Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) januárban ronthat a globális gazdaságnövekedési előrejelzésén - mondta John Lipsky, a Valutaalap ügyvezető igazgatóhelyettese szerdán. Novemberben az IMF azt jósolta, hogy 2009-ben a globális gazdaság csupán 2,2 százalékkal nő. Az IMF gyakorlata szerint ez már recesszió, ami akkor következik be, ha a globális bővülés üteme három százalék alatti. Lipsky szerint a világ szinte valamennyi fejlett országa recesszióban van és nincs alapvető fordulat a pénzügyi piacokon. Az illetékes szerint a kormányoknak többet kell tenniük gazdaságaik támogatásáért, hogy elkerüljék a deflációt. Lipsky mindazonáltal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy 2009 végén világszerte élénkülni kezd a gazdaság.
  • A banki és gyógyszeripari papírok csökkenését némileg ellensúlyozta a bánya- és nyersanyagipari papírok emelkedése. Az FTSEurofirst 300 index 0,05 százalékos csökkenéssel 859,54 ponton zárt. Londonban a FTSE-100 index 0,32 százalékos, 13,98 pontos csökkenéssel 4367,28 pontig emelkedett. A DAX-30 részvényindex Frankfurtban zárásra 0,54 százalékkal 25,77 ponttal emelkedett, és így 4804,88 pontig jutott. Itt a járműipari részvények voltak a nap nagy vesztesei. A nap nyertese a Hypo Real Estate lett, amely 5,72 százalékkal nőtt. Párizsban a CAC-40 mutató 0,68 százalékos, 22,51 pontos emelkedéssel 3320,31 ponton zárt.
  • A német RWI gazdaságkutató szerint a második világháború óta a legmélyebb recesszió fenyegeti jövőre Németországot: a hazai össztermék akár 2 százalékkal zsugorodhat. Az RWI szerint jövőre a munkanélküliek száma egymillióval nő. Szeptemberi prognózisában az intézet még 0,7 százalékos növekedést várt a jövő évre. A német kormány továbbra is tartja magát a 0,2 százalékos jövő évi mini-növekedés prognózisához. A Bundesbank mostani becslése szerint viszont a legnagyobb európai gazdaság 0,8 százalékkal zsugorodik jövőre. Az idei harmadik negyedben a német gazdaság már gyakorlatilag recesszióba jutott, mert két egymást követő negyedben zsugorodott: a második negyedben -0,4 százalékos, a harmadikban -0,5 százalékos volt a zsugorodás mértéke, rendre az előző negyedekhez képest.
  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) finanszírozási gyakorlata a pénzpiaci válság miatt jövőre a korábbinál rugalmasabb lesz - jelentette be Szarvas Ferenc vezérigazgató és Borbély László András vezérigazgató-helyettes a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján. Az aukciós naptárban a jövő év elején ennek megfelelően nincsenek előre meghatározott futamidők, a piaci igényekre válaszul új terméket - változó kamatozású államkötvényt - vezetnek be, részben a diszkont kincstárjegy kiváltására, és a visszavásárlások mellett államkötvény-csere akciókra is sor kerülhet.
  • Kissé gyengült a forint szerdán a budapesti bankközi kereskedésben, az euró árfolyama kétforintos sávban ingadozott. Délután fél ötkor 263,65/75 forint volt az euró árfolyama, a kedd délutáni 262,70/85 forint után. Reggel még 261,80/95 forinton nyitott az euró, a nap során járt 264 forint felett is - egy-egy tétel piacra kerülése a mérsékelt forgalom, az alacsony likviditás miatt jelentős árfolyammozgást volt képes előidézni. A csapongó kereskedés irányzata végül a forint gyengülését mutatta, mondták el devizapiaci kereskedők. A kereskedők szerint a régiós devizák közül a forint még így is a stabilabbak közé tartozik. A lej a román politikai bizonytalanság miatt gyengélkedik, a zloty pedig napok óta spekulációs célpontnak számít.
  • cikkünk a témában:

    Versenyre kel az amerikai jegybank a pénzügyminisztériummal

    Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed fennállása óta először saját kötvénykibocsátást fontolgat - értesült a Wall Street Journal. Az Egyesült Államok monetáris politikáját irányító intézmény célja az új intézkedéssel, hogy tovább bővítse egyre szűkülő eszköztárát. Az irányadó ráta ugyanis egyre közelebb áll a nulla százalékhoz, miközben a rövid lejáratú állampapírok már zéró hozammal forognak (ami a likviditási csapda jelenségét és egyben a klasszikus monetáris politika hatástalanságát veti fel).
  • cikkünk a témában:

    Széchenyi-tervnyi pénzt pumpál az állam a gazdaságba

    100-150 milliárd forintra rúg az az összeg, amelyet a kormány az uniós pályázatokon nyertes vállalkozásoknak, önkormányzatoknak előlegként kifizet, hogy így oldja a pénzpiaci világválság negatív hatásait – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
  • cikkünk a témában:

    Összeomlott a kínai export

    A kínai export 2,2 százalékkal esett vissza novemberben (évesített szinten), ami óriási negatív meglepetést jelent, mivel az elemzők 15 százalékos növekedéssel számoltak. A novemberi importadat is komoly mértékben eltért az előrejelzésektől, ugyanis az elemzők által várt 12 százalékos bővülés helyett 17,9 százalékkal esett vissza a behozatal Kínában. Az export ilyen mértékű csökkenésére 1999 áprilisa óta nem volt példa, az import visszaesése pedig történelmi mértéket öltött. A friss adatok arról tanúskodnak, hogy a világgazdaság egyik motorja fulladozik.
  • Percekkel ezelőtt tette kközzé az amerikai Energia Információs Hivatal amúlt heti olajkészletek alakulásáról szóló statisztikáit. Ezek szerint a nyersolajkészletek 400 ezer hordóval emelkedtek, a benzinkészletek 3,8 millió hordóval kerültek feljebb, a finomított termék készletek 3,1 millió hordóval emelkedtek. (Portfolio.hu)
  • Már a nyitáskor is pluszba kerültek az amerikai tőzsdeindexek, azóta pedig tartják a lendületüket, hol 1 százalékos plusz alatt, hol felett vannak.
  • Több azonnali gyengülési hullám, majd részleges visszakorrekció eredményeként délután fél ötkor 263,50 forintba kerül 1 euró a bankközi piacon.
  • Urbán László, az OTP Bank igazgatósági tagja 2008. december 10-én az OTP Bank Nyrt., mint befektetési szolgáltató igénybevételével 3 155 Ft/darab átlagáron 300 darab OTP törzsrészvényt vásárolt - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
  • A határidős indexek azt vetítik előre, hogy emelkedéssel kezdhetnek az amerikai részvényindexek. 1 százalék körüli növekedést áraz a piac.
  • Ma eddig kétszer játszódott le a forint árfolyamán az, hogy percek alatt másfél-két egységnyit gyengült a hazai valuta az euróval szemben. 10 órakor 262-ről 263,50-ig ment a kurzus, aztán szépen fokozatosan visszatért a 262 közelébe, ám dél után nem sokkal újabb gyengülés kapta el, 264-ig szaladt a kurzus. Onnan csak 263-ig korrigált vissza, ám most megint egy újabb gyengülés ütött be, ismét a 264-et nyaldossa a kurzus.
  • A BUX 0,9 százalékos csökkenést mutat a tegnapi záróértékéhez képest. A nagyobb papírok mind alacsonyabban állnak a tegnapi szintjüknél, 1-2 százalékos csökkenést mutatva, kivéve az OTP-t, a bankpapír 1-1,2 százalék közötti pluszban mozog, 3130-3150 forint között.
  • Az európai részvénypiacok még koránt sem érték el a mélypontjaikat,és ha a befektetők a várakozásaikat hozzáigazítják az elhúzódó recesszióhoz, akkor még 30 százalékos zuhanást láthatunk - nyilatkozta a Reutersnak a Cazenove Capital fedezeti alap (hedge fund) vezetője, Lionel Raymond. (Tudni kell, hogy a hedge fundokat sokan a nagy részvényár-esésért is felelőssé teszik, mivel nagy tőkét mozgatva többször a részvényárak esésére játszanak, a hedge fund-piac pedig kevésbé szabályozott.) Véleménye szerint 2009-ben egy visszapattanásra lehet számítani, ami azonban csak tiszavirág életű lesz, a mélypontokat pedig 2010-2011 környékén érhetjük csak el. A válság reálgazdasági hatásai ugyanis több hullámban érik el a vállalatokat, az eredményvárakozások fokozatos csökkentését pedig csak igen lassan árazzák be a befektetők. (Portfolio.hu)
  • Az európai tőzsdeindexek közel fele kis pluszt mutat, másik fele kis mínuszt. A nagyobbak közül a brit index 0,7, a német index 0,2 százalékos emelkedést produkált eddig, ám a francia tőzsdemutató 0,2 százalékos esést mutat.
  • Brutális leépítést jelentett be ma reggel a Rio Tinto, a bányatársaság 14 000 alkalmazottjától válik meg, amely munkaerejének 13%-át teszi ki. A cég költségcsökkentési intézkedésekre kényszerül, miután a globális gazdasági lassulás visszavetette a fémek iránti keresletet. (Portfolio.hu)
  • 0,02 százalékos csökkenéssel nyitott a BUX, de gyorsan a pozitív tartományba kapaszkodott. Nyitás után szűk fél órával 0,6 százalékos emelkedést mutat. Az OTP-részvények 3150 forint körül forognak, a Mol 10 080 forinton, a Richter 29 000 forinton, az MTelekom pedig 580 forint körül.
  • Elvi megállapodásra jutott a washingtoni kormány és a törvényhozás a pénzügyi nehézségekkel küszködő három vezető amerikai autógyárnak juttatandó 15 milliárd dolláros áthidaló hitelről - közölték tisztségviselők. Egy magas rangú kormányzati tisztviselő, illetve a törvényhozás demokrata párti többségéhez tartozó egyik tisztségviselő elmondta: a helyi idő szerint kedd este született megállapodás a hitelügylet minden kulcsfontosságú részére kiterjed, már csak néhány kevésbé fontos részlet, illetve az egyezség megszövegezése maradt hátra. Az egyezség értelmében George Bush elnök külön kormányzati tisztségviselőt nevez ki a hitel felhasználásának és az autóipar átszervezésének a felügyeletére. A hitelt visszavonhatják, ha az autógyárak nem tesznek kellő erőfeszítéseket működésük átszervezésére.
  • Több mint 3 százalékos növekedéssel zárta a szerdai kereskedést a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei index. Az index javulása azt a derűlátást tükrözi, amit az amerikai autóipari cégeknek nyújtandó támogatás gyors elfogadása váltott ki. Főként az építőipari cégek, az autóipari berendezések gyártói javultak és általában is az exportőr cégek, annak hatására, hogy a jen gyengült a dollárhoz és az euróhoz képest is. A 225 válogatott részvény Nikkei indexe szerdán 264,37 pontos, azaz 3,15 százalékos növekedés után 8660,24 ponton végzett.
  • cikkünk a témában:

    New York: jelentős mínusz

    Csaknem három százalékkal esett a Dow Jones index, és a Nasdaq is mínuszban van.
  • cikkünk a témában:

    Szabó Máté: Be kellene vezetni a magáncsőd intézményét

    Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint javítani kell a banki ügyfelek pénzügyi ismereteit, mert sokuknak nehézséget okoz, hogy megértse egyes banki szolgáltatások működését, feltételeit és kockázatait. Ezzel párhuzamosan vissza kellene szorítani a magas kamatú gyorskölcsönöket és az uzsorahiteleket, továbbá be kellene vezeti a magáncsőd intézményét.
  • A hétfői emelkedés után kedden ismét esett a szabadpiaci határidős nyersolaj ára New Yorkban és Londonban is. Az áresést elsősorban az amerikai kormányzat energiaügyi tájékoztató ügynökségének jelentése váltotta ki, melyben az áll, hogy a világ olajfogyasztása az idén és jövőre is mérséklődik, 2008-ban még csak napi átlagban 50 ezer hordónyival, de jövőre 450 ezernyivel.

    Az amerikai könnyűolaj januári lejáratra 1,64 dollárra olcsóbbodott és New Yorkban a napot hordónként 42,07 dolláros árral zárta. A Brent Londonban nagyobb mértékben olcsóbbodott, legutolsó kereskedési ára 41,40 dollár volt, ami hétfőhöz képest 2,02 dolláros csökkenés. (MTI)

  • A nap közbeni nyereségnél alacsonyabban, de még a pozitív zónában zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék fő indexei. Az emelkedést elsősorban az energia- és járműipari részvények biztosították, utóbbiak a 15 milliárd dolláros amerikai autóipari mentőterv hírére. A piacokat azonban - mondják az elemzők - továbbra is nyomasztja a recessziós környezet, az olajár mérséklődésének jó hírét ezek inkább elnyomják majd. Az FTSEurofirst 300 index mindazonáltal 1,4 százalékos emelkedéssel 860,51 ponton tudott zárni.

    Londonban a FTSE-100 index több mint 2 százalékkal 4388,62 pontig emelkedve zárt. Kiemelkedően, 8,8 százalékkal szökkent fel az Aviva biztosítói részvény ára, de 7 és fél százalékot erősödött a Centrica gázszolgáltató papírja és egyes kiskereskedelmi vállalati részvények (Kingfisher, Morrison) is 6 százaléknál jobban drágultak. A DAX-30 részvényindex emelkedése Frankfurtban zárásra 1,34 százalék lett, a mutató 4779,11 pontig jutott. Itt a járműipari részvények voltak a nap nagy nyertesei: többek között a BMW 5,6 százalékot, a Continental 6,3 százalékot, a Daimler 4,35 százalékot drágult. Az Infineon chipgyártó részvénye ugyanakkor 10,8 százalékot zuhant. Párizsban a CAC40 tőzsdeindex 3297,80 pontra (1,55 százalékkal) erősödött. (MTI)

  • A Világbank szerint a világgazdaság jövő évi növekedése nem éri majd el az egy százalékot sem és várható, hogy a világkereskedelem - mennyiségben számolva - 2,1 százalékkal visszaesik - erre, ha teljesül, negyed század óta nem volt példa. A nemzetközi pénzügyi szervezet úgy számol, hogy a fejlődő világ gazdasági növekedése ugyan 4,5 százalékos lesz, de a fejlett világ GDP-je 0,1 százalékkal visszaesik, így alakulhat ki globálisan a 0,9 százalékos növekedés. A Világbank figyelmezteti a fejlett államokat: óvatosabban közelítsenek a növekedés serkentésének kérdéséhez, elkerülendő az ebből fakadó hosszabb távú problémákat, a növekvő inflációt és az állami adósságszint emelkedését. (MTI)
  • 1,8 százalékkal magasabban fejezte be a mai napot a BUX a tegnapi záróértékéhez képest. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 1 pont híján 12 800 ponton zárt. A nagyobb részvények közül az OTP 0,6 százalékkal emelkedve 3100 forinton zárt, az MTelekom 1 százalékot erősödve 578 forint lett, a Richter 1,9 százalékos pluszt produkálva 28 800 forinton fejezte be a napot, míg a Mol-papírok 3,8 százalékot drágultak, 10 095 forinton zártak.
  • Ismét leáll egy hónapra a romániai Automobile Dacia gépkocsigyár, mivel a járművei iránti kereslet a román piacon novemberben 52 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az Agerpres hírügynökség szerint a gyár vezetősége és a szakszervezeti vezetők közösen határoztak úgy, hogy a tevékenység újbóli felfüggesztése a legmegfelelőbb döntés. Ennek értelmében a Dacia december 11. és január 11. között szünetelteti tevékenységét, miután korábban majdnem három hétig állt a termelés. A dolgozók az újabb kényszerszünet idején is megkapják fizetésük 85 százalékát és a téli ünnepek alkalmából járó juttatásokat. Az alelnök bejelentette, hogy 12 pontból álló válságintézkedési csomagot dolgozott ki, amit Traian Basescu államfőnek és a következő román kormánynak is átnyújt. Egyebek között az autóiparban tevékenykedő vállalatok áfa-kifizetésének elhalasztását és a hitelkamatok csökkentését tartalmazza ez a csomag. (MTI)
  • Oroszország gazdasági növekedése 6,2 százalékosra lassult a harmadik negyedévben a második negyedévi 7,5 százalékról, rendre az egy évvel korábbihoz mérve, közölték az orosz szövetségi statisztikai szolgálatnál előzetes becslésként. Az első negyedévben 8,5 százalékos volt a GDP-növekedés. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium novemberben 6,8-7,0 százalékra csökkentette az idei egész évre szóló GDP-növekedési előrejelzését a korábban várt 7,8 százalékról. Az orosz elnök gazdasági tanácsadója nem zárja ki, hogy Oroszország gazdasági növekedésének üteme jövőre 3 százalékra is lassulhat az idei, 7 százalék körüli ütemről. (MTI)
  • A súlyos értékesítési gondok miatt a Daimler bejelentette, hogy rövidített munkaidőt léptet életbe a Mercedeseket gyártó sindelfingeni üzemben. Értesülések szerint az intézkedések január közepén lépnek életbe, s mintegy 20 ezer alkalmazottat érintenek. A gyártás átmeneti visszaszorítása érdekében a konszern más németországi üzemeiben ugyancsak hasonló lépéseket terveznek. Mindezzel egy időben a Daimler egyik legnagyobb beszállítója, a fékeket gyártó leverkuseni TMD fizetésképtelenséget jelentett be. A Daimler üzemi tanácsának elnöke, Erich Klemm szerint a rövidített munkaidő bevezetése nehéz, de elkerülhetetlen lépés. Klemm ugyanakkor elismerte, hogy a rövidtett munkaidő következtében csökken a foglalkoztatottak jövedelme. Hasonló intézkedést a Daimler 15 éve nem rendelt el. A többi németországi autógyár kivétel nélkül ugyancsak súlyos értékesítési gondokkal küszködik. A termelés mérséklése érdekében a BMW-nél, az Audinál és az Opelnél meghosszabbították az alkalmazottak karácsonyi szabadságát. (MTI)