Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a vártnál sokkal gyengébb világgazdasági konjunktúra miatt újból lefelé módosította a világ nyersolajkeresletére vonatkozó előrejelzését. Az idén a kereslet alig 0,1 százalékkal napi 86,2 millió hordóra növekszik, jelentette a szervezet csütörtökön közzétett havi jelentésében. Ez a mennyiség napi 330 ezer hordóval marad el a korábbi prognózisban szereplő mennyiségtől. Az IEA jövőre a kereslet szintén csekély mértékű, napi 350 ezer hordós növekedésére számít. A jelentés elemzők szerint indokolttá teheti, hogy az OPEC tovább csökkentse a kitermelést. (MTI)
  • Az elemzői várakozásoknak megfelelő egy részvényre jutó nyereségről számolhatott be a Wal-Mart percekkel ezelőtt közzétett negyedéves gyorsjelentésében, azonban a menedzsment lefelé módosította az idei évre vonatkozó profitvárakozásait. A hírre a globális tőzsdék lefelé vették az irányt, a Dow Jones határidős indexe 60 pontos mínuszban tartózkodik. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Londonban lemondtak a rubelről

    Rontotta a jelentősebb feltörekvő piaci valutákra - leginkább a rubelre - adott távlati árfolyam-előrejelzését csütörtökön az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport. A Glodman Sachs azt jósolta ugyanakkor, hogy a közép-európai valuták, köztük a forint, a rövid távú gyengülés után később visszaerősödnek, az ERM-II.-beli tagság kilátására.
  • Az Államadósság Kezelő Központ által mára kitűzött 12 hónapos (D091118) diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 51,75 milliárd forint összegben érkezett ajánlat. A visszafogott vételi érdeklődés mellett az ÁKK az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el. A lefedettség 1,7-szeres, az aukciós átlaghozam pedig 12,72 százalékos lett. Az aukciós átlaghozam legutóbb 1999 decemberében volt ilyen magas. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Raiffeisen: Túl az utolsó békés negyedéven

    A Raiffeisen Banknak a legtöbb területen sikerült folytatnia a növekedést, a hitelállomány 20 százalékkal, a betétállomány 13 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A válság mostani hulláma szeptember közepén indult, így ennek az időszaknak az eredményeit nem érintette jelentősen. Az év további részére azonban még semmit nem tudnak tervezni.
  • A szerb költségvetés jelenleg parlamenti tárgyalás alatt álló tervezete a társasági nyereségadó emelését tartalmazza, 12 százalékra az eddigi 10 százalékról. A személyi jövedelemadóban egyelőre csökkentést terveznek: az adó egyetlen kulcsát 14 százalékról 12 százalékra kívánják leszállítani, és az adómentes sáv felső határát havi 5000 dinárról 8000 dinárra emelik jövőre, ha a parlament jóváhagyja a kormány költségvetési tervét. (MTI)
  • Októberben tovább folytatódott a tőkekivonás a fedezeti alappiacon, a befektetők most a becslések szerint 60 milliárd dollárt vettek ki a hedge fundokból, miközben a kedvezőtlen pénz- és tőkepiaci környezet ezen felül 40 milliárd dollárral csökkentette az alapok vagyonát. A fedezeti alapok nagyrésze komolyan megszenvedi a válságot, hiszen a stratégiák nagyrésze csődöt mondott, ami a szakértők szerint több szereplő csődjét hozhatja magával. (Portfolio.hu)
  • A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, hogy a november 7-én adott megbízása alapján november 12-én 5000 darab saját részvényt vásárolt a BÉT-en 25 839 forintos darabonkénti átlagáron. (Portfolio.hu)
  • A kabaré szintjére süllyedt az orosz részvénypiac: a moszkvai tőzsde Micex indexe a szerdai felfüggesztést követően 15 százalékos zuhanással indított. A tőzsdei felügyelő szervek ezt látva ismét megijedtek, és 35 perces kínlódást követően 11 százalékos mínuszban ismét felfüggesztették a kereskedést, ezúttal hétfőig. Miután a régiós börzéken hirtelen nagy fordulat bontakozott ki nyitást követően és meredek emelkedések indultak, az orosz tőzsdei hatóság úgy döntött gyorsan mégis kinyitja a Micex-et. Helyi idő szerint 12:05-kor indult újra a kereskedés, és a korábbi mínusz 7,5 százalékosra apadt. Innen percek alatt ismét 8,4 százalékos mínuszba csökkent, ami a szabályok szerint egy órás felfüggesztést vont volna maga után a kereskedésben. A felügyeleti szerv ezúttal észnél volt, és bár a tőzsde bejelentette, hogy a kereskedést felfüggesztik, a szabályozó szerv ezt még időben megakadályozta. (Portfolio.hu)
  • A globális technológiai költekezés szignifikánsan lassulhat 2009-ben az ICD kutatócég előrejelzései szerint, miután a globális pénzügyi válság 2008 szeptemberében elmélyült. Az IDC legfrissebb becslései szerint a technológiai költekezés 2,6 százalékkal növekedhet 2009-ben, míg korábban 5,9 százalékos növekedést jósolt. Az Egyesült Államokban 0,9 százalékra lassulhat a növekedés dinamikája, míg augusztusban még 4,2 százalékos gyarapodást jósoltak az elemzők. (Portfolio.hu)
  • Az idei évre várt 170 ezer új személygépkocsi értékesítésével szemben 160-165 ezer eladott autóval számol a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Győző Gábor, az egyesület elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első 10 hónapban 138.197 darab új személygépkocsit adtak el, ez mintegy 6 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Jövő évre 140 ezer eladott új személygépkocsival számol az egyesület. Az elnök azt mondta, bíznak abban, hogy a 2009-es év lesz a mélypont, bár már a tavalyiról is ezt gondolták. (MTI)
  • Nyolcszáz pontos tartományban mozgott csütörtök délelőtt a tőzsde részvényindexe. A BUX 11 353 pontra is süllyedt, majd 12 153 ponton is járt. Jelenleg 66 pontos, 0,6 százalékos pluszban van. Az OTP 0,8, a Mol 3,2 százalékos erősödésben van.
  • A magyar közforgalmi pilóták szakszervezete, a Hunalpa pénteken demonstrációt tart a Malév központi irodái, a budapesti Lurdy Ház előtt, mert törvénytelennek tartják a Malév-pilóták elbocsátását. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a Malév annak ellenére kezdte meg a pilóták elbocsátását, hogy a Hunalpa kifogást emelt a bíróságon ellene. Ennek 15 napos halasztó hatálya van, amit a magyar légitársaság nem tartott be. A Hunalpa tagjainak 95 százaléka a Malév pilótája. (MTI)
  • A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 50 milliárd forint hitelkeretet biztosít a gazdaságélénkítési programban résztvevő hitelintézeteknek, a kormány november 12-i határozata szerint. Az MFB-nek a költségvetési készfizető kezességvállalásért egyszeri, az 50 milliárd forint hitelösszeg 0,75 százalékának megfelelő kezességvállalási díjat kell fizetnie a központi költségvetésnek. Az MFB-ről szóló törvény alapján ugyanis az állam - a központi költségvetés terhére - készfizető kezességet vállal az MFB által kormányhatározat alapján vállalt kötelezettségek teljesítésére, amiért az MFB kezességvállalási díjat fizet. Az 50 milliárd forint azt a 400 milliárd forintos keretet terheli, amelyet a 2008. évi költségvetési törvény engedélyez az MFB számára hitelfinanszírozásból, valamint harmadik fél javára vállalt készfizető kezességből és bankgaranciából származó kötelezettségként. (MTI)
  • A reggeli világvége hangulatot követően percek alatt fordult meg a hangulat a világ tőzsdéin, a nyugat-európai részvényindexek némelyike már pluszban van és itthon is feltámadtak a nagyobb részvények. A nyitás utáni tetemes esése után most már stagnál a frankfurti DAX index, a londoni FTSE alig mutat esést, Párizsban a Cac 40 pedig már 0,4 százalékos pluszban tartózkodik. A hangulat egyértelműen nagyot fordult az elmúlt néhány percben, pedig jó hírek most sem láttak napvilágot, hisz a legfrissebb statisztikák szerint a német gazdaság nem csak recesszióba süllyedt, de a GDP csökkenés üteme a vártnál jóval erősebb is volt a harmadik negyedévben. (Portfolio)
  • Németország hazai összterméke a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban csütörtökön előzetes becslésként. A második negyedben 0,4 százalékos visszaesést mértek, szintén az előző negyedhez viszonyítva: két egymást követő negyedévi visszaesés technikailag recessziót jelent. Az előzetes becslés szerint éves összehasonlításban a GDP-növekedés a harmadik negyedévben 1,3 százalékra lassult a második negyedévi 3,3 százalékról. (MTI)
  • 400 pontos eséssel nyitott a tőzsde. Három kis részvény kivételével minden papír árfolyama esik. Az OTP 5,1 százalékkal 2400 forintra esett, a Mol 4,6 százalékkal 9300 forintra.
  • Calin Tariceanu román kormányfő négyéves akciótervet jelentett be a gazdasági válság hatásainak korlátozására szerdán, kevesebb, mint három héttel a november 30-ra kitűzött parlamenti választások előtt. "A következő négy évben legkevesebb 10 milliárd eurót juttattuk a Románia jövője szempontjából lényeges területeken végrehajtott beruházásoknak" - mondta a kormányfő a Bankszövetség képviselőivel tartott tanácskozás után. Tariceanu szerint a terv előirányozza a társadalombiztosítási díjak 10 százalékos csökkenését, ugyanakkor 5 százalékos "adóügyi bónuszt" azoknak, akik időben fizetik be az adójukat. (MTI)
  • Az októberi pánik óta a forint szépen stabilizálódott, de ezekben a napokban némi nyomás alatt van, mert a nemzetközi befektetői hangulat megint nem támogatja a kockázatvállalást a felzárkózó piacokon, írta elemzők véleményét idézve csütörtök reggel a Dow Jones hírügynökség. A londoni bankközi piacon a forint csütörtök reggel, 271,40-90/eurón, 0,10 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál. Szerda este 271,67-272,05/euró volt. (MTI)
  • A kínai ipar termelése októberben 8,2 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly októberben, erősítette meg a hétfőn már kiszivárogtatott, elemzők által "szörnyűnek" tartott adatot csütörtökön a kínai statisztikai hivatal. Az éves egybevetésű növekedés 2001. november óta először volt 10 százalék alatt, az exportlehetőségek szűkülése miatt. Az első tízhavi növekedés ezzel 14,4 százalékos, az egy évvel azelőttihez viszonyítva. Az előző öt évben - 2003-tól 2007-ig - a kínai ipar termelése évente 16,4-18,5 százalékkal nőtt, főleg az exportot szolgáló beruházások eredményeképp. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön ismét esett, nagyobbat, mint szerdán, együtt az ázsiai piacok többségével. Az erős jen és az ágazati kilátások ártottak a fejlett technológiai exportőröknek, miután az amerikai Intel lapkagyártó 14 százalékkal 8,7-9,3 milliárd dollárra csökkentette mostani negyedévi bevételi előrejelzését. A Sony több mint 8 százalékot, a Canon közel 7 százalékot, a Panasonic 7 százalékot vesztett napközben. Az amerikai bankmentés jövőjét illető aggodalmak miatt megint gyengültek a bankok is, 4-7 százalék között. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 456,87 pontos, azaz 5,25 százalékos veszteséggel 8238,64 ponton zárt, 46,18 százalékkal alacsonyabban az év véginél. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    OTP: rekorderedmény, de a Garanciával

    Az OTP Bank 121,4 milliárd forintos nettó eredményt jelentett a harmadik negyedévről. Ha a Garancia Biztosító eladását is beleszámoljuk, akkor rekordnyereségről beszélhetünk. Nőttek a kamatbevételek, nőtt a hitelállomány és a betétállomány. A leányok is nagyot növekedtek az utolsó három hónapban. Év végére 220 milliárd forintos profitot jósol a bank menedzsmentje.
  • cikkünk a témában:

    Megint nagyot estek a New York-i tőzsdék

    A Nasdaq és a DJIA is közel ötszázalékos mínuszban zárt.
  • A kőolaj ára több mint három dollárral esett, 2007 januárja óta legalacsonyabb szinten zárt Londonban és New Yorkban szerdán.

    Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 3,34 dollár csökkenéssel 52,37 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 3,17 dollárral 56,16 dollárra süllyedt.

    Ennek az oka részben az a várakozás, hogy a globális gazdaság lassulása miatt csökken a világ olajkereslete. Gyengítette az energiahordozó árát a világ tőzsdéin bekövetkezett lejtmenet, valamint a dráguló dollár is. A trend kialakulásához hozzájárult a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is, amely jelezte, hogy tovább csökkentheti a világ olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az ezzel kapcsolatos havi jelentését csütörtökön ismerteti.

  • Január 5-én visszaveszik a törökszentmiklósi autóalkatrész-gyár dolgozóit a kényszerszünet után, ezt ígéri cég vezetősége. Az üzemet december 5-én egy hónapra bezárják, mert kevés a megrendelés. A 350 alkalmazottnak közös megegyezéssel felmondanak egy hónapra, a kényszerszünet alatt jár nekik a munkanélküli segély.A gazdasági válság miatt 15-20 százalékkal visszaestek a gyár megrendelései. Emiatt készlettöbblet halmozódott fel, többet termeltek, mint amennyit el tudtak adni. A cégnek először értékesítenie kell termékeit, mielőtt újra termelni kezdenek.

    Kamarás Csaba, az IEC Kft. ügyvezetője elmondta: az üzemi tanáccsal egyeztetve döntöttek a közös felmondás mellett. Szerinte a munkavállalók elfogadták a helyzetet. Mint mondta: a jövő év elejétől újra vannak megrendeléseik, és ez biztosíték arra, hogy dolgozóikat újra, ugyanazokkal a feltételekkel, próbaidő nélkül felveszik. Az egyhónapos kényszerszünet alatt a dolgozók jogosultak a munkanélküli segélyre - tette hozzá. (MTI)

  • "Négy hibát követtünk el" címmel közölt interjút Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a Le Monde című francia napilap szerda délután megjelent számában. A párizsi újság azon kérdésre, hogy Magyarország csődhelyzetben volt-e, amikor a Nemzetközi Valutalaphoz (IMF) fordult kérelmével, a kormányfő elmondta: a forint olyan támadást szenvedett el, mint amilyet a kilencvenes évek elején az angol font. A vállalkozások és a lakosság nyakig eladósodottak devizában, a válság befagyasztotta a pénzügyi piacokat, a forint esni kezdett, azoknak, akik hitelt vettek fel, még jobban el kellett adósodniuk a visszafizetéshez, s mindezt jól kiszámították azok, akik a magyar valutára spekuláltak.

    A Le Monde szerint Gyurcsánynak az állami kiadásokra irányuló politikája növelte az államháztartási hiányt, a megszorító intézkedések viszont a növekedést fenyegetik. A lap azon felvetésére, hogy akkor hol követte el a hibát, a miniszterelnök úgy válaszolt: "azonkívül, ami a nemzetközi pénzügyi válságból adódik, négy alapvető hibát követtünk el". A miniszterelnök szerint az első az volt, hogy nem ösztönözték a lakosságot a megtakarításra. Ez annak a nyolc évvel ezelőtt megkezdődött politikának a következménye szerinte, amely az embereket a folyamatos pénzköltésre ösztönözte. A második hiba az volt, hogy 2000 és 2006 között az egymást követő három kormány túl sokat költött és lényegesen növelte a költségvetési hiányt. "Ebből 18 hónapot vállalok" - tette hozzá Gyurcsány. A harmadik hiba meggyőződése szerint a reformok elégtelensége volt, az ellenzék ugyanis folyamatosan azok megakadályozásán mesterkedett, a negyedik hiba pedig a vállalatok és a lakosság devizalapú eladósodása, még akkor is, ha a jelenség az egész régióban megfigyelhető - véli a miniszterelnök. (MTI)

  • A tervezett 2012-höz képest késhet az euró bevezetése Lengyelországban, ha a kormány és az ellenzék erről nem állapodik meg, figyelmeztetett Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán, miután megbeszélést folyatott az Európai Központi Bank (EKB) vezetőivel. Tusk rámutatott: a kormány minden megtesz, hogy létrejöjjön a megállapodás az ellenzékkel, konszenzus nélkül ugyanis későbbre halasztódik az euró bevezetése. A lengyel kormányfő elmondta még, hogy az EKB egyetértett a kormánynak azzal a nézetével, miszerint módosítani kell az alkotmányt, mielőtt a zloty bekerülne az ERM-II. átváltási mechanizmusba. Az euró bevezetésére jelentkező országok nemzeti valutájának legalább két évet kell eltölteniük az euró előszobájának számító ERM-II rendszerben. (MTI)
  • A Fed mellet több szabályozó szerv is arra ösztönzi a bankokat, hogy bátrabban nyújtsanak hitelt a megbízható adósok számára. A Fed adatai szerint az elmúlt egy év alatt annyi bank szigorította hitelezési kondícióit, mint az elmúlt 20 során soha, így jelenleg még a legmegbízhatóbb ügyfelek is alig jutnak hitelhez. A Fed és a szabályozók ezért most arra kérik a bankokat, hogy a prudens hitelezési gyakorlatnak megfelelően, az eszközök reális értékelése és az ügyfél fizetőképességének alapos vizsgálata mellett bátrabban folytassák hitelezési tevékenységüket. (Portfolio)
  • Henry Paulson, amerikai pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a bankok problémás eszközeinek megvásárlása nem bizonyult a legjobb megoldásnak. Ehelyett inkább újabb tőkeinjekciót valósítana meg az amerikai kormányzat, ami a magántőke megmozdítását is ösztönötné. A pénzintézetek problémás eszközeinek megvásárlása az egyik legfontosabb pontja volt a 700 milliárd dolláros amerikai mentőcsomagnak, azonban Paulson kijelentése is arra utal, hogy lemondtak erről a megoldásról. (Portfolio)
  • A szerdai kereskedésben 433,3 ponttal 11 783 pontra gyengült a BUX. A részvényindex így 3,5 százalékkal zárt alacsonyabban, mint kedden. A vezető papírok közül az OTP 4,5 százalékkal 2530 forintra, a Mol 3,6 százalékkal 9750 forintra, a Magyar Telekom 4,2 százalékkal 570 forintra, míg a Richter 1,9 százalékkal 26 000 forintra gyengült. A 15,5 milliárd forintos forgalomban csak 9 részvény árfolyama erősödött.