Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 518 millió dolláros készenléti hitelt nyújt Szerbiának, hogy leküzdje a globális pénzügyi válság hatásait - jelentette be helyi idő szerint hétfőn Washingtonban Dominique Strauss-Kahn IMF-főigazgató. Strauss-Kahn tájékoztatója szerint a készenléti hitelmegállapodás 15 hónapra szól. A kölcsön odaítéléséről szóló döntést még jóvá kell hagynia az IMF igazgatótanácsának is. Az IMF-igazgató szerint a globális pénzügyi válság elkezdte éreztetni hatását Szerbiában, és a hirtelen végbement változás a nemzetközi környezetben valószínűleg lelassítja a hitelügyleteket és a gazdasági aktivitást a balkáni térségben. Strauss-Kahn szerint a szerb hatóságok erős és átfogó cselekvési programot dolgoztak ki a körülményekhez igazodóan, a hitelmegállapodás ezt programot támogatja. (MTI)
  • Minden ázsiai tőzsdeindex esett a mai kereskedés során. A japán Nikkei225 mutató 2,3 százalékkal került lejjebb, a hongkongi Hang Seng és a kínai Shanghai Composite 6 százaléknál is többet esett.
  • A Mol Nyrt. az elemzői várakozásoktól némileg elmaradó nettó eredményt ért el, a harmadik negyedéves teljesítménye 300 millió forintos veszteséget mutat, szemben a tavaly ilyenkori 59,5 milliárd forintos nyereséggel, azonban a háromnegyedéves 174,3 milliárd forintos nettó eredmény még mindig 32 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

    A Mol kedden közzétett, IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerinti gyorsjelentése szerint csoport üzleti eredménye speciális tételek nélkül 42,4 milliárd forint volt a harmadik negyedévben 46 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A Mol árbevétele a harmadik negyedévben 976,5 milliárd, a háromnegyedévben 2.683,1 milliárd forint volt, 43 illetve 48 százalékkal többbb az egy évvel korábbinál.

    "Habár a globális olaj- és gáz szektor jelenleg hektikus pénzügyi környezettel szembesül, a vállalat pénzügyi helyzete stabil. A Mol-nak az INA részvények pénzügyi rendezését követően 1,5 milliárd euró hitelkerete és pénzbetéte van, amely megfelelő pénzügyi rugalmasságot biztosít rövid- és középtávon" - írta a jelentésben Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója. (MTI)

  • Magyarország csak lassan fog felépülni a recesszióból jövőre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint. Azonban úgy látják, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya meredeken csökken. A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn tette közzé a Magyarország számára megnyitott készenléti hitelkerettel kapcsolatos saját szakértői jelentését. A Valutaalap helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság 2009-ben 1 százalékkal fog zsugorodni, 2010-ben pedig csak 0,6 százalékkal fog növekedni. (MTI)

  • Hullámzó és eseménytelen kereskedési nap után hétfőn végül jelentős csökkenéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,29 százalék (34,80 pont) csökkenéssel 1482,05 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8273,58 ponton zárt 2,63 százalék (223,73 pont) hanyatlással. őzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,2655 dollár, illetve 268,60 forint volt. (MTI)

  • A japán recesszió hírére tovább csökkent a nyersolaj ára a New York-i és a londoni tőzsdén is. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent péntektől legközelebbivé vált januári lejárata 1,93 dollár gyengüléssel 52,31 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 2,09 dollárral 54,95 dollárra süllyedt, ez a legalacsonyabb ár 2007. január 29-ike óta, amikor a WTI 54,01 dollárba került. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Mától van egy józan, felelős költségvetést kikényszerítő törvényünk

    A parlament mai ülésén egyszerű többséggel elfogadta a kiadások zabolátlan növelésének gátat szabó, plafontörvénynek becézett törvényjavaslatot. A három SZDSZ-es prominens, Fodor Gábor, Kóka János és Horn Gábor által benyújtott törvényjavaslatot idő közben alaposan átdolgozták az ötpárti egyeztetések nyomán, így az valójában sokkal jobban hasonlít a kormány bő egy évvel ezelőtt benyújtott, ám el nem fogadott közpénzügyi törvénycsomagjára. (A közpénzügyi csomagot kétharmaddal lett volna értelme bebetonozni.) Így a ma a honatyák többsége által szentesített jogszabály nem egyszerűen a kiadásoknak szab egy korlátot, hanem egyúttal a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságát, az adósságállomány csökkentését, az állami gazdálkodás átláthatóságát is biztosítja.
  • Meghatározó irányzat nélkül folyt a kereskedés a New York-i tőzsdén zárás előtt három órával: a vezető mutatók vegyesen alakultak, a nyitáskor tapasztalt pesszimista hangulat nem sokat változott, csupán a DJIA mutatott kis nyereséget. A csökkenést elsősorban az váltotta ki, hogy a japán gazdaság a recesszió jeleit mutatja, a Citigroup pedig több mint 50 ezer újabb álláshely megszüntetését helyezte kilátásba. Közép-európai idő szerint 19 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,08 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel 1514,77 ponton állt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 3,89 pontos, 0,04 százalékos erősödéssel 8501,13 ponton állt ekkor. Nyitáskor még mindkét mutató csökkent. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta 3 centes csökkenéssel 55,74 dolláron volt a tőzsdezárás előtt három órával, az északi-tengeri Brent 33 centtel esett 53,91 dollárra. Közép-európai idő szerint 19 óra körül New Yorkban az euró 1,2724 dollár volt. Az euró 268,47 forintot ért. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Csúszik a bankmentõ csomag

    A házbizottság ülésén még megkapta a támogatást a rendkívüli eljáráshoz, a költségvetési bizottság már vitára alkalmatlannak találta a bankmentõ törvénycsomagot, mely egyben a jövõ hétfõig felfüggesztett ingatlanalapok helyzetét is enyhítené. Egyelõre az is kérdés, mikor szavaznak a képviselõk.
  • Az S&P leminősítette Magyarország adósságát, ám ez nem hatotta meg a forint árfolyamát, szinte egész nap lecövekelt a 268-as forint/euró szinthez.
  • 0,8 százalékos csökkenést szenvedett el a BUX a mai kereskedés során, ezzel pedig a legjobban teljesítő részvényindexnek bizonyult, mivel a többi európai mutató nagyobbat esett. A nagyobb részvényindexek közül a brit 2,5 százalékot, a német 3,2 százalékot veszített értékéből.
  • A pénteki esés ma is folytatódik Amerikában, mindhárom fő részvényindex a nyitás után egy órával több mint 2 százalékos csökkenést mutat. A Dow Jones mutató a 8250-es szintet nyaldossa.
  • A fejlődő államokat teljes mértékben be kell vonni a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálásába - ez a fő üzenete annak a hatpontos közös nyilatkozatnak, amelyet a G-20-as országok, az EU-tagállamok és az Afrikai Unió képviselői hétfőn adtak ki a pénzügyi és gazdasági válságról Strasbourgban. A dokumentum támogatói között van Magyarország is. A nyilatkozat üdvözli a washingtoni G20-as csúcs eredményeit és támogatja a tárgyalások folytatását. A dokumentum kiemeli, hogy a világ összes országának részt kell vállalnia az eredményes válaszok kidolgozásában. A nyilatkozatot kiadó államok aggodalmukat fejezik ki a fejlődő országok iránt, a válság rájuk gyakorolt hatása miatt. Épp ezért a fejlesztési segélyek megkerülhetetlenek lesznek a válság megoldásakor, húzta alá a dokumentum. Az Európai Fejlesztési Napokon elfogadott nyilatkozat felhívja az országok figyelmét arra is, hogy a válság ellenére tartózkodjanak a protekcionista intézkedésektől. (MTI)
  • Áttekinthetőbbé és biztonságosabbá tenné a magyar gépjármű finanszírozást a Magyar Lízingszövetség, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, valamint a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége együttműködéséből létrejött autós nagykoalíció. Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta, korábban számos ügyfél finanszírozta autóját svájci frank, vagy japán jen alapú hitelekből, azonban a pénzügyi válság miatt már csak kevésbé, vagy egyáltalán nem érhetők el ezek a finanszírozási konstrukciók a piacon. A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása szerint ezen hitelek, a magasabb árfolyam-ingadozásból fakadóan kockázatosabbak, mint az euró és forint alapúak, ezért az ügyfelek érdekében a szövetség tagvállalatainak előnyben kellene részesíteniük az euró és forint alapú finanszírozási megoldásokat. A nagykoalíció szerint a dráguló pénzpiaci források miatt keletkező áremelkedés elkerülhetetlen, és ez a jövőben a kamatok növekedése, valamint a szerződéskötési díj között oszlik majd meg. A főtitkár szerint kedvező lenne az ügyfeleknek az is, ha a lista ár és a valós ár közelebb kerülne egymáshoz. (MTI)
  • A kínai munkaügyi minisztérium elrendelte, hogy a helyi önkormányzatok ne emeljék a minimálbéreket, hogy ne nehezedjen további nyomás a cégekre, amelyek helyzete már amúgy is nehéz a globális pénzügyi válság miatt. A munkáltatók azt is kérhetik, hogy kisebb részt kelljen vállalniuk az alkalmazottak betegség- és baleset-biztosításából. A kínai kormány az elmúlt héten több új rendelkezést hozott a vállalkozások helyzetének könnyítésére, különösen a munkaigényes feldolgozóiparban. A munkaügyi minisztérium szóvivőjének korábbi nyilatkozata szerint legalább 18 kínai tartomány és város növelte a minimálbért az első kilenc hónap során, átlagosan 15 százalékkal. (MTI)
  • Sajátos versenyfutás kezdődött a német kormány és az egyes tartományok között az Opel megsegítésében. Angela Merkel kancellár hétfő délutánra válságtanácskozást hívott össze, a General Motors súlyos pénzügyi nehézségei miatt bajba került Opel helyzetének és esetleges támogatásának megvitatására. De a hesseni tartományi kormány már ez előtt bejelentette, hogy törvénytervezetet hagyott jóvá, amely előirányozza, hogy a tartomány 500 millió eurós garanciát nyújt az autógyárnak. Az Opel legnagyobb, mintegy 5600 alkalmazottat foglalkoztató gyára a hesseni Rüsselsheimsben működik. Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormánya szintén napirendre tűzi az esetleges garanciavállalás kérdését, és ugyanezt fontolgatja Rajna-Pfalz és Thüringia tartomány is, ahol szintén vannak Opel üzemek. Az Opel a múlt hét végén fordult a kormányhoz, kérve, hogy a szövetségi hatóságok az egyes tartományokkal szövetkezve 1 milliárd eurós garanciavállalással segítsék annak megakadályozását, hogy az anyavállalat General Motors pénzügyi nehézségei az Opelre is átterjedjenek. (MTI)
  • 50 000 alkalmazottjától válik meg a Citigroup a közeljövőben, amely teljes munkaerejének 14%-át teszi ki. A vállalat tovább folytatja kockázatos eszközeinek értékesítését, a tervek szerint az intézkedésekkel 20%-kal csökkentheti költségeit. A hitelpiaci válság következtében a bankok és brókercégek már összesen 160,000 főt bocsátottak el a subprime jelzáloghitelpiac tavalyi összeomlása óta a Bloomberg adatai szerint. (Portfolio.hu)
  • Októberben a vártnál jóval gyorsabban emelkedett az amerikai ipari termelés. Az elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak, így az 1,3 százalékos érték pozitív meglepetést okozott a piacon. Legutóbb 1999 októberében nőtt ilyen gyorsan az ipari termelés. Az ipari termelés két hónap után először októberben emelkedett az USA-ban, a fellendülés azonban minden bizonnyal csak átmeneti volt, hiszen a Gusztáv és az Ike hurrikánok pusztítása után csak nemrégiben indultak be újra a keleti partok közelében működő finomítók. A feldolgozóipar azonban töretlenül gyengül az USA-ban, a kereslet csökkenése eddig különösen az autógyártókat érintette érzékenyen, hiszen ha a lakosság pénzügyi helyzete romlik, akkor elsőként tartós cikkekből vásárolnak kevesebbet. A feldolgozóipari termékek iránti kereslet csökkenése is azt jelzi, hogy az ingatlan- és munkaerőpiaci folyamatok gyengülése, valamint a pénzügyi válság súlyosbodása miatt jelentősen csökkent az amerikai háztartások vásárlóereje. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Az S&P is visszaminősítette a magyar adósosztályzatot

    Visszaminősítette egy fokozattal a magyar szuverén adósosztályzatot hétfőn a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a külső pénzügyi-gazdasági környezet romlása "kedvezőtlenül hat" a magyar gazdaságra. Az S&P hétfői londoni bejelentése szerint a hosszú és rövid futamú magyar deviza- és forintadósság besorolása az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről egy osztattal "BBB/A-3"-ra változik. A nemzetközi hitelminősítő egyben levette a magyar adósosztályzatokat a múlt hónap óta érvényben volt negatív kihatású megfigyelési listáról, és visszaállította a módosított besorolásokra a korábbi negatív kilátást. Nemrég a Fitch Ratings is hasonló mértékű leminősítést jelentett be a magyar szuverén adósságra, de ez a hitelminősítő az addigi negatívról stabilra javította vissza a kilátást, levéve a napirendről a további osztályzatrontást. A minap a Moody's Investors Service szintén rontotta a magyar adóskockázati osztályzatot, ez a cég azonban - "A3" besorolással - továbbra is elsőrendű adósi szinten tartja nyilván Magyarországot. Az S&P és a Fitch besorolásai közepes befektetői szintűek.
  • Pintér Sándor, az OTP Bank Nyrt. igazgatósági tagja 52.000 OTP törzsrészvényt vásárolt 2.898 forintos átlagáron 2008. november 14-én - közölte a hitelintézet hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A tranzakciót követően Pintér Sándor 101.350 törzsrészvénnyel rendelkezik, ami 0,04 százaléka az OTP által kibocsátott papíroknak - olvasható a közleményben. (MTI)
  • Az IDC informatikai tanácsadó cég frissen módosított előrejelzése szerint a globális IT kiadások a pénzügyi válság kibontakozása előtti prognózisnál 3,3 százalékponttal kisebb mértékben, várhatóan 2,6 százalékkal fognak bővülni jövőre. Az IDC előrejelzése szerint az IT-költés Japánban, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban 1 százalék körül növekedhet majd 2009-ben. Közép- és Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika és Latin Amerika feltörekvő gazdaságai várhatóan továbbra is jelentős emelkedést regisztrálhatnak, noha ez még mindig számottevően elmarad a korábban jósolt, kétszámjegyű növekedéstől, vélik az elemzők. A cég becslése szerint a gyorsuló növekedés ellenére a következő négy évben az iparág 300 milliárd dolláros bevételtől eshet el a kevesebb költés miatt. Az IDC arra számít, hogy 2012 végére az IT-költés növekedési üteme mintegy 6 százalékos szintre fog visszaállni. Az IDC elemzői készítettek egy pesszimista forgatókönyvet is, amely a globális GDP 0,3 százalékos növekedésével számol 2009-ben. Eszerint jövőre a globális IT-költés mindössze 0,1 százalékkal bővülne, miközben az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Japánban csökkennek az eladások.(MTI)
  • "Drámai mértékben" romlott az üzleti klíma Nagy-Britanniában az elmúlt két hónapban, és ez a vártnál mélyebb és hosszabb, 2009 egészére átnyúló recessziót fog okozni, áll a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn kiadott legújabb előrejelzésében. A CBI a szeptemberben kiadott előző prognózisához képest meredeken rontotta a brit gazdaság következő egy évére szóló jóslatait. A szervezet szerint 2008 egészében az eddig várt 1,1 százalék helyett csak 0,8 százalékkal növekszik a brit GDP értéke, jövőre pedig a szeptemberi előrejelzésben szereplő 0,3 százalékos GDP-növekedés helyett 1,7 százalékos egész évi visszaesés várható. A CBI szerint a recesszió velejárója a munkanélküliség meredek emelkedése lesz. Az állástalanok száma 2008 végére valószínűleg eléri a 2 milliót - ez 6,5 százalékos munkanélküliségnek felelne meg -, és 2010-ben, 2,9 millió körüli szinten, 9 százalékon tetőzik, áll az előrejelzésben.A szervezet azzal számol, hogy az éves fogyasztói infláció a gazdasági teljesítmény meredek csökkenése és a zuhanó nyersanyagárak révén a mostani negyedévre várt 4,2 százalékról 2009 végéig 1,7 százalékra csökken. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Hatezer embert tesz lapátra a Sun

    A cég dolgozóinak 15-18 százalékától megválik, a szoftveres üzletágat átszervezik. A bejelentést követõen 5 százalékkal növekedett a Sun Microsystems részvényeinek árfolyama.
  • A házbizottság ülésén valamennyi frakció támogatta, hogy a kormány által benyújtott bankmentő csomagról a házszabálytól való eltéréssel, olyan módon tárgyaljon a parlament, hogy annak vitáira és egyben végszavazására is még ma sor kerüljön. Az eltéréshez 4/5-ös támogatás kell, a csomag elfogadásához ugyanakkor már elég az egyszerű többség. Ugyanebben a csomagban rendezné a kormány az ingatlanalapok helyzetét is, biztosítva, hogy az alapok akár 180 napos felfüggesztést kérhessenek a befeketési jegyek visszaváltására.
  • Csökkenti bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. A csökkentéssel a benzin átlagára 254 forint körülire, a gázolajé 281 forintra esik. A Mol legutóbb egy hete csökkentette bruttó 7 forinttal a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj árát. A kutaknál 10-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok. A csökkentést a szakértők a piaci folyamatokkal magyarázzák. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A bennfentesek veszik a részvényeket

    Nyolc hónapja nem vettek olyan intenzíven az amerikai cégek bennfentesei a saját cégeik részvényeiből, mint októberben, de ez most nem biztos, hogy jó jel.
  • Oroszország mérlegeli az Izlandnak történő hitelnyújtást, de mindenképpen sokallja a Rejkjavík által kért 4 milliárd dollárt, mondta az orosz pénzügyminiszter-helyettes hétfőn. Hangsúlyozta, hogy a hitelről szóló döntés Izland makrogazdasági helyzetén és azon múlik, hogy a szigetországnak milyen más forrásokból sikerül kölcsönöket szereznie. Az IMF tagországai a hétvégén megállapodásra jutottak arról, hogy támogatást nyújtanak a pénzügyi válság által súlyosan érintett Izlandnak. Az IMF igazgatótanácsa a jövő héten szerdán dönt a konkrét hitelkeretről, a program részleteiről, jelentette be Strauss-Kahn. A vezérigazgató konkrét összeget nem említett, Izland előzőleg 2 milliárd dolláros támogatásért folyamodott a nemzetközi pénzügyi szervezethez. Korábbi értesülések szerint az izlandi hitelprogramba Lengyelország, a skandináv országok, Nagy-Britannia és Hollandia kapcsolódik be. (MTI)
  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két sikertelen likviditási kincstárjegy aukciót követően október 27-e óta első alkalommal hirdetett meg 6 hetes kincstárjegyet értékesítésre. Az ÁKK 40 milliárd forint értékben hirdetett meg 6 hetes diszkont kincstárjegyet. Az elsődleges forgalmazók 59 ajánlatot nyújtottak be 36,730 milliárd forint értékben. Az ÁKK 24 ajánlatot fogadott el 20 milliárd forint értékben. Az aukción 12,19 százalékos átlaghozam alakult ki. Az elért legmagasabb hozam 12,35 százalék, a legalacsonyabb 11,50 százalék lett. A mostanit megelőző két likviditási kincstárjegy aukció - október 20-án és 27-én - sikertelenül zárult. A korábbi két aukción (2008.08.25, 2008.09.22) 8,60 és 8,70 százalék volt az átlaghozam. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Itt az első államcsőd a globális válság miatt?

    Reális veszéllyé vált, hogy hivatalosan államcsődöt jelentsen a dél-amerikai Ecuador, miután 30 napos "türelmi" időt kért a november 15-én esedékes kamatfizetésre egy 2012-ben lejáró, dollárban kibocsátott államkötvénye esetében. Az összeg (30,6 millió dollár) elméletileg nem lenne akkora, ami komolyabb terhet jelentene az ecuadori államnak, hivatalosan a kifizetés jogalapjának vizsgálatára hivatkoznak.
  • 1 százalék feletti mínuszt mutatnak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek magyar idő szerint dél előtt nemsokkal. Csak néhány percig, a kereskedés nyitása után fél órával voltak pluszban.