Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napi mélyponton álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a csütörtöki kereskedés leállítása előtt két órával. Közép-európai idő szerint 20 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 68,49 pont csökkenéssel 1613,15 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8706,38 ponton állt 432,89 pont gyengüléssel. Ugyanekkor a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 4,06 dollár csökkenéssel 61,24 dolláron volt.

    Közép-európai idő szerint röviddel 20 óra előtt New Yorkban az euró 1,2719 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,2965 dollárról. A dollár 97,70 jenre csökkent az előző napi 98,27 jenről. Az euró 262,93 forintot ért az egy nappal korábbi 259,92 forint után (+1,16 százalék). A dollár 205,82 forinton volt a szerdai 200,17 forintot követően (+2,82 százalék). (MTI/Reuters/Dow Jones)

  • A második világháború vége óta jövőre először csökken a fejlett országok hazai összterméke, közölte csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az IMF vezető közgazdásza, Olivier Branchard azt mondta, hogy a kormányok számára most az egyik legfontosabb feladat a gazdaságélénkítő csomagok elkészítése.

    Októberben az IMF még 0,5 százalékos jövő évi gazdaságnövekedést várt a fejlett országokban. Ezt most 0,3 százalékos csökkenésre változtatta. A globális gazdaságnövekedési előrejelzését 3,0 százalékról 2,2 százalékra fogta vissza a nemzetközi szervezet. Az amerikai gazdaság kapcsán az IMF most azzal számol, hogy jövőre 0,7 százalékkal gyengül, míg októberben még 0,1 százalékos növekedést jósolt. Az eurózóna gazdasága 0,5 százalékkal hanyatlik 2009-ben az IMF szerint, amely a múlt hónapban még 0,2 százalékos növekedést valószínűsített a térségben.

    Közép- és Kelet-Európa gazdasága jövőre 2,5 százalékkal fog bővülni az IMF szerint, korábban az előrejelzés 3,4 százalékos növekedésről szólt. A Nemzetközi Valutaalap azzal számol, hogy valamikor 2009 vége felé kezd élénkülni a globális gazdaság. (MTI)

  • A Magyar Villamos Művek társaságcsoport a minimumra csökkenti reprezentációs tevékenységét, így vállal szolidaritást az országgal és mindazokkal, akiket a nehéz gazdasági helyzet hátrányosan érint - közölte a cég vel csütörtökön. "A döntésnek megfelelően a lehetséges legalacsonyabb szintre csökkenti, illetve elhagyja az évvégéhez kapcsolódó üzleti ajándékozást partnereinek, továbbá törli a cégcsoport következő időszakban tervezett rendezvényeit is. A döntés kiterjed az anyavállalat MVM Zrt.-re és leányvállalataira - például a Paksi Atomerőműre, a MAVIR-re és MVM az Trade - egyaránt" - áll a közleményben, amely szerint az MVM így szeretne példát mutatva részt vállalni a közös terhek viseléséből és ezt üzleti partnerei számára is követendő példát mutatni. (MTI)

  • Több mint négy dollárral csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban csütörtökön késő délután. Az árgyengülés oka a globális gazdaság gyenge kilátása, illetve annak a hatása a kőolaj és az olajtermékek keresletére. Röviddel fél hat előtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 4,48 dollár csökkenéssel 57,39 dolláron állt. Ez 21 havi mélypontnak számít. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 4,63 dollárral 60,67 dollárra süllyedt.

    A globális gazdasági válságot jól tükrözi, hogy csütörtökön a brit központi bank (BoE) másfél százalékponttal, az Európai Központi Bank (EKB) fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot a gazdaság élénkítése céljából. (MTI)

  • Az államháztartás ez év októberében - önkormányzatok nélkül - 11,6 milliárd forint hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön. A szaktárca 13,5 milliárd forint hiányt várt októberre. Az év elejétől október végéig az államháztartás hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - 742,6 milliárd forint lett, ami a GDP 2,7 százaléka. A Pénzügyminisztérium legutóbbi előrejelzésében 744,5 milliárd forinttal számolt. Az év egészére a szaktárca pénzforgalmi hiányprognózisa 928,9 milliárd forint, ami a GDP 3,4 százalékával egyenlő. A központi költségvetés 3,7 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,6 milliárd forintos hiánnyal zártak.

    A központi költségvetés első 10 havi összesített egyenlege 2008-ban 828 milliárd forint hiányt mutat. A társadalombiztosítási alapoknál 10,9 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapoknál 74,5 milliárd aktívum halmozódott fel. Szeptemberben az államháztartás deficitje 58,4 milliárd forint volt, az első kilenc hónap összesített hiánya 731 milliárd forintot tett ki, ez a GDP 2,7 százalékával egyenlő. Tavaly októberben az államháztartásban 49,8 milliárd forint hiány keletkezett, az első 10 hónap összesített deficitje 1.196,9 milliárd forint volt, a GDP 4,7 százaléka. (MTI)

  • 9,6 százalékos zuhanással 13 019 ponton zárt BUX, ez 1380 pontos esés. Az omlásból a két legfontosabb papír, a Mol és az OTP egyaránt kivette részét: a Mol árfolyama 12,01 százalékkal 11 390 forintra esett, az OTP részvények ára 10,5 százalékkal 3080 forintra csökkent. Közel 10 százalékot esett a Richter is, 26 340 forintos záróár 9,2 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi. A Magyar Telekom 5,8 százalékos eséssel 598 forinton zárt. Az esésnek kevéssé lehet magyarspecifikus okot találni, az újabb nemzetközi lejtmenetbe illeszkedik. Ugyanakkor a cseh PX és a lengyel WIG egyaránt megúszta valamivel 4 százalék feletti eséssel a mai napot.
  • A világválság elérte a Le Belier autóipari beszállító csoport nagykikindai leányvállalatát is, így feltehetően a most elbocsátott 150 dolgozó a válság első áldozata Szerbiában - adja hírül belgrádi hírügynökségi forrásokra hivatkozva Magyar Szó. Az újvidéki napilap internetes oldalán arról is ír, hogy a zombori Sunce étolajgyárban 107 munkás vált munkafelesleggé. A francia tulajdonú Le Belier autóipari beszállító csoport 150 dolgozójának mondott fel a világválságra hivatkozva Nagykikindán. Az elbocsátottak közül csupán 50 főnek volt állandó munkaviszonyról szóló szerződése, a többieket meghatározott időre alkalmazták. (MTI)
  • Noha a tízperces kereskedési szünet után 9,6 százalékos mínuszig visszakapaszkodott a Mol, később nem volt megállás: jelenleg már 11,1 százalékot gyengülve 11 800 forinton van az árfolyam. Az OTP közben ismét visszaesett 3000 forintra, ami 12,8 százalékos gyengülést jelent. A BUX 9,3 százalékos mínuszban van.
  • Ahogy a határidős indexekből várható volt, mínuszban nyitottak a New York-i piacok. A Dow Jones és az S&P 0,6 százalékkal indult lefelé, a Nasdaq 1,4 százalékos csökkenésben van a kereskedés első perceiben.
  • A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb prognózisa szerint a világgazdaság növekedési üteme 2009-ben 2,2 százalékra lassulhat, ami 0,75 százalékkal rosszabb korábbi előrejelzésénél. Az elmúlt hónapokban a világgazdaság kilátásai romlottak, mivel a pénzügyi szektorban a tőkeáttéel-leépítési hulláma folytatódott és a vállalatok, illetve a fogyasztók bizalma megrendült - áll az IMF indoklásában. (Portfolio.hu)
  • Az OTP után szakadt a Mol-részvények árfolyama is: a papír kereskedését fel is kellett függeszteni, miután elérte a 10 százalékos csökkenést. A felfüggesztés után jelenleg 9,6 százalékon, 11 700 forinton áll a Mol.
  • Az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli ágazatok termelékenysége az idén a leglassabb ütemben nőtt a harmadik negyedben: az éves szintre vetített 1,1 százalékos ütem kevesebb mint harmada csupán a második negyed 3,6 százalékos mutatójának. Az elemzők 0,8 százalékos éves ütemmel számoltak. Az egységnyi munkaköltségek 3,6 százalékkal nőttek a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban a harmadik negyedben. Az előző negyedben 0,1 százalékos csökkenést mértek az egységnyi munkaköltségek alakulásában. (MTI)
  • A tegnapi brutális esés után ma sem számíthatunk sok jóra a tengerentúlon, legalábbis erre engednek következtetni a főbb amerikai határidős indexek. A Dow futures 100, az S&P futures 14, a Nasdaq futures pedig 27 pontos mínuszban tartózkodik a nyitást megelőzően. A pesszimista hangulatot a kedvedzőtlen vállalati gyorsjelentések és eredményvárakozások mellett a percekkel ezelőtt napvilágot látó, kiábrándító munkaerőpiaci adatok is táplálják. (Portfolio.hu)
  • A tartósan munkanélküli segélyből élők létszáma az USA-ban 122 ezerrel 3,84 millióra tovább növekedett (az október 25-ével végződő héten), ami 25 éves negatív csúcsnak számít. A november elsejével záródó héten négyezerrel kevesebb heti friss munkanélküli segélykérelem jelentkezett az Egyesült Államokban. A friss adat így 481 ezerre csökkent. Negatív hírnek tekinthető, hogy a múlt heti adatot a minisztérium 485 ezerre módosította a korábbi 479 ezerről. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Drasztikus és váratlan kamatvágások Európában

    A vártnál sokkal nagyobb kamatcsökkentésről döntött a londoni Bank of England: a font kamatszintjét 4,5 százalékról 1954 óta nem látott mélypontra, 3 százalékra vitték le. A londoni jegybank 1997-ben vágott utoljára 1,5 százalékpontot a kamaton. A cseh jegybank is nagyot lépett, 0,75 százalékponttal csökkentett. Váratlanul kisebb lett a svájci frank kamata, és csökkent az euróé is, mindkettő 0,5 százalékponttal.
  • cikkünk a témában:

    OTP-re szabott a megelõzõ csomag

    Egyelõre nem kell igénybe venni, de biztonságot ad. Az árfolyamnak viszont nem biztos, hogy jót tesz – elemzõk a bankmentõ csomagról.
  • A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 3.25 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. (Portfolio.hu)
  • A Svájci Nemzeti Bank 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre csütörtökön. Ebben a hónapban már másodszer enyhíti a hitelfelvételeket a központi bank, ezzel próbálja megakadályozni a svájci frank erősödését, és lendületet adni a gazdaságnak. A Nemzeti Bank a három hónapos lejáratú svájci frank libor célsávját 1,5-2,5 százalékra csökkentette. Döntését a központi bank azzal indokolta, hogy a globális gazdasági kilátások a vártnál sokkal kedvezőtlenebbek, és ez befolyásolni fogja a következő negyedévekben a svájci gazdaság teljesítményét. A Svájci Nemzeti Bank közleménye szerint 2009-ben még gazdasági visszaesés is bekövetkezhet. (MTI)
  • Az eddigi ötről négynapos munkahétre tért át a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Kft. A változás szoros összefüggésben áll azzal, hogy a pénzügyi válság miatt a nagy autógyárak visszafogták termelésüket, emiatt kevesebb hengerfejet rendelnek. Bevezették a létszámstoppot is, nem hivatalos információk szerint létszámcsökkentést azonban nem terveznek. A mexikói tulajdonú győri gyárban évente 1,6 millió hengerfejet gyártanak. A legnagyobb megrendelő a General Motors, hengerfejek 50 százaléka kerül a társasághoz, de az Audi, a Renault és a BMW is a nagy vásárlók közé tartozik. A győri gyárban jelenleg 750-en dolgoznak. (MTI)
  • A vártnál jóval nagyobb kamatcsökkentésről döntött a brit jegybank. A Bank of England 4,5 százalékról 1,5 százalékponttal, az elemzők által várt 4 helyett 3 százalékra csökkentette a kamatszintet.
  • Az izlandi jegybank csütörtökön a korábbi történelmi magasságon, 18 százalékon tartotta irányadó kamatát. Izland közben még várja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) végső jóváhagyását az igényelt 2,1 milliárd dolláros mentőcsomagra. Az IMF jóváhagyásával 833 millió dollár azonnal lehívhatóvá válik az államcsőd elkerülésére. Az izlandi kormányfő korábbi bejelentése szerint további 4 milliárd dollárt szeretnének gyűjteni egyéb forrásokból. Az ország október végén állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal abban, hogy a nemzetközi pénzintézet két évre 2,1 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet nyit meg a a bankok feljavítására, a valutakereskedelem újrakezdésének támogatására. A cél helyreállítani a bizalmat az izlandi gazdaság iránt, stabilizálni a valutát és átalakítani a bankrendszert - mondta Geir Haarde miniszterelnök a megállapodás aláírása után. Az Izlandon az elmúlt hetekben állami kezelésbe vett három bank devizaadóssága több mint 60 milliárd dollár. (MTI)
  • A Cseh Nemzeti Bank csütörtökön háromnegyed százalékponttal 2,75 százalékra csökkentette alapkamatát, megelőlegezve az Európai Központi Bank kamatvágását. A cseh központi bank mindenekelőtt a korona erősödését szeretné megakadályozni, mert a kis hozamú, biztonságosnak tartott cseh korona továbbra is térségi tartalékvalutaként működik a nagyobb kockázatokat kerülő befektetők számára. A cseh központi bank fő gondja az, hogy a tizenkét havi infláció idén februárban elérte a tízéves rekordnak számító 7,5 százalékot, és a béremelkedés is jócskán lassult. (MTI)
  • Elemzők szerint várhatóan nem sok bank veszi majd igénybe azt a 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot, amelyre a Magyar Nemzeti Bank tett javaslatot csütörtökön. A pénzügyi csomag hosszú távon stabilabbá teheti a magyarországi bankok helyzetét, ugyanakkor rövid távon bizonytalanságot szül a piacon, modta Réczey Zoltán elemző. Réczey szerint nem sok bank fogja igénybe venni a csomag tőkejavító részt, ami azt is jelenti, hogy a garanciához sem jutnak hozzá. Különösen az nem valószínű a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint, hogy az OTP vezetése ilyen részvényárfolyam mellett részesedést enged az államnak. (MTI)
  • A tegnap tartott 260-as szintet ma már reggel átvitette a forint, a délelőtt lassan, de ütemesen gyengülő kurzus délben átlépte a 262-es szintet is.
  • cikkünk a témában:

    Kell-e állami pénz az OTP-nek?

    Miután Veres János és Simor András közös sajtótájékoztatón bejelentette az összesen 600 milliárd forintos banki mentőcsomagot, a legfontosabb kérdés, hogy az OTP kap-e állami tőkét. A Portfolio.hu elemzése szerint elképzelhető, hogy az ukrajnai problémák miatt szüksége lesz erre az OTP-nek. Az állami segítség növelheti a stabilitást, de még kevés részletet tudunk róla. (Portfolio.hu)
  • Nagy leértékelődéssel indult a mai kereskedés a hazai parketten, melyben a nemzetközi befektetői hangulat változása játszhatja a főszerepet. Az OTP percekkel ezelőtt ismét 3000 forint alá zuhant. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Nem kér többet az IMF

    Az MNB és a Pénzügyminisztérium közzétette az IMF-nek írott, a hitelfelvétel hátteréül szolgáló, az együttműködés feltételeit is taglaló levelét. Az eddig bejelentett szigorítás, a költségvetési megszorítás, a 13. havi nyugdíjak és bérek lefaragása elég a hitelhez, nem lesznek újabb lépések.
  • Az elmúlt percekben ismét 3100 forint alá süllyedt az OTP-részvények árfolyama. A papírok a nyitás utáni percekben elért 3050 forintos korábbi mélypont alatt, 3047 forinton voltak, ami 11,3 százalékos esést jelent.
  • Újraindult a készmotorok gyártása a General Motors szentgotthárdi üzemében. A gyártást október 9-én állították le, akkor 40-50 kölcsönzött munkaerőtől vált meg a motorgyártó üzem, a gyár saját dolgozóit azonban nem érintették a leépítések. A General Motors európai autógyárait kizárólag a szentgotthárdi egység látja el középkategóriás, benzinüzemű motorokkal. Az üzem hamarosan megkezdi az új Opel márka, az Insignia számára a motorok gyártását. A szentgotthárdi üzem közel 800 ember számára biztosít munkalehetőséget.