Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az adminisztratív és vezetői állásokból küld el további ezer embert a következő két év során az Alcatel-Lucent francia távközléstechnológiai vállalat, elérendő azon célját, hogy egymilliárd eurót takarítson meg ez idő alatt. A döntést a vállalatóriás új, idén szeptemberben kinevezett vezérigazgatója, Ben Verwaayen jelentette be. A már bejelentett 16,5 ezres leépítésen felüli létszámcsökkentésről van szó.
  • Egész nap mínusz 4-5 százalékon voltak az OTP részvényei, zárás előtt azonban hirtelen elkezdtek esni a bank papírjai. Végül az OTP 2800 forinton, 10,5 százalékos mínuszban zárt. Zárásra fel is függesztették a részvények kereskedését.

    A BÉT egész nap mínuszban mozgott, végül mínusz 5,5 százalékon zárt 11 981,5 ponton. A Mol mínusz 6 százalékon zárt 9350 forinton.

  • Pénteken is eséssel indultak a részvényindexek a Wall Street-en: a New York-i tőzsde Dow mutatója előbb 210 pontot zuhant, később ez a veszteség 190 pontra (2,1 százalékra) mérséklődött A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index is 27 pontot vesztett az első percekben, de később ez a veszteség 19 pontra (1,3 százalékra) mérséklődött. (MTI)
  • Meghatározó lehet a német Opel járműgyártó társaság számára, hogy anyavállalata, az amerikai General Motors egyelőre nem juthat hozzá az amerikai törvényhozás jóvoltából egy több milliárd dolláros támogatási csomaghoz. Az Opel jelentős költségcsökkentéssel nézhet szembe fennmaradása érdekében, emlékeztetnek a jelentések. Szakszervezeti források szerint 750 millió dolláros munkaköltség-megtakarításról lehet szó, és elképzelhető, hogy ennek fejében az Opel dolgozói részesedést kérnek majd a vállalatban. Az Opel vezetősége bő egymilliárd euróra szóló hitelgaranciát kért Angela Merkel német kancellártól, aki még karácsony előtt rendezést ígért a garancia ügyében. A GM igényelte nagy pénzügyi mentőöv nélkül elemzők szerint azonnali válság tör ki a vállalatnál az akut pénzhiány miatt. (MTI)
  • Litvánia, miután a kedvezőtlen piaci feltételek miatt elhalasztotta tervezett eurókötvény kibocsátását, arra készül, hogy egy európai banktól 90 millió euró hitelt vegyen fel - közölte egy, az ügylethez közel álló, de névtelenséget kérő forrás a Reuters hírügynökséggel. Litvánia idén már 400 millió euró értékű kötvény kibocsátását halasztotta el, ami nehézségeket okoz költségvetésének finanszírozásában, miközben gazdasága a vártnál jobban lassul. A litván kormány egyelőre úgy tartja, az IMF segítségére jelenleg nincs szüksége, ám nem zárták ki, hogy később a Valutaalaphoz forduljanak. (MTI)
  • A várakozásoknak megfelelően, bár a pesszimista elemzői becsléseknél némileg kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom novemberben az Egyesült Államokban. A pénteken kiadott kormányzati adat szerint a visszaesés 1,8 százalékos volt, míg az elemzők 1,9 százalékos visszaesést vártak. Az adat némi javulást jelez októberhez képest, amikor történelmien nagy mértékben, 2,8 százalékkal estek vissza az eladások. (MTI)
  • Havi alapon a vártnál valamivel gyorsabban, 2,2 százalékkal csökkentek októberben a termelői árak az Egyesült Államokban - derül ki a Kereskedelmi Minisztérium jelentéséből. A legjelentősebb árcsökkenést az energia és a nyersanyagok esetében mérték. A volatilis élelmiszer- és energiaárak nélküli index a várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékos emelkedést jelzett. (Portfolio)
  • Új gazdaságélénkítő csomagot jelentett be pénteken a japán miniszterelnök: a program 10 billió jenes (111 milliárd dollár) adócsökkentést és közfinanszírozást tartalmaz, valamint 13 billió jent (144 milliárd dollár) a pénzügyi piacok fellendítésére. Japánban már októberben döntöttek egy 27 billió jenes (275 milliárd dollár) élénkítő intézkedésegyüttesről, de a kormányfő mostani indoklása szerint "azóta a gazdaság a kormány várakozásait meghaladó mértékben rosszabbodott". Az októberben bejelentett ösztönző terv kedvezményes hitelekhez juttatja a kisvállalatokat és a gazdálkodókat, csökkenti az autópályadíjakat, összesen 2 billió jen (20 milliárd dollár) készpénztámogatást tartalmaz a családoknak, ez egyszeri kifizetésként átszámítva 600 dollárt jelent egy-egy négy fős háztartásnak. (MTI)
  • A felminősítés lehetőségére utaló pozitívról stabilra vette vissza Oroszország szuverén adósbesorolásainak kilátást pénteken a Moody's Investors Service, az ország külső likviditási pozíciójára nehezedő, megnövekedett nyomásra hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a kilátásrontás az orosz közepes befektetői "Baa1" - más hitelminősítők metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő - rubel- és devizakötvény-adósi kockázati osztályzatára vonatkozik. A Moody's megfogalmazása szerint a jelen helyzetben "jelentős mértékben halványult annak az esélye", hogy az orosz szuverén adósbesorolás a következő 12-18 hónapban javuljon, ahogy azt az eddigi pozitív kilátás valószínűsítette. Felminősítés esetén Oroszország átkerült volna az elsőrendű adósoknak járó "A" kategóriába. (MTI)
  • Szükség van forrásbővítést növelő intézkedésekre a reálgazdasági problémák kezeléséhez, amihez elsősorban az Európai Unió forrásai, illetve költségvetés biztosít fedezetet - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Az államtitkár úgy értékelte, hogy az uniós forrásoknál az előlegkifizetés megemelése 35-40 százalékra 100-150 milliárd forint többletforrást biztosít a vállalkozásoknak. Emlékeztetett arra, hogy a Széchenyi Kártya kamattámogatása a 2008. évi 1 százalékról 2009-ben 2 százaléka emelkedik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi kezességvállalási 450 milliárd forint keretét 900 milliárd forintra emelték, az uniós forrásokon belül 250 milliárd forintot csoportosítanak át a gazdaság szereplői számára. (MTI)
  • Még az idén csökkenti a szerkesztőség és a kiadó létszámát a Népszabadság Zrt. - mondta pénteken Kovács Tibor elnök-vezérigazgató az MTI-nek. Közlése szerint a mintegy 260-as létszám hat és fél százalékát érinti a leépítés, az érintettek egyharmadát a nyugdíjkorhatárt elért munkatársak teszik ki. Az Index úgy tudja, összesen 20 főről van szó, akik között újságírók és technikai munkatársak is vannak. A lépés egyik okaként Kovács Tibor azt említette, hogy a válság miatt 2009-ben várhatóan romlik a sajtópiac helyzete.
  • cikkünk a témában:

    Csaknem százfős elbocsátás Zalában

    A pénzügyi válság miatt 95 dolgozóját bocsátja el a lövői Elanders Hungary Kft - tudta meg a Zalai Hírlap. A lap értesüléseit Per Brodin ügyvezető is megerősítette. A hónapok óta tartó pénzügyi válság miatt kényszerülnek a létszámleépítésre - már értesítették a dolgozókat, továbbá bejelentést tettek a megyeszékhelyi munkaügyi központban is. A tömeges elbocsátás a törvényes előírások szerint zajlik, a folyamat március közepére fejeződhet be. A zalalövői Elanders Hungary Kft-nél jelenleg 258-an dolgoznak.
  • A lett parlement elfogadta azt a megszorító csomagot, amelyet az IMF/EU pénzügyi támogatás érdekében kell végigvigyen az ország. A csomag többek között 15 százalékos bércsökkentést tartalmaz a közszférában dolgozóknak, valamint ÁFA-kulcs emelést. A tervezet értelmében a lett kormány 1 milliárd dollár értékű lat értékű megszorítást hajt végre 2009-ben. (Portfolio)
  • Ma tette közzé az izlandi statisztikai hivatal a harmadik negyedéves GDP-növekedés előzetes adatát, amely jól mutatja a szeptember-októberre kicsúcsosodott pénzügyi válság komoly reálgazdasági hatásait. Negyedéves alapon ugyanis 3,4 százalékkal zuhant a GDP július-szeptember között az április-júniusi felülvizsgált 4,7 százalékos növekedés után. (Portfolio)
  • Az orosz gazdasági miniszter-helyettes a Reuters tudósítása szerint jelezte, hogy az idei évi átlagos orosz GDP-növekedési ütem alacsonyabb lesz, mint a legutóbbi hivatalos, 6,8 százalékos prognózis. Ma hajnalban tette közzé friss GDP-növekedési előrejelzéseit a Goldman Sachs, amely mindössze 0,5 százalékos éves átlagos bővülést vetít előre Oroszországnak 2009-re az idei 6,2 százalék után. A Consensus Economics novemberi előrejelzése még 4,0 százalék volt 2009-re. A Danske Bank is csak 2,5 százalékos bővüléssel számol egy friss térségi elemzésében. (Portfolio)
  • 45 százalékot zuhant a ma reggeli kereskedés során a General Motors árfolyama azt követően, hogy a Szenátus tegnap elutasította az autószektor mentőcsomagját. (Portfolio)
  • Szlovákia kereskedelmi mérlegében novemberben 4,028 milliárd koronás többlet keletkezett a viszonylag csekély, 218 millió koronás többlet után, jelentették pénteken a szlovák statisztikai hivatalban. Az eredmény mégsem túl örömteli: éves összehasonlításban az export 1,8 százalékkal csökkent a szeptemberi, 7,6 százalékos növekedés után, azonban az import ennél is gyorsabban apadt, mert a lakosság vásárlókedve elpárolgott és a külföldi beruházások is lanyhultak. Az import 4,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a szeptemberi, 10,7 százalékos többlet után. Szlovákia gazdaságát megviselheti, hogy a nemzetközi értékesítési válsággal küzdő autóipar - nagy külföldi beruházások nyomán - az utóbbi években túlsúlyossá vált a szlovák gazdaságban és az exportban. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 289,65 pontos csökkenéssel, 12 392,26 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záróértékhez képest ez 2,28 százalékos gyengülést jelent. A kereskedés első órájában 12 273 pontig, vagyis 3 százalékos mínuszig ment az index, amely jelenleg 12 360 ponton áll. Csak két, kevesebb, mint egymillió forintos forgalmú részvény ára nem esett. Az OTP 3,7, a Mol 3,5 százalékos mínuszban van.
  • A bankok fokozottan óvatos likviditáskezelése következtében a kéthetes MNB-kötvények átlagállománya csak kis mértékben, míg a hitelintézetek egynapos betéteinek átlagállománya 213,1 milliárd forinttal, mintegy 61 százalékkal emelkedett 2008 novemberében az előző hónaphoz képest - közölte az MNB előzetes adatok alapján pénteken. (MTI)
  • Az ipari termelés 2008 októberében 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a végleges adatot. A termelés volumene 2008 első tíz hónapjában 1,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Szeptemberhez képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,9 százalékkal csökkent.
  • A cseh ipar termelése októberben 7,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, jelentették a cseh statisztikai hivatalban pénteken. Szeptemberben 8,9 százalékos volt az éves többlet. A cseh ipar értékesítése 7,9 százalékkal apadt októberben a szeptemberi, 8,3 százalékos többlet után, rendre éves összehasonlításban. A termelékenység 5,1 százalékkal romlott a szeptemberi, 9,7 százalékos javulás után. (MTI)
  • A francia-amerikai Alcatel-Lucent - európai részében a földrész második számú távközlésiberendezés-szállítója - pénteken újabb takarékossági intézkedéseket jelentett be: jövő ilyenkorig 750 millió eurót akarnak megtakarítani, ennek egyharmad részét a közvetlen termelési költségekből, kétharmadát a kutatás-fejlesztésből, az értékesítés és az adminisztráció költségéből. A megvalósítás érdekében körülbelül ezerrel csökkentik a vezetői létszámot és ötezerrel a bérmunkában foglalkoztatottak számát. Ily módon remélik, hogy jövőre legalább nullszaldót lehet elérni az üzemi mérlegben. (MTI)
  • Az ázsiai tőzsdék is megadták magukat, miután az amerikai börzék zárása után a szenátus a várakozásokkal ellentétben mégsem szavazta meg a várva várt autómentő csomagot. A japán Nikkei 5,6, a kínai Shanghai Composite és a dél-koreai KOSPI egyaránt 4,2, a hongkongi Hang Seng pedig 4,8 százalékot zuhant. Az esésben az autó és a pénzügyi szektor haladt az élen, az előbbire a megtorpedózott csomag, az utóbbira pedig a rendkívül negatív szektorhangulat miatt nehezedett nyomás. (Portfolio.hu)
  • Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai értéktőzsdék péntek reggel meredek lejtőn kezdenek, követve az ázsiai piacokat és az amerikai határidős jegyzések útmutatását, az amerikai autóipari mentőterv szenátusi kudarcának tovagyűrűző hatása miatt. Elemzők szerint a General Motors legkésőbb januárban csődöt jelenthet - hacsak az amerikai kormány saját hatáskörében nem ad valamilyen gyorssegélyt -, a Ford talán kissé tovább bírja. Az értékforgalmazók szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 pont 155 körüli veszteséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 185 pont körüli visszaeséssel kezdhet. (MTI)
  • A japán tőzsdeindex csúfos 5,56 százalékos mínusszal zárta a hetet. Az esést elemzők egyértelműen azzal magyarázzák, hogy a washingtoni szenátusban elakadtak a tárgyalások az amerikai autóipar megmentéséről, így a csőd szélére sodródott a GM és a Chrysler. Tokióban a szélesebb piac számára súlyosbította a helyzetet, hogy az amerikai hírek miatt a dollár zuhant, a jen drágult, és pénteken jelent meg a hivatalos statisztika is arról, hogy Japánban a fogyasztói hangulat mérőszáma novemberben rekord mélységbe süllyedt, a bizalom olyan gyenge, mint a felmérés 1982-es kezdete óta még soha. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 484,68 pontos, azaz 5,56 százalékos veszteséggel 8235,87 ponton zárt. (MTI)
  • A legnagyobb amerikai lakossági bank, Bank of America (BoA) bejelentette, hogy 30-35 ezer fő elbocsátását tervezi a következő három évre, miután befejezi a Merrill Lynch befektetési bank felvásárlását. A Bank of America csütörtöki közleményében a párhuzamos tevékenységek felszámolásával és a gazdasági visszaesés hatásával indokolta a létszámcsökkentést. A leépítés a két pénzintézet összesen 308 ezres alkalmazotti létszámának mintegy 11 százalékát érinti és a tervek szerint évente 7 milliárd dolláros megtakarítást eredményez majd. A BoA jelenleg mintegy 247 ezer, a Merrill Lynch pedig közel 61 ezer főt foglalkoztat. (MTI)
  • A cseh Skoda autógyártónál a jövő év első felében négynapos lesz a munkahét a jelenlegi ötnapos helyett. A Volkswagen cég tulajdonában lévő vállalat szóvivője szerint az intézkedéssel csökkenthetők a költségek és a lépés hozzájárul a készletek apadásához. Hozzátette: ez még mindig jobb, mint ha embereket kellene elbocsátani. A dolgozók napi átlagbérük 75 százalékát kapják meg a kieső munkanapokra. A kereslet csökkenése miatt december 19-e és január 11-e között le is állítja a termelését a Skoda, amely Csehország legnagyobb exportálója. (MTI)
  • Komoly csökkenéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, miután a nap nagyobbik felében stagnáltak. A New York-i árupiacon az olaj januári jegyzése 4,46 dollárral, azaz közel tíz százalékkal 47,98 dollárra nőtt.

    A tőzsdemutatók egy százalékot meghaladó csökkenéssel kezdtek. Nem sokkal később azonban visszaerősödtek a szerdai záró érték közelébe, majd a kereskedés leállítása előtt mintegy másfél órával kezdtek el ismét hanyatlani.

    Két hatás befolyásolta alapvetően a tőzsdemutatókat. Gyengítette azokat a járműgyártók árfolyamesése, mert bizonytalan, hogy a szenátus rábólint-e az ágazatnak nyújtandó 14 milliárd dolláros állami támogatásra.

    Erősítette a tőzsdemutatókat, hogy a kőolaj árának az emelkedésére drágultak az olajipari részvények. Rontott viszont az általános hangulaton az a csütörtöki adat, amely szerint a múlt héten 573 ezer volt a munkanélküli segélyt először kérők száma az Egyesült Államokban. 26 év óta nem regisztráltak ilyen magas számot.

    Az euró 1,3332 dollárra erősödött a szerda késő esti 1,3019 dollárról. A dollár 196,49 forinton volt a szerdai 201,99 forintot követően (-2,72 százalék). Az euró 262,28 forintot ért az egy nappal korábbi 263,72 forint után (-0,55 százalék). (MTI)

  • Négy dollárt meghaladó mértékben, több mint tíz százalékkal nőtt a kőolaj ára Londonban és New Yorkban csütörtökön. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 4,99 dollár emelkedéssel 47,39 dolláron fejezte be a napot.

    A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 4,46 dollárral 47,98 dollárra nőtt.

    A szakérők azt mondták, hogy a piacra elsősorban a Nemzetközi Energiaügynökségnek (IEA) az a várakozása hatott, hogy jövőre ismét élénkül a globális olajkereslet.

    < p> Árnövelő tényező volt a szaúdi olajügyi miniszternek az a bejelentése is, miszerint az OPEC vezető exportálója a múlt hónapban napi 8,49 millió hordó kőolajat termelt. Ez kevesebb volt a szakértői várakozásoknál, és megfelelt Szaúd-Arábia termelési kvótájának.

    Erősítette még az árat a dollár gyengülése, továbbá az a várakozás, hogy december 17-i ülésén az OPEC jelentősen csökkenti a termelési kvótáját, illetve, hogy a termelés visszafogásához csatlakozik a szervezeten kívüli Oroszország is. (MTI)

  • A Magyarországon működő német vállalatok 6,2%-os béremelést terveznek jövőre - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum cég felméréséből. A vállalatok jelenleg inkább kiváró pozícióban vannak, a nagyszámú leépítés problémája jelenleg még nem jelentkezik élesen, ez inkább a következő hónapok kérdése lesz - válaszolt a sajtó kérdéseire Maria Smid, a Kienbaum munkatársa.