2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fél három után a forint euróval szembeni árfolyama átlépte a 274-es szintet is, és közelít a 275-höz. A dollár 200 forintnál is többet ér a bankközi piacon.
  • A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös komplex Fogyasztói Bizalom Indexe 2008 utolsó negyedévében 26 százalékpontot csökkent és ezzel elérte történetének második legalacsonyabb negatív rekordját (ennél alacsonyabb értéket csak az 1996-97-es időszakban mértek). Az egész világot érintő pénzügyi és gazdasági válság első hónapjaiban, 2008 utolsó negyedévében a komplex mutatószám minden komponense csökkent, kivéve a az ország gazdasági helyzetének hosszú távú (a következő 5 évre vonatkozó) megítélését, amely változatlan maradt. (Portfolio.hu)
  • Az elemzői várakozásokkal összhangban 50 bázisponttal, vagyis fél százalékponttal 1,5 százalékra csökkentette irányadó rátáját a Bank of England monetáris tanácsa. Az irányadó ráta még egyszer sem - a bank 1694-es megalapítása óta - volt ilyen alacsony a szigetországban. A Bank of England kilenctagú monetáris tanácsa 2007 novembere óta hét lépésben összesen 425 (legutóbb decemberben 100) bázisponttal csökkentette irányadó rátáját. A legfrissebb makrogazdasági adatok a brit gazdasági folyamatok tartós gyengülését jelzik, a konjuktúramutatók pedig egy mély és súlyos áldozatokkal járó válságot vetítenek előre. A globális hitelezési válság kirobbanása után közel másfél évvel biztosra vehetjük, hogy az Egyesült Királyság recesszióba került. A Center for Economics and Business Research legfrissebb prognózisa szerint 2009-ben 2,9 százalékos (63 éves negatív rekord) lesz a brit gazdaság visszaesése (idén a június-szeptemberi időszakban 0,6 százalékos zsugorodást mértek), 32 ezer vállalkozás fog csődbe menni, a munkanélküli segélyből élők száma pedig a duplájára (2 millióra) emelkedhet. (Portfolio.hu)
  • Kora délután a 272-es szintet is átlépte a forint euróval szembeni árfolyama.
  • Az eurózóna a múlt év harmadik negyedévében recesszióba süllyedt - erősítette meg az Európai Unió statisztikai hivatala a korábbi előzetesen közölt adatokat. Eszerint az eurózóna gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedben. A július és szeptember vége közötti visszaesés a GDP második negyedévi visszaesését követi - jelentette be az Eurostat csütörtökön. A harmadik negyedévben a GDP éves növekedési üteme 0,6 százalékra csökkent a második negyedévi 1,4 százalékról. (MTI)
  • Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok gyengültek a korai kereskedésben, leginkább a bányaipari cégek jegyzése esett. Ismét felerősödtek a recesszió miatti félelmek, miután a németországi kivitel novemberben rekordméretben esett vissza - a gépjárművek és más feldolgozóipari termékek iránti kereslet csökkenése miatt. Jelentős mértékben romlott az USA-ban is a munkaerőpiaci helyzet. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 39 pontos veszteséggel kezdett, fél óra múlva 33,2 pontos veszteségnél tartott. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 45 pontos veszteséggel indult, fél óra múlva 47,1 pontos veszteségben volt. Párizsban a CAC-40 40 pontos veszteséggel nyitott, fél óra múlva 36,04 pontos veszteségnél járt. (MTI)
  • Háromnegyed órával a közel 2 százalékos mínuszos nyitás után teljesen ledolgozta esését a BUX. A Mol már pluszban.
  • Fél tíz után nem sokkal átlépte a 271-es szintet a forint euróval szembeni árfolyama. A dollárral szembeni kurzus 199 fölött jár.
  • A második gazdaságélénkítő csomag összege a 800 milliárd dollárt is meghaladhatja - nyilatkozta tegnap Barack Obama. A hamarosan hivatalba lépő új amerikai elnök hozzátette, hogy arról még nem születetett döntés, hogy megújítják a Bush kabinet által korábban bevezetett eredetileg 2010-ig érvényes adókedvezményeket. A CNBC televíziós csatornának adott interjújában elmondta, hogy bár az elemzők úgy vélik, hogy a gazdaság élénkítéséhez legalább 800, de lehet, hogy 1300 milliárd dollár kell, a hamarosan hivatalba lépő új kabinet először azt szeretné látni, hogy a 800 milliárd dollár elköltése milyen hatásokkal jár. Bár a kormányzat mindent megtesz a gazdaság élénkítése érdekében, a foglalkoztatottság további csökkenése és a munkanélküliség emelkedése várható - figyelmeztetett Obama. Itt megjegyezzük, hogy egyes becslések szerint az USA munkanélküliségi rátája elérheti a 9-10 százalékos szintet. Jelenleg 6,7 százalékos a munkanélküliség Amerikában, a friss adatokat pénteken teszi közzé a Munkaügyi Minisztérium. (Portfolio.hu) Obama szerint nem kizárt, hogy az amerikai gazdaság helyzete ((még idén vagy jövőre) egészen addig romlik, hogy az adókedvezmények megújítására a kormánynak nem lesz lehetősége.
  • Az elmúlt hónapokban jelentősen romlottak az eurozóna gazdasági folyamatai - nyilatkozta Jean-Ckaude Trichet az Európai Központi Bank elnöke. Trichet a januárban 16 tagúra bővült monetáris övezet kilátásaival kapcsolatban sem túl optimista. (Portfolio.hu)
  • A tegnap késő délutáni szintjénél bő egy egységnyivel gyengébb a forint az euróval szemben, a kurzus a 270-270,50-es sávban mozog.
  • A nyitáskori közel 2 százalékos esését megfelezte bő negyed óra alatt a BUX. Minden nagyobb részvény gyengül, leginkább az OTP, amely 2 százalékkal lett olcsóbb tegnaphoz képest.
  • Nagy veszteséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A Nasdaq Composite index 3,2 százalék (53,32 pont) csökkenéssel 1599,06 ponton fejezte be a napot, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8769,94 ponton zárt 2,7 százalékos (245,16 pontos) eséssel. Az esés mögött részben az áll, hogy szerdán közölt adat szerint a magángazdaságban 693 ezer munkahely szűnt meg decemberben az Egyesült Államokban. Ez jóval meghaladta a szakértői várakozásokat és felülmúlta a novemberi 476 ezer fős elbocsátást. (MTI)
  • A gépkocsiexport rendkívül fontos szerepet játszik a német kivitelben. A világgazdasági válság újabb bizonyítékának tekintik Németországban, hogy decemberben 22 százalékkal csökkent az autók külföldi eladása. A jövőbeli kilátások sem rózsásak, ugyanis a külföldről érkező megrendelések egyharmaddal estek vissza, a hazai forgalmazók pedig egyötöddel kevesebb autót rendeltek, így a gépkocsiipar jelenleg a 80-as évek termelési szintjére süllyedt vissza. (inforadio.hu)
  • A mai nap egyértelműen a profitrealizálásról szólt Európában és a régióban is, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is távozott az öröm a részvénypiacokról. A főbb benchmarkok közül a lengyel WIG 20 1,7, a cseh PX 2,8 százalékkal került lejjebb, egyedül az osztrák ATX tudott emelkedni, méghozzá 2 százalékot, de ez csak annak volt betudható, hogy a sógorok tegnap kimaradtak a jóból. (Portfolio.hu)
  • Az OTP bejelentette, hogy a Budapesti Értéktőzsdén 107 darab OTP törzsrészvényt értékesített 3119 forint/darab átlagáron az OTP bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével, ezenfelül a banknál végrehajtott készletrendezés eredményeképpen a saját részvényállomány 8298 darabbal nőtt. (Portfolio.hu)
  • A megrendelések visszaesése miatt bezárja szekszárdi üzemét a belga Van de Velde cégcsoport; a tulajdonos keddi szándékbejelentéséről szerdán sajtótájékoztatón számolt be a szekszárdi Van de Velde Kft. ügyvezető igazgatója. Márka István tájékoztatása szerint a cégcsoport csökkenteni kívánja termelési kapacitását, s bár ezt máshol is megtehetné, Magyarország mellett döntött. A tulajdonosok ezt azzal indokolták, hogy a magyar cégnél nincsen fejlesztés, a termelés pedig háromszor olyan drága, mint a csoport második legdrágábban termelő tagjánál. A belga anyacég segíti az itt dolgozó 340 ember egy kis részének elhelyezkedését, várhatóan munkát ajánl számukra spanyol, belga és tunéziai leányvállalatánál. (MTI)
  • A General Motors szóvivője szerint elégséges a vállalatnak a túléléshez az a 13.4 milliárd dolláros hitel, amelyet decemberben határozott el a Pénzügyminisztérium, miután az autótársaság komoly likviditási zavarokkal küzdött és csődközelbe került. A General Motors próbál megegyezni a szakszervezetekkel, a felére csökkentené a hitelek állományát, valamint csökkentené márkái számát a reorganizációs terv keretein belül, amelynek végső változatát március 31-ig kell benyújtania a Pénzügyminisztériumnak. Amennyiben a tervek nem felelnek meg az elvárásoknak, vagyis a lépések nem elégségesek a cég hosszú távú életképességének megteremtéséhez, abban az esetben az autógyártónak vissza kell fizetnie a hitelt. A GM az első 4 milliárd dollárt december végéig kapta meg a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagból, valamint 5.4 milliárd dollárhoz jut januárban, a következő hónapban pedig 4 milliárd dollárnyi hitelt kap. Decemberben az autógyártó azt közölte, hogy a legrosszabb lehetőség esetén a 2009-es autóértékesítések 10.5 millió darabra zuhannak. 2008-ban 13.2 millió darabra csökkentek az értékesítések az Egyesült Államokban, amely 16 éve a legalacsonyabb érték. (Portfolio.hu)
  • A fehérneműket előállító Van de Velde cégcsoport belga tulajdonosa bejelentette, hogy a gazdasági recesszió miatt bezárja szekszárdi gyárát. (MTI)
  • A vártnál erősebben emelkedett a decemberi munkanélküliségi ráta Németországban: 0,3 százalékponttal 7,4 százalékra. Decemberben 114 ezer ember veszítette el állását Európa legnagyobb gazdaságában, és a munkanélküliek száma ismét 3 millió fölé emelkedett. A gazdasági válság mélyülése komoly következményekkel járt decemberben a német munkaerőpiacon is: a munkanélküliek száma 114 ezerrel növekedett decemberben az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest (az egy évvel korábbi adatnál azonban még így is sokkal jobb az adat). A szezonálisan kiigazított adatok szerint 18 ezer ember veszítette el állását (elemzők csak 10 ezer fővel számítottak). Éves átlagban 2008-ban 3,268 millió munkanélküli volt Németországban, ami az egyik legkiválóbb évnek nevezhető a munkaügyi hivatal illetékese szerint. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Rekordösszegű lehet az amerikai költségvetés hiánya

    A gazdaságélénkítésre elköltött dollár milliárdok és a válsággal járó bevételkiesés miatt idén 1000 milliárd dollárra rúghat az amerikai költségvetés hiánya. Az előrejelzésben azonban nem szerepel, hogy milyen hatása lehet a vélhetően hamarosan elfogadásra kerülő 775 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagnak. (Portfolio.hu)
  • A munkanélküliségi ráta 7,8 százalék volt 2008. szeptember-novemberben, ami 0,3 százalékponttal haladja meg az előző év azonos időszakában mért értéket - közölte a KSH szerdán. A munkanélküliek száma a vizsgált időszakban 330000 fő volt. A 2008. szeptember-novemberi időszakban a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3,9 millió volt, ami közel 15 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 57,1 százaléknak felelt meg, ami 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A vizsgált időszakban a 15-74 éves népesség 55 százaléka, a 15-64 évesek 61,9 százaléka, a munkavállalási korúaknak pedig 64,5 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A 330 ezer munkanélküli 19,4 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, arányuk 0,6 százalékponttal volt magasabb, mint a megelőző év azonos időszakában. Ebben a korcsoportban mind a munkanélküliségi ráta, mind a foglalkoztatási ráta 20,4 százaléknak felelt meg. A munkanélküliek csaknem fele (49,6 százaléka) egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,8 hónap volt. (MTI)
  • A részvényindex 0,22 százalékos erősödéssel, 13 400 pont fölött nyitott, de a kereskedés első félórájában 13 250 pont alatt is járt. Innen fokozatos erősödéssel felfelé indult, de még mínuszban van: fél tíz előtt néhány perccel 0,4 százalékkal állt a negatív oldalon. A vezető részvények közül a kedden csaknem tíz százalékot erősödő Mol 2,6 százalékot, az OTP 0,3 százalékot gyengült. Az MTelekom 0,4, a Richter 1,3 százalékos pluszban van.
  • A Fotex kedden közzétette a tőzsde honlapján: leányvállalata, az Ajka Kristály Kft. bejelentette a munkaügyi központnak, hogy munkavállalói létszámát 220 fő fizikai és 30 fő nem fizikai állományú munkavállalóval csökkenteni kívánja a társaság jövőbeni eredményes és gazdaságos működése érdekében. A létszámcsökkentés módjáról, ütemezéséről a társaság ügyvezetője 2009. január 13-án konzultációt kezdeményez az Üzemi Tanács képviselőivel.
  • Negyedik alkalommal emelkedik folyamatosan az olaj februári határidős árfolyama, így az már az öt kereskedéssel ezelőtti 37 dolláros szintet jóval felülmúló 50 dollárnál jár. Az OPEC országok januártól elkezdik visszafogni termelésüket, a közel-keleti feszültségek izzanak, ráadásul a kelet európai gázvita is paprikázza a hangulatot. Az olaj árfolyama ma december eleje óta nem látott 50,47 dollárig emelkedett, így pár nap leforgása alatt 35%-os ralit mutatott fel. (Portfolio.hu)
  • Az IBM egyik kvázi szakszervezetének információi szerint a technológiai szektor óriása még januárban 16000 fős elbocsátásokhoz folyamodhat a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében. A munkavállalók értesülései szerint az IBM január végéhez közeledve 16,000 fős létszámleépítést hajthat majd végre, írja a Bloomberg. Ez 5% körüli csökkenésnek felelhet meg a 2007 végi állományhoz képest. Ezzel a társaság felülmúlhatná a 2002-ben végrehajtott 15600 fős leépítést. A gazdasági válság hatását az informatikai vállalatok is megérzik, hiszen a technológiai költéseket a nagyvállalatok egyre inkább visszafogják. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Pluszban zárt New York

    Emelkedett a Dow Jones és a Nasdaq is.
  • Novemberben minden eddiginél alacsonyabb szintre került az amerikai függőben levő lakásértékesítések mutatója. Egyetlen hónap alatt 4 százalékkal csökkent a már folyamatban levő, de még le nem zárt ingatlanértékesítések száma, míg az elemzők 1 százalék körüli értékre számítottak. Az amerikai Ingatlanügynökök Országos Egyesülete által közzétett lakásértékesítési statisztika az ingatlanpiaci aktivitás maghatározó és egyben jó előrejelző indikátora. A novemberi adatok az értékesítés intenzitásának tartós romlására utalnak, azon aggodalmakat fokozva, hogy a vevők az ingatlanárak töretlen zuhanása (októberben a 20 legnagyobb amerikai városban 18 százalékkal értek kevesebbet az ingatlanok, mint egy évvel korábban) ellenére sem térnek vissza a piacra, mivel a szigorú feltételek miatt nehezen jutnak hitelhez. (Portfolio.hu)
  • Csaknem elérte a 10 százalékos pluszt a záráskor a Mol-részvény, a papír záróára - egyben a napi csúcsa - 11390 forint lett. Az OTP is szépen teljesített, a bankpapír tegnapi záróértékéhez képest 5,8 százalékkal magasabban, 3170 forinton - szintén napi csúcsán - fejezte be a napot. A BUX 4,6 százalékkal került feljebb.
  • Novemberben a vártnál jóval gyorsabban, 4,6 százalékkal csökkent az ipari cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban. Az októberi -5,1 százalékos értéket most -6 százalékra módosította a Kereskedelmi Minisztérium. Az ipari cikkek rendelésállománya négy hónapja csökken az USA-ban. (Portfolio.hu)