhetes Euribor 2006. október óta a legalacsonyabbra süllyedt, 3,228 százalékra a keddi 3,244 százalékról. (MTI)
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kazahsztáni képviselője szerdán méltatta Kazahsztánt, amiért - a pénzügyi válság egyik korai áldozataként - hatékonyan úrrá lett az ebből fakadó nehézségeken. A kazah kormány jó intézkedésekkel minimalizálta a nemzetközi válság hatásait, így egyebek között azzal, hogy állami alapokból fektetett a vezető kazahsztáni bankokba, és enyhített a pénzügypolitikán. Tom Cullen szerint különösen a hazai bankok feltőkésítése hatott pozitívan a gazdaságra. A kazah bankok a világon a válság első áldozatai közé tartoztak a nagy külföldi adósság miatt. A vezető bankok túlélték a válságot, de jövőre mintegy 12 milliárd dollárt kell visszafizetniük. (MTI)
  • A Richter Gedeon bejelentette, hogy a 2008. november 7-én adott megbízása alapján 2008. november 18-án 5000 darab saját részvényt vásárolt 24 523 forintos átlagáron. (Portfolio)
  • A Synergon Csoport az első háromnegyed évet 1,405 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 74,014 millió forint profittal, a csoport ugyanezen időszak alatt 7 százalékkal nagyobb, 11,62 milliárd forint bevételt ért el. (MTI)
  • A tegnapi 1,2 százalékot követően ma újabb 0,2 százalékkal került lejjebb a WTI határidő áfolyama, melyet így már kevesebb, mint 10 százalék választ el az 50 dolláros bűvös határtól, melyet korábban több elemző is elérhetőnek tartott prognózisaiban. A decemberi határidős kontraktus tegnap újabb másfél éves lokális minimumra, 54 dollár alá süllyedt. (Portfolio)