Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több mint 27 százalékot zuhant a legnagyobb holland pénzügyi csoport, az ING Groep NV árfolyama pénteken azt követően, hogy előzetesen jelezte: a pénzpiaci válság miatt becslése szerint 500 millió euró nettó veszteséggel zárta a harmadik negyedévet. A csoport 1991-ben történt megalakulása óta elszenvedett első negyedéves veszteséget a profit warning szerint az okozta, hogy a részvény- és kötvénybefektetéseken, valamint a Lehman Brothers csődje miatt elszenvedett veszteségek, valamint az ingatlanállomány leértékelődése miatt 1,6 milliárd euró összegű leírásra kényszerült. Ugyancsak rontotta az eredményt, hogy a további hitelezési veszteségekre 400 millió tartalékot kellett képezniük. A tavalyi harmadik negyedévet a csoport még 2,3 milliárd euró nettó nyereséggel zárta. Az ING szóvivője ugyanakkor közölte, hogy az év első kilenc hónapjában így is 2,5 milliárd eurós nyereséget értek el. A csoport, amely november 12-én teszi közzé végleges harmadik negyedéves gyorsjelentését, brit sajtóértesülések szerint mintegy 9 milliárd eurós tőkeinjekcióról tárgyal a holland kormánnyal, amely korábban közölte, hogy összesen 20 milliárd eurót szán a pénzintézetek feltőkésítésére. (Napi Gazdaság)
  • Egy százalék körüli emelkedéssel kezdhetnek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn a szakértők várakozása szerint. Pénteken az indexek nőttek és hétfőn reggel nyereségen álltak a vezető ázsiai börzemutatók. A megfigyelők becslése szerint hétfőn a londoni FTSE100 index 19-40 pont emelkedéssel, a frankfurti DAX30 mutató 36-55 pont növekedéssel kezdhet. (MTI)
  • Kilenc százalékra lassult Kína harmadik negyedévi gazdaságnövekedése a második negyedévi 10,1 százalékról, elsősorban a globális pénzügyi válság hatására. Három éve nem volt példa arra, hogy egyszámjegyű legyen a kínai gazdaságnövekedés üteme. Az idei első kilenc hónapban Kína gazdasága 9,9 százalékkal erősödött a tavalyi év azonos időszakához képest. 2007-ben a gazdasági növekedés 11,9 százalékos volt. Szintén hétfőn ismertetett kormányzati adat szerint a gyáripari termelésnövekedés üteme hat éve legalacsonyabb szintre esett szeptemberben. Ugyancsak szeptemberben az infláció üteme 4,6 százalékra mérséklődött az augusztusi 4,9 százalékról és jóval elmaradt a 12 éves csúcsnak számító februári 8,7 százaléktól. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója, a Nikkei két százalékot meghaladó nyereségen állt hétfőn a kereskedés leállítása előtt másfél órával. A növekedéshez hozzájárult az az értesülés, hogy a Panasonic cég negyedéves adózott eredménye várhatóan meghaladja majd a vártat. Általában erősítette az exportra termelő cégek részvényét a gyengülő jen. A Nikkei című üzleti napilap úgy tudja, hogy a Nippon Steel és a JFE Holdings emelik a nyereségükkel kapcsolatos előrejelzést az alacsonyabb költségek és a termékeik árának az emelkedése hatására. A két acélipari cég árfolyama jelentősen erősödött. Röviddel 6:30 óra után a Nikkei225 index 2,4 százalék (233 pont) emelkedéssel 8927 ponton volt. Eközben Ázsia többi vezető részvénye is emelkedett, kivéve a Sanghajit, amely veszteségen állt. A bankközi devizapiacon az euró 1,3473 dollárra erősödött a pénteki 1,3425 dollárról. A dollár 101,55 jenről 101,85 jenre nőtt. A WTI olajfajta hordónkénti ára 1,92 dollár emelkedéssel 73,77 dolláron állt.
  • cikkünk a témában:

    Roubini: Most jön a neheze

    Új szabályok kellenek, ezek eddigi hiánya is eredményezte azt, hogy a mostani válság kapcsán ennyire súlyos következményekkel kell számolnunk – mondja Nouriel Roubini. Az OTP Alapkezelő 15. születésnapjára Budapestre látogató, a New York-i egyetemen tanító közgazdászprofesszor az egyike volt azon keveseknek, akik már több mint egy évvel ezelőtt megjósolták a mostani a válságot: most azt mondja, 2009 végéig recesszióval kell számolnunk, a kormányzati és jegybanki intézkedéseknek pedig arra kell irányulnia, hogy elkerüljük az ennél is hosszabb visszaesést.
  • A brit Prudential előrehaladott tárgyalásokat folytat két stratégiai befektetővel, hogy forrást szerezzen az AIG ázsiai üzletágának megvásárlásához. A vételár 15 milliárd dollár, a tranzakció pontos részletei egyelőre nem ismertek. (Portfolio.hu)
  • Miután Kína kikosarazta, várhatóan az IMF-hez fordul Pakisztán, hogy pénzügyi segítséget kérjen a gazdaság fellendítéséhez, továbbá hogy elkerülje hosszútávú adósságbesorolásának leminősítését. Pakisztán befektetői szemmel nézve a világ egyik legkockázatosabb országa, jelenleg nagyjából 6 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy megnövelje a devizatartalékát, mely az elmúlt 12 hónapban több, mint 74%-kal fogyatkozott meg. Az ország miniszterelnöke, Asif Ali Zardari pénteken tért vissza Kínából, sajnos üres kézzel, mivel nem tudtak megállapodásra jutni - írja a New York Times. Kína volt az utolsó mentsvár, mielőtt Pakisztán az IMF-hez fordul. Szaúd-Arábia, az ország másik fő szövetségese már korábban jelezte, hogy nem kíván segítséget nyújtani. Az IMF támogatása Zardari kormányára nézve lealacsonyító lenne, ugyanis a Valutaalap cserébe az állami költekezések visszafogását és adóemelést várna el, ami a pakisztáni kormány szerint teljesen megbénítaná a lakosságot. (Portfolio.hu)
  • Teljesen eltérő irányzatok, változatos indexmozgások jellemezték a vasárnap működött közel-keleti részvénypiacokat. Míg a arab világban legfontosabbnak mondott szaúdi tőzsde fő indexe vasárnap 3,8 százalékos csökkenéssel esett (szombaton 5,2 százalékkal!) és a jelentősebb tőzsdék közül a kairói is 0,34 százalékos veszteséggel zárt vasárnap, addig a jordániai főváros tőzsdéje gyakorlatilag legutóbbi, azaz csütörtöki záró értékét ismételte meg. Tel-Aviv tőzsdéjének 25 részvényes TA-25 vezető mutatója egy rövidített kereskedési napon is 5 százalékkal ment fel. Ugyanitt a technológiai részvények indexe 8 százalékkal szökkent fel a kereskedés végére. Dubai és Katar tőzsdéjén emelkedett a vezető részvényindex vasárnap, a kuvaiti tőzsde mutatója viszont esett. Erős volatilitásról számoltak be a jelentések, azaz a piacokat erősen meghatározhatták a spekulációs mozgások. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A brit gazdaság már recesszióban van

    Kevesebb lesz a befektetés, visszafogják a beruházásokat, nőni fog a munkanélküliség, miközben jelentősen visszaesik a fogyasztás. A brit gazdaság a következő 12 hónapban lassulni fog, és a világ sok országában hasonló lesz a helyzet. De az erős gazdaságoknál csak rövid ideig tart a visszaesés – elemzi a helyzetet az Ernst & Young Item Club.
  • Drasztikusan csökkentette a hedge fundokban kezelt vagyont a piacok mélyrepülése, a tőkekivonás és a veszteségek összesen több mint 200 milliárd dollárt szippantott ki az alapokból. Szeptember végén így az alapok összességben mintegy 1700 milliárd dollárt kezeltek. A 200 milliárdnál lényegesen nagyobb tőkekivonásra kell számítanunk a negyedik negyedévben, az alapok ugyanis meglehetősen hosszú, nem egyszer három hónapos határidőre teljesítik a kifizetések. Az alapok egyébként átlagosan 8,8 százalékot veszítettek a negyedév során, az év eleje óta pedig közel 10 százalékos mínuszt mutat az index. Miután a helyzet várhatóan nem változik lényegesen a negyedik negyedév során sem, 2002 óta az idei lesz a globális hedge fund iparág első negatív teljesítményű éve - írja a Financial Times. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Stiglitz szerint az amerikai gazdasági modell ideje lejárt

    Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint az amerikai gazdasági modell, – mint példa más országok számára – ideje lejárt. A Focus című osztrák magazinnak nyilatkozva a Világbank korábbi vezető közgazdásza úgy vélte, hogy a pénzügyi válság biztosan a végét jelenti az ellenőrzés és szabályozás nélküli kapitalizmusnak, amely az Egyesült Államokat jellemzi.
  • A JP Morgan várakozásai szerint az elkövetkező két évben az egész világgazdaság recesszióba fog süllyedni. (Portfolio.hu)
  • Dél-Koreában is stabilizációs lépéseket hirdetett meg a kormány, egészen 100 milliárd dollárig garantálnák a kereskedelmi bankok hiteleit. Emellett adókedvezményben részesülnének a stratégiai részvény és kötvénybefektetők, míg a Bank of Korea a fizetőeszköz stabilizálása érdekében államkötvényeket vásárolna. Az ország fizetőeszköze elsősorban a dollárgyengülés, és a tőkepiac mélyrepülése következtében került nyomás alá. A pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében tett lépéseket a Standard & Poor múlt heti bejelentése hívta életre, a hitelminősítő cég ugyanis kilátásba helyezte, hogy lerontja a legnagyobb dél-koreai bankok hitelbesorolását. A hírre a won 1997 óta nem látott gyengülést prdodukált. Hogy megfelelő mennyiségű dollár legyen a rendszerben, az állam 20 milliárd dollárt juttat a kereskedelmi bankoknak a devizatartalékokból, továbbá újabb 15 milliárdot pumpálna a swap piacba, és módosítaná a törvényi szabályozást is, hogy a pénzintézetek könnyebben férjenek hozzá a deviza forrásokhoz. (Portfolio.hu)
  • Az orosz részvényindex pénteken újabb mélységekbe zuhant, az RTS 6.5%-os mínuszban fejezte be kereskedést a hét utolsó napján, ezzel éves szinten már 71%-os az esés mértéke. Az elemzők sem kímélik az oroszkat, a Goldman Sachs ugyanis a csökkenő olajárra és a romló makrogazdasági környezetre hivatkozva visszavágta az orosz gazdaság 2009-es évre vonatkozó növekedési prognózisát. A befektetési bank elemzői 2009-ben a korábbi 7% helyett 4%-re módosította az orosz GDP növekedési prognózisát, míg idén a bruttó hazai termék 6.2%-os bővülésére számítanak a korábbi 7.5%-kal szemben. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Az árak csökkenésétől félnek Amerikában

    A hitelválság, a tőzsdepiacok hullámvasútja miatt sok amerikai fél a depressziótól, világválságtól. Közgazdászok egy másik lehetséges hatástól, a deflációtól is tartanak.
  • A pénzügyi válság kapcsán az FBI is többet vizsgálódna, de ehhez jelenleg nincs elegendő munkatársa és forrása. A The New York Times vasárnapi kiadásának nyilatkozva az FBI vezetőhelyettese elmondta: a 2001. szeptember 11-i merényletek után a nemzetbiztonságra összpontosítottak, most az FBI szeretné megduplázni azon ügynökei számát, akik a gazdasági bűnözéssel foglalkoznak.

    A nyilatkozat szerint az FBI már 2004 óta figyelmeztet egy fenyegető jelzálogpiaci válságra, és többször javasolta az amerikai kormányzatnak - eredmény nélkül - hogy a pénzügyi ágazatban rendeljenek el bizonyos vizsgálatokat. 2001 óta az FBI gazdasági bűnözéssel foglalkozó alkalmazottainak számát 600 fővel - a 2001 előtti szám több mint harmadával - csökkentették. Ennek megfelelően a pénzügyi intézmények elleni vádemelések száma 2000 és 2007 között a korábbi felére csökkent, míg a biztosítási csalások büntetési ügyei 75 százalékkal estek vissza.

  • cikkünk a témában:

    Nem lehetnek tabuk, nincsenek szent tehenek

    Mindenkinek összébb kell húznia a nadrágszíjat. A vezetőknek, az állami alkalmazottaknak és a nyugdíjasoknak is. Vélemény.
  • Július óta először csökkentek heti viszonylatban az irányadó 3 hónapos dollár londoni bankközi kamatlábak (Libor) referenciaértékei, mely a pénzintézetek közti bizalom helyreállásának óvatos előjeleként értelmezhető. Az egynapos dollár Libor kamatláb jelentősen, 1,94 százalékról 1,67 százalékra, az euróalapú 3,75 százalékról 3,66 százalékra csökkent, míg a háromhónapos megfelelőjük 4,50 százalékról 4,42 százalékra, illetve 5,08 százalékról 5,02 százalékra enyhült. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Az ING a holland kormány segítségére szorulhat

    A legnagyobb holland bank, az ING lapértesülések szerint a holland kormánnyal és jegybankkal tárgyal egy 12 milliárd eurós tőkeinjekcióról.
  • Orbán Viktor szerint a jelenlegi gazdasági válságban még sürgetőbb a változás, amelyet csak egy előrehozott választással, vagy egy új miniszterelnök kinevezésével lehet kezelni. A Fidesz elnöke erről a Nemzeti Fórum III. Országos Ülésén beszélt vasárnap. A nemzeti csúcsot zűrzavarosnak minősítette, amely szerinte csak arról szólt, hogy az elit miként mentse át hatalmát. A volt miniszterelnök népi politikát sürgetett.
  • cikkünk a témában:

    Putyin az oligarchák félreállítására használja a pénzügyi válságot

    A Bloomberg publicistái szerint Vlagyimir Putyin korábbi orosz elnök a pénzügyi válságot arra használhatja, hogy befejezze, amit még 2000-es hatalomra kerülésekor elkezdett. Putyin még korábban az oligarchia, mint osztály eltörlését tűzte zászlajára, mely egyes szakértők szerint a válság miatt foganatosított kormányzati mentőcsomagok ismeretében jó úton halad.
  • A devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati intézkedések egyike lehet a futamidők módosítása – mondta Veres János pénzügyminiszter. Támogatásról nincs szó, de részletekbe nem kívánt bocsátkozni, mert még nincs végleges álláspont a kérdésben. Szerdán döntenek az intézkedésekről.

    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombati nemzeti csúcson arról beszélt, a kormány azt tervezi, hogy segítséget nyújt a devizahitellel rendelkezőknek, és az ezzel kapcsolatos javaslat jövő szerdán kerülhet a kormány elé. A kormányfő szerint nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítenék, hogy a törlesztő részletek ne növekedjenek drasztikusan.

  • A japán pénzügyminiszter egy mai beszéde szerint a globális pénzügyi krízis a továbbiakban is kontroll nélkül marad, Amerikának és Európának többet kellene tennie, hogy stabilizálja a helyzetet. A pénzügyminiszter szerint közel sincs még a válság vége. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Rengeteg csúcstalálkozó lesz a pénzügyi válságról

    Egy új pénzügyi rendszer alapjait dolgoznák ki az amerikai és európai vezetők.
  • Dél-Korea 130 milliárd dolláros pénzügy mentőcsomagot jelentett be vasárnap, mellyel segíteni a piacot a válságban. A csomaggal garantálja a külföldi hiteleket és bankokat is feltőkésítene. Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága a legsebezhetőbb a térségben, esnek a banki részvények, a pénzintézetek pedig nem tudnak hitelt felvenni a működésükhöz. (Reuters)
  • A pénzügyi tanácsadással foglakozó vállalkozások sem vonhatják ki magukat a pénzügyi válság hatósugarából annak ellenére, hogy ez a tevékenységi csoport az elmúlt években stabilan működött - prognosztizálja az Opten Kft. A céginformációval foglalkozó társaság rövid elemzésében ismerteti: Magyarországon jelenleg több mint 18 ezer olyan cég van, amelynek fő tevékenysége a pénzügyi tanácsadás. Ezek a cégek összesen 33 ezernél is több alkalmazottat foglalkoztatnak. A szektor súlyát jól mutatja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 520 milliárd forint "üzletviteli szaktanácsadás" tevékenységhez sorolható számlát állítottak ki 2007-ben.

    Az Opten megjegyzi: a pénzügyi válság következményeként a lakosság egyre szkeptikusabb a "biztos befektetésekkel" és a gazdasági szakemberekkel szemben, és ez kihat a pénzügyi tanácsadó cégek tevékenységére is. Az Opten azonban rámutat: eddig az a mondás járta, hogy az információ hatalom, most már azt kell, hogy mondjuk: "az információ a túlélés elengedhetetlen feltétele" - fogalmaznak a közleményben.

  • Az elemzők szerint hétfői ülésén nem változtatja meg a 8,50 százalékos irányadó kamatot a monetáris tanács. A Reuters legfrissebb felmérésében résztevők közül 13 elemző változatlan kamatszintet, két elemző 50 bázispontos kamatemelést vár a monetáris tanács hétfői ülésén. A szakértők szerint decemberig már nem változik a kamat, a jövő év végére viszont 7,50 százalékra csökken.

    Az MTI által előzetesen kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett kilenc nagy londoni befektetési bank térségi szakértői közül - alapeseti prognózisként - egy sem vár kamatmódosítást hétfőre. Ugyanakkor teljes bizonyossággal nem zárják ki az esetleges szigorítást. A citybeli elemzők visszatérő érvelése az, hogy kamatmozgatással most nem érhető el eredmény, az MNB elsődleges feladata a likviditási helyzet kezelése.

  • cikkünk a témában:

    Marad az amerikai bankárok jó dolga

    Iparági szakértők szerint lényegében semmi sem lesz a bankárok jutalmazásával kapcsolatos szigorításokból. Azért készült a kormány megnyirbálni a menedzserek juttatásait, hogy a hatalmas prémiumok ne kísértsék őket túlzott kockázatvállalásra. (Portfolio.hu)
  • Nem sokkal az ENSZ főtitkárának hasonló értelmű javaslata után egy amerikai kormányzati forrás azt mondta, hogy Bush amerikai elnök maga is egy nemzetközi csúcs összehívását akarja. Bush hamarosan hivatalosan is bejelenti, hogy meghívja a világ fejlett és fejlődő országainak legfontosabb vezetőit. A terv szerint megvitatják, hogy milyen átfogó választ adjanak a pénzügyi válságra, és hogy miként lehet megelőzni az ilyen válságok megismétlődését a szabadpiaci rendszer megőrzése közben. (MTI)
  • Az OPEC tagjai számára a kőolaj elfogadható hordónkénti minimálára 70-90 dollár - jelentette ki az olajkartell elnöke, aki Algéria olajügyi minisztere is. Az OPEC jövő pénteken Bécsben tanácskozik a válság hatásairól. Mivel július óta kevesebb mint felére esett az olaj ára, ezért arra van a legnagyobb esély, hogy a termelés csökkentése mellett döntenek majd. Már konkrét terv is kiszivárgott: pénteken egy név nélkül nyilatkozó OPEC-forrás azt mondta, hogy a szervezet 1-1,5 millió hordóval csökkenti a termelését novembertől. Az OPEC elnöke szerint ha 70 dollár alá megy az olaj ára, akkor Kanada és Brazília leállítják a termelést, mert az ottani körülmények között már nem éri majd meg a bányászat (MTI)