Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány új adócsomagot jelentett be

    Egy 300-500 milliárd forintot kitevő, középtávú adócsomagot kell megfogalmazni, jelentette be Gyurcsány Ferenc pénzügyi és befektetési szakértőkkel folytatott konzultációja után. Erre azért van szükség, hogy amikor ismét 3-4 százalékos üteműre gyorsul a magyar gazdaság, akkor az adó- és járulékcsökkentéssel is segíteni tudjuk az élénkítést - jelentette be az újabb, a bizonytalanság ködébe vesző adócsomag-elképzeléseit ma délelőtt parlamenti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc a Portfolio.hu tájékoztatása szerint.
  • Nap elején még 2 százalékos pluszt ki tudtak erőltetni magukból az oroszok, mostanra azonban tovább folytatódik a piac zuhanása. Az RTS így újabb lokális mélypontra esett. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    A kormány megsegíti a devizahiteleseket

    Olyan javaslaton dolgozik a kormány, mely mérsékelheti a devizahitellel rendelkezők nehézségeit a forint árfolyamának ingadozásakor.
  • Öt osztrák nagybank teljes egészében átvette a Constantia Privatbankot, jelentette be pénteken az osztrák szövetségi pénzügyminisztérium, aláhúzva, hogy az ügylet fölött az állam kezességet vállalt. A UniCredit Bank Austria, az Erste Group, a Raiffeisen Zentralbank, az Österreichische Volksbanken és a BAWAG-P.S.K. AG csupán jelképes összeget fizetett a százszázalékos tulajdonrészért, egyidejűleg azonnali hatállyal 400 millió eurót bocsátott a Constantia rendelkezésére a bank likviditásának biztosításához. Az összeget az állam szavatolta. A Constantia Privatbank hozzávetőleg tízmilliárd euró lakossági betétetet kezel, egyúttal befektetési alapok letéti bankjaként is szolgál. (MTI)
  • A német parlament alsóháza elfogadta a kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőtervét. A Bundestag péntek délelőtti vitáját követő szavazáson 476 képviselő voksolt a bankmentő terv mellett, míg 99-en - az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártjának képviselői - az ellen foglaltak állást. Az alsóház jóváhagyása után a mentőcsomag a felsőház, a Bundesrat elé kerül, amely várhatóan ugyancsak jóváhagyja a pénzügyi mentőtervről szóló törvénytervezetet. A gyorsított eljárás utolsó elemeként Horst Köhler államfő aláírásával a tervezet pénteken délután törvényerőre emelkedik. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Buffett már részvényeket vásárol

    "Legyél óvatos, amikor mindenki más mohó és legyén mohó, amikor mindenki más óvatos" – ez a befektetési guru elve.
  • Péntek reggel a nyugat-európai részvénypiacok, az előrejelzéseknek megfelelően, ütemes növekvő árfolyamokkal követték a csütörtöki New York-i példát. Az FTSE-100 3,89 százalékos nyereséggel kezdett, a DAX-30 3,85 százalékos nyereséggel indult, a CAC-40 százalékos 4,30 nyereséggel nyitott. (MTI)
  • A tegnapi közleménnyel összhangban ma meghirdette az első állampapír-aukciójának feltételeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A ma kora délután megrendezésre kerülő aukción a 3 éves referenciapapírból (2011/C) 25 milliárd forintnyit, az 5 évesből (2012/C) 20 milliárdnyit, míg a 10 évesből (2019/A) 5 milliárd forintnyit hajlandó megvenni azon Elsődleges Forgalmazóktól, akik vállalják a tegnap megkötött megállapodásban szereplő feltételeket, illetve a mai közleményben jelzett további kitételeket. (Portfolio)
  • A majdnem plusz 5 százalékos nyitás után lefelé indult a BUX, egy órával nyitás után már 0,7 százalékos mínuszban tartózkodott. A forint is gyengülni kezdett, tíz körül 267 forinton kereskedtek az euróval.
  • Sorozatban csökkentik jelentős mértékben célárfolyamaikat az OTP elemzők, az HSBC és a Merrill Lynch után az UniCredit állt elő egy 4350 forintos 12 havi célárfolyammal és egy tartás ajánlással. "Túl sok dolog miatt kell aggódnunk" - címmel közölt tegnapi dátumú elemzést az UniCredit, melyben 4350 forintos 12 havi célárfolyamot fogalmazott meg a részvényekre. A bank jövő évi EPS-e az írás szerint mindössze 737 forint lehet majd és 2010-re is csak 800 forintra sikerül majd az értéket feltornázni. (POrtfolio.hu)
  • A nap eleji nagymértékű emelkedést követően mostanra már mínuszba is csúszott az OTP árfolyama, mely újabb lokális mélypontot jelent 3230 forintnál. A bankpapírok nagy hirtelenséggel fordultak 1,5 százalékos mínuszba, melyben a lecsorgó Európa és a kedvezőtlen elemzői várakozások is szerepet játszhattak. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Bokros Lajos szerint nem kell bankválságtól tartani

    Magyarországon nem kell tartani bankválságtól, a betétesek biztonságban érezhetik magukat - hangsúlyozta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Ugyanakkor a valutaválság valószínűsége már nagyobb.
  • Fúziót fontolgatott a UBS mielőtt az államhoz fordult volna tőkeemelésért - írja egy svájci napilap a társaság elnökére hivatkozva. Nem közölte azonban azt, hogy kivel folytatott tárgyalásokat - írja a Neue Zürcher Zeitung. A bank tegnap jelentette be, hogy 6 milliárd svájci frankos tőkeinjekciót kap. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    1,2 százalékra vágta a PM a 2009-es GDP-növekedést

    Jövőre a gazdasági növekedés 1,2 százalékos lesz, 3,9 százalékos infláció mellett - mondta Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztetési Tanács ülésén.
  • Az FHB bejelentette, hogy 2008. október 16-án 848,3 forintos árfolyamon 194 492 darab FHB ’A’ sorozatú törzsrészvényt vásárolt. (Portfolio)
  • A Merrill Lynch után az HSBC is előrukkolt egy drámaian alacsony OTP célárfolyammal, Whalid Kalfallah elemző 3,500 forintra teszi a papírokat. A bankpapírok a péntek reggeli tőzsdenyitás után néhány perccel 3520 forinton álltak. (Portfolio.hu)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,94 pontos emelkedéssel, 13 899,33 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 4,98 százalékkal erősödött. (MTI)
  • 263-264 körüli szinten hullámzik a forint az euróval szemben a tőzsde 9 órási nyitása előtt, a vételi és eladási jegyzések továbbra is több mint egy egységnyi különbséget mutatnak, ami az illikvid kereskedés, illetve fokozott óvatosság fennmaradására utal. A dollárral szembeni forintjegyzések 197 körül, a svájci frankkal szembeniek 173 körül járnak. (Portfolio)
  • A japán-svéd Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó pénteken 25 millió eurós veszteséget jelentett adó után a harmadik negyedévről, az egy évvel korábbi, 267 millió eurós adózott eredmény helyett. A második negyedben még profitja volt, igaz, csak 6 millió euró, az első negyedévi, 133 millió eurós adózott eredményt követően. A harmadik negyedévben a bevétele 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben az eladott készülékek átlagára 109 euróra csökkent az egy évvel korábbi 120 euróhoz képest. (MTI)
  • Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok pénteken kezdetben megpróbálgatják izmaikat, a csütörtöki New York-i előretörés példájára, de később a nap folyamán izomláz várható: a befektetők még nem bíznak tartós fellendülésben, vélvén, hogy a bankok kormányzati gyúrása belátható időn belül nem javítja a reálgazdasági esélyeket. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 181 pont körüli nyereséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 153 pont körüli előrelépéssel kezdhet.
  • Pénteken is várhatóan még ingatag lesz a forint, amíg a befektetők meg nem emésztik a legújabb központi intézkedéseket - az MNB deviza-forint csere ajánlatát, amelyet az EKB csütörtöktől 5 milliárd eurós hitelkerettel támogat -, illetve amíg ezek hatása érvényesül. Elemzők szerint a forint hosszú távon erősödésre van ítélve az euró-konvergencia miatt, de a közeljövőben ezentúl sem zárhatók ki nagy ingadozások, írta elemzők véleményét idézve péntek reggel a Dow Jones hírügynökség. (MTI)
  • A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója pénteken 235,37 pontos, azaz 2,78 százalékos nyereséggel 8693,82 ponton zárt. A kissé gyengébb jen segített a nagy exportőröknek, a bankoknak pedig használt a japán kormányfő bejelentése arról, hogy az EU-hoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Japánban is könnyíteni akarják a pénzintézetek számára az adósságpapírok értéknyilvántartását, vagyis, hogy a papírokat ne piaci értéken, hanem lejáratig névértéken számolhassák el a mérlegben. Jók voltak pénteken a konzervatív részvények, közülük a gyógyszeripariak 4-8 százalék között javultak. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Visszahordják a nyáron vett valutá

    Nincs igazi roham a váltóhelyeken, az embereknek érthetetlen az ugráló árfolyam. Kevés a spekuláns, többnyire a nyaralásra váltott valutát viszik most vissza.
  • cikkünk a témában:

    Megint a Lehman Brotherstől fél mindenki

    A Lehman Brothers csődje elleni fedezetként kibocsátott CDS-ek (hitelbiztosítási csereügylet) elszámolására jövő kedden kerülhet sor, és mivel senki nem tudja, kinek mennyivel kell helytállnia, ez fagyott állapotban tartja a pénzpiacokat. A becslések több száz milliárd dolláros sávban szóródnak.
  • cikkünk a témában:

    Nem tervezik a tőzsde bezárását

    Nem tervezi a magyar tőzsde bezárását a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetése, amíg a piactól nem érkezik egyértelmű jelzés, hogy erre van szükség.
  • Simor András szerint Magyarországon az államcsőd bekövetkezésének valószínűsége gyakorlatilag nulla. A jegybankelnök csütörtökön az MTV 1, Az Este című műsorában ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt néhány évben a magyar gazdaság sokat erősödött, sebezhetősége ugyan még mindig nagy, de csökkent és olyan intézmények állnak mögötte, mint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, vagy az IMF. A kormány adómódosítási javaslatainak visszavonásával össszefüggésben azt mondta: továbbra is fontosnak tartja az adócsökkentést, ha az a kiadások mérséklésével párosul, de elsőként a gazdaság, a pénzügyi helyzet stabilitásának megőrzése a feladat, ezt követően kerülhet ismét napirendre az adócsökkentés kérdése. (MTI)
  • A nap közbeni konszolidációs szakaszból végül felfelé törtek ki az amerikai részvényindexek, mely mára jelentősebb emelkedést eredményezett. A Dow Jones 4,7, a Nasdaq 5,5, az S&P 500 4,2 százalékkal került feljebb. A piacon a volatilitás továbbra is magas, ami a befektetők magas fokú bizonytalanságára utal. A nap végére a hangulatnak talán az olajár mai nagy esése tehetett jót. Ne feledjük, hogy a mai emelkedésnek szépnek mondható, de a tegnapi esést még ezzel sem sikerült teljes egészében visszakorrigálni. (Portfolio.hu)
  • A mai olajkészletadatokat követően az olajár 6% feletti mínuszban, 70 dollár alatt találta magát hirtelen, mely 2007 augusztus óta nem látott értéknek számít. A negatív hangulatot elemzői olajárvárakozások csökkentése is fűti. A záróérték 69.85 dollár, ami 6.3%-os zuhanásnak felel meg. (Portfolio.hu)
  • Nyereségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a kereskedés leállítása előtt egy órával. Közép-európai idő szerint 21 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 27,88 pont emelkedéssel 1656,21 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8638,68 ponton állt 60,77 pont erősödéssel. (MTI)
  • Az egyik közepes méretű orosz bank, a Globex öt napra befagyasztotta a lekötött betétek lejárat előtti feltörésének lehetőségét. A moszkvai Times Emil Alijevre, a Globex elnökhelyettesére hivatkozva azt írja, hogy a lépésre a lekötött betétek idő előtti feltörésének elmúlt időkben való megsűrűsödése miatt került sor. A legtöbb betétes azzal magyarázza a lépését, hogy sürgősen szeretnék pénzüket a VTB-nél, vagy a Sberbank-nál elhelyezni. Mint ismert két utóbbi bank a legnagyobbak Oroszországban, és állami tulajdonban állnak. A kormányzat által bejelentett csomagok, mellyel a bankok likviditási éhségét próbálják majd enyhíteni, elsősorban ezen nagybankoknak kedveznek. (Portfolio.hu)