Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jövőre már mindegyik közép- és kelet-európai gazdaság teljesítménye meredeken lassul, a térség egészében negatív kibocsátási rés alakul ki, és az országcsoporton belül Magyarországon várható a legnagyobb növekedési sokk, de ennek egyik fő oka a "szuperfeszes" gazdaságpolitika, áll a Merrill Lynch csütörtöki előrejelzésében. A bankcsoport londoni befektetési részlegének összeállítása szerint jövőre Csehországban 2,1 százalékos, Lengyelországban 1,8 százalékos, Romániában 3,9 százalékos GDP-növekedés várható, Magyarországon ugyanakkor 2 százalékos visszaesést jósol a ház. A reálbérek ugyanakkor Romániában és Lengyelországban zuhannak messze a legnagyobb mértékben, 7,2 százalékkal, illetve 4,5 százalékkal - ez az ára a korábbi "szupergyors" reálbér-növekedésnek -, Magyarországon ugyanakkor mindössze 1,1 százalékos reálbér-visszaesés valószínű 2009-ben, jósolják a Merrill Lynch londoni elemzői. A BNP Paribas bankcsoport legutóbbi heti felzárkózó piaci elemzése szerint a közép-kelet-európai térség egészében recesszió lesz jövőre, a mínuszba forduló hitelkiáramlási növekedés miatt. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 240,40 pontos, 1,92 százalékos emelkedéssel, 12.784,51 ponton zárt csütörtökön. A Mol árfolyama 0,59 százalékkal 10.300 forintra erősödött, az OTP részvények ára 3,45 százalékkal 3.000 forintra nőtt. (MTI)
  • Eséssel indult a részvénykereskedés csütörtökön is a Wall Street-en. A New York-i tőzsde DJIA mutatója az első percekben több mint 0,91 százalékot, 78,53 pontot zuhant, a Nasdaq technológiai piac vezető indexe 1,48 százalékot, 22,02 pontot. Fél óra múlva a DJIA már csak 3,50 pont, 0,04 százalék, a Nasdaq piac összetett mutatója 2,13 pont, 0,14 százalék veszteséget jelzett. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,94 százalék (42,58 pont) emelkedéssel 1492,38 ponton fejezte be a szerdai napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8591,69 ponton zárt, 2,05 százalék (172,60 pont) növekedéssel. A Brent könnyűolaj jegyzése 0,74 dollárral 44,70 dollárig ereszkedett, az amerikai WTI olaj viszont 46,09 dollárra esett, 0,7 dolláros csökkenéssel az amerikai tőzsdenyitás idején. A nyugat-európai tőzsdék is csökkenéssel várták a csütörtöki nyitást: a londoni tőzsde FTSE-100 mutatójának vesztesége ekkor 33,43 pont volt, a frankfurti DAX-30 vesztesége 27,70 pont körül járt, fél órával később az európai indexek már a pozitív tartományba kerültek az Európai Központi Bank elnökének kamatcsökkentést követő sajtóértekezlete nyomán. Az eurót az amerikai tőzsdenyitás idején 1,2690 dolláron jegyezték New Yorkban. (MTI)
  • Az OTP Bank részvényeit az idén már nem vezetik be a varsói tőzsdére. Az OTP Bank továbbra is napirenden tartja a projektet, amely azonban, összefüggésben a globális pénz- és tőkepiaci folyamatok kedvezőtlen hatásaival, várhatóan nem zárul le 2008-ban, közölte a bank csütörtökön. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szeptember végén jelentette be Varsóban, hogy kezdeményezi a pénzintézet részvényeinek bevezetését a varsói tőzsdére. Csányi akkori tájékoztatása szerint a papírokat a varsói tőzsde blue-chip szegmensében, a WIG-20-ban szeretnék forgalmazni. (MTI)
  • A recesszió közelébe került a svájci gazdaság is. A harmadik negyedben négy év óta először fordult elő, hogy nem nőtt a gazdaság, sőt a negyedik negyedben már zsugorodás várható. Svájci kormányzati források szerint a gazdaság stagnálásának elsősorban az az oka, hogy a vállalatok - elbizonytalanodva a globális pénzügyi válság miatt - visszafogták beruházásaikat. Hogy a gazdaság mégsem került mínuszba, az elsősorban annak tulajdonítható, hogy az export és a fogyasztás bővült. A gazdasági tevékenység utoljára 2004 harmadik negyedében csökkent Svájcban, 0,6 százalékkal.Kormányzati elemzők arra számítanak, hogy az idei év egészében 1,90 százalékos lesz a GDP-növekedés Svájcban. (MTI)
  • Az ukrán munkavállalók 37 százaléka tart a munkahelyi leépítésektől, írja az egyik helyi közvélemény-kutató cég felmérésének eredményeit ismertetve a beregszászi Kárpátinfó hírportál. A kutatás adatai szerint Ukrajnában a munkavállalók a válság hatására sokkal borúlátóbban ítélik meg saját helyzetüket, mint a munkahelyükét. A megkérdezett alkalmazottak négyötöde számít arra, hogy a gazdasági válság a következő évben hátrányosan érinti majd a családját, miközben csak valamivel több mint kétharmaduk vélekedik úgy, hogy a munkaadójának is gondjai lesznek. A Forex Club információs és elemző központjának előrejelzése szerint Ukrajnában 2009 nyarára a munkanélküliek száma jelentősen meghaladhatja a 2 milliót. A bányászatban és a kohászatban, valamint a vegyiparban 130 ezer főt, az építőiparban és a bankszektorban pedig 70 ezret fenyeget elbocsátás. Az elbocsátások következő hulláma, mely elsősorban a fogyasztói szektorban lesz érezhető, szakértők szerint január végén, február elején várható Ukrajnában. (MTI)
  • Az elsőrendű sávból több fokozattal közepes befektetői kategóriába minősítette vissza csütörtökön Izland szuverén adósbesorolásait a Moody's Investors Service, amely ugyanakkor meglehetősen derűlátó előrejelzést adott a felzárkózó piaci befektetők által is szoros figyelemmel követett, súlyos bank- és valutaválsággal küszködő izlandi gazdaság középtávú kilábalási esélyeiről. A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint Izland hosszú futamú deviza- és beladósságának osztályzata az eddigi "A1"-ről egyszerre három osztattal "Baa1"-re süllyed; a kilátás erre a besorolásra is negatív. A "Baa1" is még befektetésre ajánlott osztályzat, a közepes befektetői "Baa" sáv teteje. Magyarország szuverén adósbesorolása a Moody's listáján ennél két fokozattal jobb, "A2" a múlt hónap eleji, egy fokozatnyi visszaminősítés óta. Az izlandi leminősítéshez fűzött londoni elemzésében a Moody's azt írta, hogy az izlandi bank- és valutaválság "heveny szakasza" már elmúlt, de a következő két-három év még nehéznek ígérkezik. (MTI)
  • A PricewaterhouseCoopers (PwC) - szakmai szervezetekkel összefogva - kezdeményezni fogja olyan ideiglenes adózási szabályok bevezetését, amelyek a jelenlegi gazdasági válságban segíthetnek a vállalkozásoknak abban, hogy megőrizzék likviditásukat és beruházási kedvüket, jelentették be a PwC vezetői csütörtökön, a tanácsadó cég éves adókonferenciáján. Erdős Gabriella, a PwC cégtársa a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy ilyen intézkedés lehetne a veszteségelhatárolás alkalmazásának megkönnyítése, vagy például az állami támogatás és a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek enyhítése. A vállalatok a támogatás, adókedvezmény igénybevételéhez létszámnövelésre, az árbevétel növelésére tettek ígéretet, amelyek teljesítése most nem tőlük függ. A PwC szerint meg kellene hosszabbítani a teljesítési határidőt, hogy a vállalatoknak ne kelljen visszafizetniük a támogatást. Ez segítene a beruházási kedv megőrzésében, mondta Erdős Gabriella. (MTI)
  • A szlovák kormány szerdai döntése szerint a Kassától délre, a szlovák-magyar határ mentén fekvő Kenyhecen (Kechnec) beruházó olasz Magneti Marelli Powertrain Slovakia Kft. 149,357 millió korona (1,3 milliárd forint) állami támogatásban részesül. Az elektronikus autóalkatrészeket gyártó cég 2012 végéig legkevesebb 268 új munkahelyet hoz létre, írja a pozsonyi Új Szó napilap. Előzetes jelentések szerint az alkalmazottak átlagbére 23 584 korona (210 ezer forint) lesz. A kizárólag kivitelre gyártó cég 2011 végéig 409,570 millió koronát (3,5 milliárd forint) fektet be az új berendezésekbe. A Magnetti Marellinek a többi között Milánóban és Corbettában működik üzeme. 2006-ban a cég forgalma elérte a 4,5 milliárd eurót. Partnerei közé tartoznak Európa, Amerika és Ázsia legjelentősebb autógyártói. (MTI)
  • 75 bázisponttal vágta irányadó rátáját az Európai Központi Bank, ami meghaladja az elmezők által várt 50 bázispontos csökkentést. Igaz az elemzők igencsak megosztottak voltak, főleg azután, hogy a svéd jegybank a délelőtt folyamán óriási meglepetést okozott (miután rekordmértékben 175 bázisponttal vágta az alapkamatot). Az új kamatszint így 2,5 százalék.
  • Magyarországon napjainkban jól működő vállalkozások sem kapnak kölcsönöket a bankoktól, ezen a helyzeten próbál segíteni a kormány az 1 400 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomaggal, amelynek részeként december elejétől három hitelprogram is elindult, mondta el Bajnai Gordon egy csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Bajnai kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozások számara a kormány megemelte a mikrohitel-programban a hitel összegét forgóeszközöknél 6 millió, a beruházásoknál 10 millió forintra, a hitelgarancia-programban a hitelösszeg maximális nagysága százmillió forint lehet, illetve az Új Magyarország Kis- és Középvállalkozói Hitelprogramban, a csak forintban igényelhető kölcsön összege minimum 10, legfeljebb 100 millió forint lehet, és igen kedvező a kölcsön kamata. Balázs László, a Magyarországi Volksbank elnök-vezérigazgatója is elmondta, hogy a hitelintézet mindhárom hitelprogramhoz elsőként csatlakozott. A mikrohitel esetében a forgóeszköz-finanszírozásnál a hitel kamata éves szinten 10 százalék lesz, beruházásoknál évi 10,5 százalék, ami igen kedvező a 11 százalékos jegybanki alapkamat mellett, tette hozzá Balázs. (MTI)
  • A várakozásoknak megfelelően agresszív mértékben, 1 százalékponttal 2,0 százalékra csökkentette alapkamatát csütörtökön a Bank of England, amely már a múlt hónapban is évtizedek óta példátlan, egy menetben másfél százalékpontos csökkentést hajtott végre. A brit jegybank meredek ívű enyhítési kurzusát naponta igazolják a súlyos recesszióra utaló reálgazdasági adatsorok. Éppen csütörtökön közölte a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző intézet, a Halifax, hogy továbbra is erőteljesen zuhannak a lakóingatlan-árak: a cég kimutatása szerint novemberben az előző hóról 2,6 százalékkal, éves összevetésben 14,9 százalékkal csökkentek a lakásárak Nagy-Britanniában. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi prognózisa szerint a brit ingatlanpiaci árak a tavalyi harmadik negyedévben mért legutóbbi csúcsról 25 százalékot, vagyis lakásonként átlagosan csaknem 50 ezer fontot (15 millió forintot) fognak zuhanni, mire 2009 végén elérik a mélypontot. (MTI)
  • A foglalkoztatás elősegítése érdekében a kormány egyik célja az, hogy felgyorsítsa a munkahelyeket teremtő nagy infrastrukturális fejlesztéseket, mondta Tukacs István kormánybiztos csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón. A gazdasági válságövezetekkel kapcsolatos kormányzati döntések összehangolásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy jelenleg 446 ezer álláskereső van az országban, akiknek a száma 26 ezerrel több mint egy évvel korábban. Az elmúlt hónapokban mintegy 21 ezerrel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, miközben 2 ezren új munkahelyet találtak. Igaz, azonban az is, hogy október-novemberben minden évben 7-10 ezerrel nő szezonális okok miatt az álláskeresők száma. Tukacs István elmondta, hogy a létszámleépítés leginkább az elektronikai ipart érinti, ezt követően a gépipart, majd a gépjárműgyártást.(MTI)
  • Az Európai Unió egészének gazdasági teljesítménye is 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, hasonlóan az euróövezeti GDP-hez, erősítették meg az EU-statisztikai hivatalában csütörtökön a novemberben kiadott előzetes becslést. Az egy évvel korábbihoz képest az unió 27 tagjának átlagos GDP-növekedése a mostani becslés szerint 0,8 százalékosra lassult. A második negyedben az unió gazdasági teljesítménye még nem változott az előző negyedhez képest, az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal nőtt, vagyis az unió 27 tagjának összesített gazdasági teljesítményét még nem lehet recessziósnak nevezni, ehhez két egymást követő negyedévi visszaesés kell. Az Eurostat adatai szerint a magyar gazdaság a harmadik negyedben 0,1 százalékkal zsugorodott az előző negyedhez képest, az egy évvel korábbival összevetve még 1,00 százalékos volt a növekedés. A második negyedben Magyarországon 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedhez képest, a tavalyi második negyedhez viszonyítva 1,6 százalékos volt a növekedés.(MTI)
  • cikkünk a témában:

    Nehéz most önkormányzatnak lenni

    Elsősorban a devizakötvény-kibocsátások hatására ugrott meg az önkormányzatok hitelállománya, ami az elmúlt másfél évben negyven százalékkal, 800 milliárd forintra nőtt. A pénzügyi válság hatására bekövetkezett forráshiány azonban megakasztotta ezt az intenzív kötvénykibocsátási folyamatot, így a nagy kérdés most az, hogy lesznek-e olyan beruházások, amelyek kitermelik a bevont források törlesztőrészleteit.
  • Szlovákiában a végleges adatok szerint 7 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedben az egy évvel korábbihoz képest, tette közzé csütörtökön a statisztikai hivatal. Az első becslésben 7,1 százalékos növekedés szerepelt, a második negyedben a felülvizsgált adatok szerint 7,9 százalékkal gyarapodott a gazdaság. A növekedés motorja a tőkeberuházás és a háztartások fogyasztása volt: az előbbi növekedése lassult ugyan, a második negyedévi 11,8 százalékról 7,3 százalékra, a háztartások fogyasztása viszont 6 százalékkal nőtt az előző negyedévi 5,7 százalékos ütemről. Elemzők arra számítanak, hogy az év vége felé, valamint a jövő év elején a háztartások mérsékelni fogják kiadásaikat, az export pedig a gyengülő külföldi kereslet miatt fog megtorpanni. A statisztikai hivatal az év egészére a GDP 7,1 százalékos növekedését jósolja a korábban várt 7,9 százalék helyett. 2009 első negyedében 4,3 százalékos növekedést prognosztizál a hivatal. A GDP 14,3 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedben, és 10,4 százalékkal az év egészében, s ezzel Szlovákia a leggyorsabban fejlődő gazdaság volt az Európai Unióban.(MTI)
  • Négy év óta a legnagyobb mértékben csökkentek a német építőipar megrendelései novemberben és az ágazat vállalatai a kilátásokat is igen borúsan ítélik meg. A Markit kutatóintézet 200 vállalat megkérdezése alapján elkészített építőipari konjunktúra mutatója 41,2 pontra esett az októberi 43,1 pontról. Ezzel november már a kilencedik hónap, hogy a mutató 50 pont alatt van, ami a határt jelenti a tevékenység bővülése, illetve zsugorodása között. Az elemzés azt mutatja, hogy a német vállalatokat hátrányosan érinti a globális lassulás, ami egyébként Németországot is recesszióba sodorta. A cégek töröltek megrendeléseket a bizonytalan gazdasági kilátások és a likviditási problémák miatt. Az új megrendelések mutatója 34,1 pontra esett az októberi 37,2 pontról, a várakozások indexe 21,4 pontra süllyedt 26,4 pontról, ami a legalacsonyabb 1999 szeptembere óta, amióta a Markit regisztrálja az adatokat.(MTI)
  • Egyetlen elemző sem számított mára akkora, 1,75 százalékpontos kamatvágásra a svéd jegybanktól, mint amelyet az intézmény a jelentősen romló gazdasági kilátásokkal, és a következő két évre cél alatti inflációra hivatkozva ma végrehajtott. Ezzel a Riksbank irányadó rátája 2 százalékra süllyedt. Ilyen mértékű monetáris enyhítésre egy lépésben 1992 óta nem volt példa. A svéd korona több mint 1 százalékos eséssel reagált a hírre. (Portfolio.hu)
  • A költségvetés fő számai valószínűleg tarthatók, ám a bevételi oldalon jelentős kockázatok látszanak. Ilyen lehet, hogy a foglalkoztatottság és a fogyasztás nagyobb mértékben visszaesik, a béreket nem sikerül visszafogni, illetve, hogy a Magyarországon leányvállalatot működtető cégek konjunkturális pozíciói romlanak - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

    Ha mindez bekövetkezik, a Pénzügyminisztérium számításaihoz képest akár 300 milliárd forinttal is nagyobb lehet a bevételkiesés - mondta Kovács Árpád, megjegyezve: ha a nyugat-európai gazdasági növekedés 4 százalék körüli, a magyar nagyjából 2 százalékot tud teljesíteni, ha az előbbi -2, Magyarország 0 és -4 közé csúszhat vissza. (inforadio.hu)

  • A reálgazdasági folyamtok további gyengülése és a deflációs félelmek erősödése miatt ma az Európai Központi Banktól és a Bank of Englandtől is jelentős kamatvágás várható. Az EKB 50 bázisponttal 2,75 százalékra, a BoE pedig 100 bázisponttal 2 százalékra csökkentheti irányadó rátáját. A brit jegybank irányadó rátája még egyszer sem volt ilyen alacsony. (Portfolio.hu)
  • Elérte a kezelhetetlen mértékű tőkekiáramlás az első tőzsdén kereskedett amerikai hedge fund társaságot, a Fortresst is, amely így kénytelen volt korábbi vezető alapjának visszaváltásait felfüggeszteni. A hatalmas hírveréssel bevezetett részvények a kibocsátás óta 90 százalékot veszítettek értékükből. A Drawbridge Global Macro nevet viselő alap befektetői összesen mintegy 3.5 milliárd dollárt akartak kivonni az alapból, ezért döntött a határozatlan ideig tartó szünetről a társaság. (Portfolio.hu)
  • Erősebben nyitott a forint, az eurót 260,60/70 forinton jegyezték csütörtök reggel a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a szerda délutáni 261,40/62 forinttal. A devizapiacok az EKB kamatdöntő üléséig kivárásra rendezkednek be. Az üléstől kamatcsökkentést várnak - akár 100 bázispontosat is - a befektetők recessziós aggodalmainak enyhítése céljából. A dollárt 205,90/206,00 forinton jegyezték az előző nap délutáni 207,00/50 forint után. (MTI)
  • Az idén január-szeptemberben a külkereskedelmi mérleg 82,6 millió euró aktívumot mutatott, ami 297,2 millió euró javulást jelent a tavalyi 214,6 millió euró passzívumhoz képest - közölte a KSH csütörtökön. Az idén szeptemberben a külkereskedelmi forgalom volumene mind az exportban, mind az importban 4 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. A külkereskedelem szeptemberben 176,7 millió euró többlettel zárt, míg egy évvel korábban az aktívum 242,6 millió euró volt. A KSH korábban az előzetes adatok alapján azt közölte, hogy a külkereskedelmi mérleg január-szeptemberben 166 millió euró, míg szeptemberben 141 millió euró aktívummal zárt. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 75,79 pontos emelkedéssel, 12 619,90 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,60 százalékkal erősödött. (MTI)
  • Újabb, 45,3 dolláros mélységekbe esett a WTI januári határidős árfolyama, köszönhetően a mai 2,5 százalékos csökkenésnek. A dollár árfolyama erősödik, az amerikai határidős indexek pedig esést mutatnak, melyek a recessziós kilátások közepette nem is csoda, hogy négy éves mélységbe lökték az olaj jegyzéseket. (Portfolio.hu)
  • Általában 20-30 százalékkal estek vissza a Tolna megyei autóipari beszállító cégek megrendelései az elmúlt hónapokban - írta csütörtöki számában a Tolnai Népújság. Bódis Mihály, az MMG Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: nem csak fő megrendelőjük, a Suzuki felé állították le a beszállítást, mástól sem kaptak megrendelést ebben a hónapban. A termelést akkor lesznek kénytelenek leállítani, ha a januári megrendeléseket is lemondják. Szekszárdon még nem történtek leépítések, de a cégvezetők szerint jövőre ez már nem zárható ki, ha nem változik a helyzet. (MTI)
  • Újabb, immár a sokadik elemzés jelent meg egy hónapon belül az OTP részvényeiről. Ezúttal a Nomura mondja azt, hogy a célárfolyam 4600 forint, az ajánlás pedig vétel. Arra ugyanakkor az elemzők is figyelmeztetnek, hogy nem feltétlenül kell az árfolyam gyors felépülésére számítani. (Portfolio.hu)
  • Az Európai Központi Bank és a Bank of England ma délutáni kamatdöntő ülése előtt veszítettek értékükből az európai valuták. Az euró a csütörtök reggeli kereskedésben nem tudta tartani az erejét sem a dollárral, sem pedig a jennel szemben. (Portfolio.hu)
  • Megkezdődött az Újkígyósi Falemezüzem (ÚFA) Kft. felszámolása, írja a Beol.hu. Így utcára kerül az a 120 dolgozó is, akik a legvégsőkig kitartottak a cég mellett. Az egykor közel 300 embert foglalkoztató üzemet sújtó gondok okai között a vezető elsősorban az energiahordozók árának jelentős növekedését, a szállítás és a nyersanyagárak drágulását, valamint az állami elvonások jelentős növekedését említették korábban a cég vezetői.
  • A Credit Suisse ma reggel bejelentette, hogy 5300 dolgozójától válik meg. Az amerikai State Street Corp 6 százalékos létszámleépítést tervez, ami 1600-1800 ember elbocsátását jelenti. A két pénzügyi vállalat természetesen a pénzügyi krízis és a világgazdasági lassulás által okozott költségcsökkentési szükséggel indokolja lépését. (Portfolio.hu)